Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ!

Με δυσπιστία άκουσα ότι το κείμενο της υπό κατάθεσης τροπολογίας υπέγραφε και ο βουλευτής Ημαθίας Θανάσης Γικόνογλου. Σκέφτηκα ότι ο βουλευτής, είκοσι μήνες τώρα, δεν έκανε ουδόλως φανερή την παρουσία του στη Βουλή για να δικαιολογήσει τα δεκαχίλιαρα που εισπράττει μηνιαίως και πως θα ήταν λάθος του συντάκτη της είδησης ότι και ο κ. Γικόνογλου συνυπέγραφε την τροπολογία για την κατάργηση της..υποχρέωσης των Α.Ε να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους στις εφημερίδες και να έχουν την υποχρέωση δημοσίευσης μόνο στο διαδίκτυο.
Κι όμως. Ο Θ. Γικόνογλου τόλμησε. Έθεσε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά κάτω από το κείμενο της τροπολογίας γνωρίζοντας προφανώς ότι θα έρθει σε αντίθεση με τους τοπικούς εκδότες της Βέροιας που ανησυχούν σφόδρα για την πιθανή εξέλιξη να κοπεί ένα βασικό έσοδο από τις εφημερίδες τους.
Άκουσα με δέος θα έλεγα τον εκδότη της εφημερίδας ΛΑΟΣ να ενημερώνει την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. Ντ. Μπακογιάννη για το μέγα πρόβλημα λέγοντας ότι «ακόμα ο κόσμος δεν έχει μεγάλη πρόσβαση στο ίντερνετ». Σωστό το επιχείρημα αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί που ενημερώνονται για τους ισολογισμούς εταιριών έχουν όλοι τους σύνδεση με το διαδίκτυο και μπορούν επιπλέον να διαβάσουν ισολογισμούς. Κι αν δε μπορούν οι ίδιοι μπορούν οι οικονομικοί τους σύμβουλοι ή οι λογιστές τους. Το επιχείρημα συνεπώς είναι έωλο.
Θα άκουγα με περισσότερη προσοχή ότι η δημοσίευση των ισολογισμών στηρίζει τον επαρχιακό τύπο και την ανεξάρτητη λειτουργία του. Θα είχε μεγάλη βάση αν δε γνωρίζαμε όλοι μας ότι ο τύπος συνολικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητος αλλά απόλυτα εξαρτημένος από συμφέροντα και σκοπιμότητες και ότι στο σύνολό του δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση των πολιτών.
Ο τόπος είναι μικρός κι όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Εγώ πρώτος θα σας πω ότι δεν υπάρχει «αντικειμενική» ενημέρωση. Η ενημέρωση είναι βαθειά υποκειμενική και η μαγκιά ενός εκάστου εξ ημών είναι να παραθέτουμε όλες τις απόψεις που διακινούνται για το θέμα και να έχουμε το σθένος να στηρίζουμε την άποψή μας με επιχειρήματα κι όχι με λαϊκισμούς.
Συμπερασματικά, βρίσκω πολύ σωστή την πρόταση-τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Θ. Γικόνογλου ειδικότερα να σταματήσει αυτό το πανηγύρι με τις δημοσιεύσεις των ισολογισμών στις εφημερίδες. Είναι τζάμπα λεφτά που στηρίζουν εκδόσεις χωρίς λόγο. Είναι ένα μέτρο άκρως προοδευτικό και δείχνει ότι το επάγγελμα δεν είναι κρατικοδίαιτο.
Όσον αφορά τις καθημερινές εφημερίδες της Ημαθίας αλλά και γενικότερα της επαρχίας θα πρέπει να ψάξουν να βρουν το δρόμο τους αλλά και να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδά τους από την πηγή αυτή και προπάντων, να μην αρχίσουν τις επιθέσεις στον Γικόνογλου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: