Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ

Η παρακάτω εισήγηση διαβάστηκε από τους οργανωτές της σύσκεψης της πρωτοβουλίας πολιτών του δήμου Αλεξάνδρειας που έγινε την Πέμπτη και αποφασίστηκε η κατ΄ αρχήν συγκρότηση Συντονιστικού οργάνου για διερεύνηση δυνατότητας συγκρότησης δημοτικού ψηφοδέλτιου. Η εισήγηση είναι η ακόλουθη:
Όσοι πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε αυτή την κίνηση είμαστε απλοί πολίτες του νέου διευρυμένου δήμου Αλεξάνδρειας. Αυτό που μας ενώνει είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον γαι τις πόλεις, τα χωριά και την περιοχή μας.
Έχουμε συναντηθεί σε προσπάθειες και δράσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και της περιοχής μας (πολιτιστικό κέντρο Αλεξάνδρειας, ΧΥΤΑ, χωματερή Νησελίου, ποιότητα νερού κλπ).
Είμαστε σήμερα σε θέση ως τοπικές κοινωνίες..
που συναπαρτίζουν το νέο δήμο Αλεξάνδρειας να πούμε ΝΑΙ στη συνγκρότηση μιας αδέσμευτης και πραγματικά ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών που μέσα από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες, με περιοδικότητα και ανακλητότητα τωνν εκπροσώπων μας θα συζητούμε τα προβλήματα, θα διαμαρφώνουμε προτάσεις και θέσεις που θα αποφασίζονται συλλογικά με σύνθεση και συναίνεση.
Εμείς λέμε ΟΧΙ στο κυρίαρχο δημαρχοκεντριικό μοντέλο με τους δημότες στη γωνία και στο περιθώριο.
Οραματιζόμαστε μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία να έχει στόχο:
- Την προώθηση ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών στην χάραξη της δημοτικής πολιτικής (πηρύνες χάραξης πολιτικής τα τοπικά συμβούλια χωρίς διακρίσεις μητροπολιτικών κέντρων και περιφέρειας).
-Την δημιουργία σταθερώ δομώμ απασχόλησης στις Υπηρεσίες του δήμου με αξιοκρατικά, κοινωνικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.
-Να λέει όχι σε λογικές εκχώρησης, ιδιωτικοποίησης και εμππορευματοποίησης κάθε κοινωνικού αγαθού (υγεία, παιδεία, πρόνοια, περιβάλλον, πολιτισμός).ΣΔΙΤ.
- Να έρχεται σε ρήξη με ρουσφετολογικές και πελατειακού χαρακτήρα πρακτικές και να προωθεί τη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του.
-Την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική (πράσινο, διαχείριση απορριμμάτων, νερό, παράνομες χωματερές).
-Την επέκταση των κοινωνικών δομών υγείας και πρόνοιας (Βοήθεια στο σπίτι, κοινωνική μέριμνα, βρεφικοί -νηπιακοί σταθμοί, υποστήριξη ευπαθών ομάδων).
-Την αξιοποίηση και ανάπτυξη ελεύθερων χώρων (πάρκα, παιδικές χαρές, χώρων άθλησης και πολιτισμού).
Καταλαβαίνουμε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να αποφασίσουμε ως πολίτες. Θα μείνουμε απλοί παρατηρητές ή απλοί ψηφοφόροι αυτών που θα αποφασίσουν κάποιοι άλλοι για λογαριασμό μας ή θα πάρουμε την υπόθεση της λύσης των προβλήματων στα χέρια μας.
Υ.Γ: Τέλος, εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους η γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας με τις πολιτικές του μνημονίου που οδηγούν σε κοινωνική πτώχευση τα τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη δράση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την απόκρουση αυτής της πολιτικής που οδηγεί τη χώρα μας σε έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: