Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Γιώργος Παπαστάμκος: Ζητά την στοχευμένη απαγόρευση των αρωματικών ουσιών από τα προϊόντα καπνού

Τη στοχευμένη απαγόρευση των αρωματικών ουσιών από την παραγωγή προϊόντων καπνού ζητούν από την Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές Γιώργος Παπαστάμκος (ΝΔ) και Σπύρος Δανέλλης (ΠΑΣΟΚ)
Η παραγωγή καπνών..
ανατολικού τύπου και μπέρλεϊ που εξασφαλίζει την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα πολλών μειονεκτικών περιοχών δέχεται μια νέα απειλή. Ενόψει της αναθεώρησης της Συνθήκης-Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2001/37 περί της ρυθμιστικής προσέγγισης στα προϊόντα καπνού προωθείται η απαγόρευση όλων ανεξαιρέτως των συστατικών που προστίθενται στα προϊόντα καπνού κατά τη διαδικασία παραγωγής τους.
Η καθολική απαγόρευση εμφανίζεται να απορρέει από την ανάγκη να σταματήσει η χρήση αρωματικών ουσιών, που προσελκύει τους νέους στο κάπνισμα, στην παραγωγή προϊόντων καπνού. Στην πραγματικότητα όμως, η καθολική απαγόρευση όλων των πρόσθετων συστατικών -αντί για τη στοχευμένη απαγόρευση του υποσυνόλου των αρωματικών ουσιών- στρέφεται κατά της παραγωγής των καπνών ανατολικού τύπου και μπέρλεϊ, χωρίς να τεκμηριώνει επιστημονικά τυχόν οφέλη για τη δημόσια υγεία. Ο λόγος είναι ότι στα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις ποικιλίες καπνού προστίθενται απαραιτήτως συστατικά, που όμως δεν αλλοιώνουν τη γεύση του καπνού ούτε αυξάνουν την τοξικότητα ή τον εθισμό. Αντιθέτως, είναι προς το συμφέρον χωρών που παράγουν καπνά τύπου Βιρτζίνια (πχ Καναδάς) να επιβληθεί καθολική απαγόρευση, διότι έτσι εξουδετερώνεται εύκολα, με το προκάλυμμα της κοινωνικής ευαισθησίας, η καπνοπαραγωγή ανταγωνιστικών ποικιλιών.
Τον περασμένο Ιούνιο, μετά από πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών και μελών της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Γιώργου Παπαστάμκου (ΝΔ) και Σπύρου Δανέλλη (ΠΑΣΟΚ), δέκα Ευρωβουλευτές απέστειλαν επιστολή για το θέμα σε τέσσερεις αρμόδιους Επιτρόπους. Στην πρόσφατη απάντησή του, ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Ντάλι, παραπέμπει σε επιστημονικές έρευνες, που αφορούν όμως μόνο τις αρωματικές ουσίες.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, κρίνοντας ότι το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας για την κοινωνικο-οικονομική βιωσιμότητα πολλών καπνοπαραγωγών και μειονεκτικών περιοχών της υπαίθρου, επανέφεραν το θέμα στην Κομισιόν, ζητώντας να αποσαφηνίσει τη στάση της. Συγκεκριμένα, υπέβαλαν ερώτηση προς την Επιτροπή, εάν θα ήταν υπέρ μιας καθολικής απαγόρευσης ή μιας στοχευμένης απαγόρευσης των αρωματικών ουσιών, στην περίπτωση που δεν υπήρχε επιστημονική τεκμηρίωση σε βάρος των πρόσθετων συστατικών, πλην των αρωματικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: