Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΔΥΟ ΘΗΤΕΙΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ. ΕΔΩ;

Το τέλος των «ισόβιων» κρατικών αξιωματούχων στην Κούβα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, από το βήμα του συνεδρίου του κομμουνιστικού κόμματος. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών.
Στη χώρα μας όμως η οικογενειοκρατία και η ισοβιότητα ζει και βασιλεύει. Βουλευτές κληρονομούν την έδρα του μπαμπά, υπουργοί γίνονται όσοι έχουν "παράδοση" και ο νεποτισμός κυριαρχεί.Κατέθεσε πρόταση, ώστε να μπορούν να υπηρετούν έως δύο πενταετίες, προκειμένου να διασφαλιστεί "η συστηματική ανανέωση σε όλη την ιεραρχία των υπευθύνων θέσεων". Ο αδελφός του Ραούλ, Φιντέλ, κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν πενήντα χρόνια και παρέδωσε την εξουσία λόγων προβλημάτων υγείας. Ο Ραούλ κυβερνά από το 2006.

Η ανανέωση θα γίνει με αργούς ρυθμούς, αφού σύμφωνα με τον Κάστρο θα υπάρξει μεταβατική περίοδος πέντε ετών, «χωρίς βιασύνες, ή αυτοσχεδιασμούς, αλλά πάντως θα ξεκινήσουν άμα τη λήξει του Συνεδρίου».

Την ερχόμενη Τρίτη το Κ.Κ. Κούβας θα ψηφίσει την ηγεσία του, ενώ θα συζητηθούν ακόμη οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απομάκρυνση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, και την κατάργηση των κουπονιών για τη δωρεάν απόκτηση βασικών αγαθών.

Ο Κάστρο δήλωσε πως πως δεν θα επιτραπεί η υπερσυγκέντρωση ιδιωτικής περιουσίας, καθώς και ότι το δελτίο δωρεάν παροχής αγαθών θα διατηρηθεί για τους αναξιοπαθούντες.

Ο πρόεδρος της Κούβας κάλεσε τους συνέδρους «να παραμερίσουν τον φορμαλισμό, την αδράνεια και τον δογματισμό», σημειώνοντας ότι το συνέδριο αφορά στη "διόρθωση των διαπραχθέντων σφαλμάτων κατά τη διάρκεια των πέντε δεκαετιών της οικοδόμησης του σοσιαλισμού".

Το συνέδριο του Κ.Κ. Κούβας είναι το πρώτο που διεξάγεται από το 1997
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: