Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ

Εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στα σπάργανα μια κίνηση στον δήμο Αλεξάνδρειας που θέλει να συγκροτήσει ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο για να εκφράσει πολιτικά όλους εκείνους που για διάφορους λόγους στέκονται απέναντι είτε στη σημερινή διοίκηση του Μπ. Γκιόνογλου είτε στην εναλλακτική που προτείνεται, του Φ. Δημητριάδη.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών ήδη έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες αλλά ακόμη πιστεύω ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν αρκετά πράγματα ώστε να έχει τύχη αυτή η Πρωτοβουλία και προπάντων μέλλον.
Στην Πρωτοβουλία αυτή, έγραφα προ ημερών, συμμετέχουν..
...ετερόκλητες δυνάμεις ή πολίτες που δεν έχουν κοινό πολιτικό στίγμα αλλά έχουν μια ανησυχία για την πορεία του τόπου.
Η Πρωτοβουλία θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να κάνει απολύτως καθαρό το πλαίσιο λειτουργίας της, τον κανονισμό λειτουργίας που δεν πρέπει να το δουν τα μέλη της ως ένα κείμενο γραφειοκρατικής έμπνευσης αλλά ένα κείμενο που θα γίνει η πολιτική βάση που θα υποδεχτεί την κυρίως δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας. Δηλαδή ένα κείμενο άκρως πολιτικό.
Οι αρχές και οι κανόνες λειτουργίας της Πρωτοβουλίας είναι σαφές ότι στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός άλλου, διαφορετικού μοντέλου συγκρότησης μιας δημοτικής ομάδας και επιδιώκει την δημιουργική συμμετοχή όλων των μελών κατ΄ αρχήν. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στην Πρωτοβουλία αρκεί να υιοθετούν τις βασικές αρχές της. Προβλέπεται ότι δεν υπάρχει αρχηγός και επικεφαλής, δηλαδή καταργείται η εξουσία του αρχηγού και δίνεται όλη η ευθύνη στα μέλη που από κοινού παίρνουν αποφάσεις και καλούνται να τις υλοποιήσουν.
Προβλέπεται η ανακλητότητα των εκλεγμένων αν για κάποιους λόγους δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Επίσης, προβλέπεται η κυκλική συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών σε θέσεις ευθύνης.
Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στον κανονισμό, στο πλαίσιο λειτουργίας και αρχών της Πρωτοβουλίας και το στοίχημα του Συντονιστικού της είναι να πείσουν την Τετάρτη που γίνεται η δεύτερη συγκέντρωση να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους και να τους κάνουν κοινωνούς της διαφορετικής φιλοσοφίας που πρεσβεύουν.
Στην συγκέντρωση αυτή θα φανεί αν αυτή η νέα οπτική που προσφέρεται στους πολίτες για την αυτοοργάνωσή τους είναι ελκυστική ή όχι. Θα φανεί αν οι πολίτες που φραστικά αποδέχονται το νέο μοντέλο είναι πρόθυμοι να δουλέψουν για να το διαδώσουν και να το κάνουν υπαρκτό ρεύμα στην τοπική κοινωνία.
Πιστεύω ότι αυτή η εναλλακτική προσπάθεια παρέμβασης στα κοινά του τόπου για να μπορέσει να περπατήσει και να μην καεί δεν θα πρέπει να βιαστεί. Δεν πρέπει να παραλείψει βήματα που απαιτούνται στο βωμό της έλλειψης χρόνου και στου άγχους να συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο και όπως είναι φυσικό την επομένη θα διαλυθούν όλα όσα έχουν γίνει.
Το μεγάλο κέρδος για την τοπική κοινωνία και η μεγάλη προσφορά της Πρωτοβουλίας είναι να ρίξουν τον σπόρο τώρα και με υπομονή να περιμένουν δουλεύοντας μέσα στην κοινωνία να μεγαλώσει η Πρωτοβουλία υποδεχόμενη όλο και περισσότερους πολίτες έτοιμους να δουλέψουν χωρίς αρχηγούς που έχουν το αλάθητο, χωρίς προκαθορισμένες πολιτικές από την Αθήνα, χωρίς υποψήφιους δημάρχους που εξυπηρετούν την προσωπική τους στρατηγική. Η ύπαρξη αυτής της Πρωτοβουλίας που θα είναι ενεργή καθ όλη τη διάρκεια της θητείας της όποιας διοίκησης είναι σαφές πως θα συμβάλλει προς την θετική κατεύθυνση στις αποφάσεις ή τις δράσεις της νέας διοίκησης που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Η κοινωνία των πολιτών απαιτεί δραστήριους πολίτες. Για να υπάρχουν δραστήριοι πολίτες θα πρέπει να έχουν ρόλο και ευθύνες, όπως είναι αυτονόητο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χάρη διαβλέπω ανησυχία στο άκουσμα της δημιουργίας ψηφοδελτίου ή κάνω λάθος...Τώρα σε ότι αφορά τα περί λειτουργίας της κίνησης καλά μεν σαν θεωρία αλλά απαιτούν αρκετό χρόνο που μπορεί να βρεθεί παράλληλα.Υπομονή χρειάζεται. Πάντως ένα είναι σίγουρο η αναγκαιότητα άμεσης συγκρότησης ψηφοδελτίου. Δεν φαντάζεσαι με τι ανακούφιση το δέχτηκαν οι συμπολίτες. Καλά ονόματα άφθαρτα με όραμα και όρεξη για δουλειά θα φέρουν τα πάνω κάτω, ακόμη και την έκπληξη.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά αν είμασταν στην Γερμανία `η Ολλανδία `η Σουηδία αυτή η πρωτοβουλία θα είχε υποστιρικτές και εφαρμογή, αλλά βρε σεις στην Ελλάδα και στην Αλεξάνδρεια ζούμε, ταπεινή μου γνώμη οτι θα γίνει μπάχαλο μεγάλο. Χάρη βάλε και μερικά ονόματα από του πρωτοβούλους `η μήπως δεν επυθιμεί κανείς να βγει προς τα έξω?