Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Αμεσα αναμένεται η εγκατάσταση δειγματοληπτικών σταθμών στον Ψηλορείτη για μετρήσεις των επικίνδυνων στοιχείων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τους βομβαρδισμούς. Οι ρύποι που εκπέμπονται από τους πυραύλους μπορεί, κατά τους επιστήμονες, να αποδειχθούν επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς περιέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως μόλυβδο και κάδμιο.....
Οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Ελλάδας και ευρύτερα της Μεσογείου από τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, έχουν προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα.

Η Real Planet αποκαλύπτει ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προετοιμάζεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση δειγματοληπτικών σταθμών στον Ψηλορείτη, στην Κρήτη,προκειμένου να προβαίνει σε μετρήσεις των επικίνδυνων στοιχείων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τους βομβαρδισμούς.

Την πρωτοβουλία έχει ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπυρίδων Ραψομανίκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν, οι νότιοι άνεμοι που θα φυσήξουν προς τη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες και οι οποίοι ως γνωστόν μεταφέρουν κάθε άνοιξη τη λεγόμενη σκόνη της Σαχάρας, ενδέχεται να εισαγάγουν όλες τις επικίνδυνες ουσίες στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πρώτη περιοχή που θα πληγεί θα είναι η Κρήτη.

Οι ρύποι που εκπέμπονται από τους πυραύλους είναι άκρως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς περιέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως μόλυβδο και κάδμιο.

"Η περιβαλλοντική ζημιά θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν χτυπηθεί μια πετρελαιοπηγή ή κάποια βιομηχανική εγκατάσταση", επισημαίνει ο Σπυρίδων Ραψομανίκης.

"Σ’ αυτή την περίπτωση πέρα από τα χημικά συστατικά που θα απελευθερωθούν στο έδαφος της Λιβύης, οι νότιοι άνεμοι που θα φυσήξουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης, θα φέρουν τα επικίνδυνα συστατικά στοιχεία στην πόρτα μας. Είμαστε σε επιφυλακή. Τις επόμενες ημέρες, θα στείλω αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα των βομβαρδισμών", κατέληξε ο ίδιος.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: