Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΕ 65/τόνο

Θετικά απάντησε η διοίκηση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο αίτημα του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) της Ημαθίας, σχετικά με την προσωρινή απορρόφηση των απορριμμάτων του νομού, μέχρι να κατασκευαστεί η μονάδα στη Θέση 12, πάνω από τον Αλιάκμονα. Για το θέμα αυτό ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΔΑ...
των ΟΤΑ Ημαθίας και Δήμαρχος Βεργίνας Νίκος Παπαποστόλου τα μέλη του Δ.Σ. που απαρτίζουν το σύνδεσμο, ανακοινώνοντας παράλληλα το κόστος και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη Μαυροράχη για τη μεταφορά.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ορίσθηκε στα 30 ευρώ στον τόνο (+ΦΠΑ), ενώ το συνολικό κόστος, με μεταφορικά, κόστος σταθμών μεταφόρτωσης κλπ, θα φθάσει τα 60 με 65 ευρώ/τόνο. Στις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη Μαυροράχη, είναι η έκδοση άδειας μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τα απορριμματοφόρα οχήματα να διαθέτουν άδεια διαχείρισης (μεταφοράς) των στερεών αποβλήτων.
Για αυτό το λόγο, ο Σύνδεσμος θα αναθέσει εκπόνηση μελέτης για την οργάνωση, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων της Ημαθίας στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ώστε να υποβληθεί για έγκριση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεν επαρκεί η έκταση των 49 στρεμμάτων για τον ΧΥΤΥ στη «Θέση 12»
Πέρα από την προσωρινή λύση της διάθεσης των απορριμμάτων της Ημαθίας (ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα από την ΕΕ), ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΑ ενημέρωσε για την πορεία της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Ημαθίας (ΧΥΤΥ).
Όπως ανέφερε, τα 49.849,94 τ.μ. δημόσιας δασική έκτασης που παραχωρήθηκαν στη θέση «Πλαλήστρες» του Δ.Δ. Πολυδενδρίου (από τα 82.025 τ.μ. που αποχαρακτηρίστηκαν συνολικά), κρίνονται ανεπαρκή για την κατασκευή, καθώς προστέθηκαν όροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που δεν προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό (5 μέτρα βύθιση της Μονάδας, δημιουργία αναχώματος, περιμετρική δεντροφύτευση).
Για να βρεθεί λύση, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία, υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Βέροιας αίτημα παραχώρησης δημόσιας έκτασης (31.175,06 τμ), συνοδευόμενο από τοπογραφικό διάγραμμα, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για την έκταση που ζητά ο ΕΣΔΑ και να ληφθεί το υπόλοιπο τμήμα που απαιτείται για την κατασκευή.
Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης
Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αποφασίστηκε η πρόσληψη δύο ατόμων με δίμηνη σύμβαση για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες του Συνδέσμου (καθώς δεν έχει μόνιμο προσωπικό).
Επίσης, το Δ.Σ. του ΕΣΔΑ αποφάσισε ομόφωνα την αγορά αγροτεμαχίου 3 στρεμμάτων, αξίας 12.000 ευρώ, στο δήμο Ανθεμίων, ώστε να διευκολυνθούν «οι προβλεπόμενες εργασίες κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Ημαθίας και επιπλέον η πρόσβαση των απορριμματοφόρων οχημάτων στο χώρο κατά το στάδιο λειτουργίας του», όπως αναφερόταν στην σχετική εισήγηση του Προέδρου.
Νίκος Βουδούρης

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: