Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Μετά τις επιδοτήσεις 25 εκατομμυρίων ευρώ που έδινε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, νέα θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αποκάλυψη ότι τέσσερις συνδικαλιστές της ΔΕΗ από σωματείο της Κοζάνης εισπράττουν αναδρομικά τριετίας από 59.000 έως 103.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ και ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ....
Σε έγγραφο που έφερε στο φως η ηλεκτρονική εφημερίδα kozan.gr, αποκαλύπτονται αμοιβές για εκτός έδρας που φτάνουν έως και τις 64.500 ευρώ το χρόνο για συνδικαλιστή που συμμετέχει στο ΔΣ του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Τρεις ακόμα συνδικαλιστές της ΔΕΗ εισέπραξαν για τον ίδιο λόγο από 27.000 έως 54.000 ευρώ τον χρόνο.

Η ΔΕΗ κατέβαλε συνολικά 365.542,15 ευρώ στους τέσσερις συνδικαλιστές, οι οποίοι είναι μέλη του "Σπάρτακου", του μεγαλύτερου συνδικάτου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ και της Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2010.

Ως νόμιμη χαρακτήρισε στην εφημερίδα "Έθνος" την αποζημίωση που έλαβαν τα εκλεγμένα μέλη για τα έξοδα της εκτός έδρας μετακίνησής τους ο πρόεδρος του "Σπάρτακου" Γ. Αδαμίδης. «Κάποιοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να χτυπήσουν τη ΓΕΝΟΠ, στην προσπάθεια πώλησης της ΔΕΗ», συμπλήρωσε

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ, δεν δικαιούται να ελέγξει τη σκοπιμότητα των δαπανών της ΓΕΝΟΠ, επισημαίνοντας ότι αρμόδια όργανα για το ζήτημα της χρηστής ή μη διαχείρισης των κονδυλίων είναι η Διαπαραταξιακή εξελεγκτική επιτροπή, το Δ.Σ. και το σώμα των 300 Συνέδρων.

«Η ΔΕΗ δεν έχει ρόλο και δικαίωμα να πει εάν το συνδικάτο πάει ένα τιμολόγιο με φαγητό και έχει ανάλυση ότι το μενού ήταν θαλασσινά, δεν πληρώνω θαλασσινά. Εγώ πληρώνω μόνο ψωμί, ελιά και κεφτεδάκια.

Όσο για το αν σπαταλάμε τα χρήματα ή κακώς τα ξοδέψαμε εκεί ή αλλού, αυτόν το ρόλο του ελεγκτή, το να ελέγξει δηλαδή την σκοπιμότητα της κάθε δαπάνης, την έχουν τα ελεγκτικά όργανα της ΓΕΝΟΠ που κάθε φορά υπάρχει πλήρης και αναλυτική παρουσίαση της κάθε δαπάνης και όχι η ΔΕΗ γιατί τότε θα ήταν ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία του Συνδικάτου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, επισημαίνεται ότι αποτελούν προϊόν διεκδίκησης και δίνονται εδώ και 27 χρόνια. "Εσείς που ήσασταν 27 χρόνια; Γιατί το θυμηθήκατε τώρα; Μήπως γιατί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εδώ και μήνες φωνάζει στα αφεντικά", είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης πως τα χρήματα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ δεν είναι τα λεφτά της γριούλας που δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα ούτε μέρος της αύξησης που θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα, για τα περίφημα 25 εκατομμύρια ευρώ, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το 65% - 70% αυτών των χρημάτων πήγε στον ΟΚΔΕ για το πρόγραμμα κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Όσο για τα υπόλοιπα χρήματα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αυτά δεν πληρώνονται απευθείας στο συνδικάτο αλλά με την προσκόμιση τιμολογίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: