Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε....
363.988 ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British medical journal’, ανακάλυψε οτι 1 στους 10 όλων των καρκίνων στους άντρες και 1 στους 33 στις γυναίκες προκαλούνται από κατανάλωση αλκοόλ. Περισσότερο από το 18% των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ στους άντρες και περίπου 4% στις γυναίκες συνδέονταν με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Προηγούμεενς έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος και του καρκίνου στον οισοφάγο, το ήπαρ, τα έντερα και το μαστό της γυανίκας.

‘Οταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει χημική ουσία που μπορεί να βλάψει το DNA, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε οτι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα στους άντρες και 1 στις γυναίκες αντιμετώπιζαν ιδιαίτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

Ενα σύνηθες ποτό περιέχει περίπου 12g αλκοόλ, που είναι ισοδύναμο με 125ml ποτήρι κρασί και μισό ποτήρι μπίρα.

Από τους καρκίνους που συνδέονται με το αλκοόλ, οι ερευνητές υποδεικνύουν οτι 40 έως 98% συμβαίνουν σε ανθρώπους που πίνουν περισσότερο από το συνιστώμενο maximum.

Η έρευνα αφορά 363.988 ανθρώπους σε 8 ευρωπαικές χώρες, ηλικίας 35 έως 70 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου. Στη συνέχεια εξέτασαν στοιχεία από την κατανάλωση σε κάθε χώρα, τα οποία έλαβαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έρευνα εστίασε στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Δανία και Βρετανία.

Η επικεφαλής της έρευνας Madlen Schutze, από το Γερμανικό Ινστιτούτο διατροφής, δήλωσε οτι πολλά περιστατικά καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν αν περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και ακόμα περισσότερα αν διακοπεί τελείως.

Πηγές: ‘British medical journal’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: