Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η μεταφορά των απορριμμάτων, στην Μαυροράχη.

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας (ΕΣΔΑ), αποφάσισε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, την μεταφορά των απορριμμάτων του Νομού, στον ΧΤΑ Μαυροράχης, στη Θεσσαλονίκη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
- Ποια απορρίμματα θα μεταφέρονται;
-Με τι μεταφορικά μέσα;
-Θα υπάρξουν σταθμοί φόρτωσης;
-Θα υπάρξει προσπάθεια μείωσης των..
απορριμμάτων με διαχείριση ανακύκλωσης;
Το σημαντικό είναι, το πρώτο ερώτημα. Σήμερα, κι ενώ λειτουργούν, έστω με απαράδεκτο τρόπο, χωματερές στους τρείς μεγάλους Δήμους της Ημαθίας, παντού στο Νομό, υπάρχουν δεκάδες χωματερές. Ακόμη κι εκεί που έγινε αποκατάσταση χωματερών με κόστος πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ, δημιουργήθηκαν νέες χωματερές. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει από καμία Διοικητική αρχή, έλεγχος της διάθεσης των απορριμμάτων. Τώρα που ο χώρος τελικής διάθεσης είναι τόσο μακριά, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Νομός θα γεμίσει μικρές χωματερές. Η φωτιά θα είναι ο τρόπος που θα «καθαρίζει» τον χώρο και πάλι από την αρχή. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους Δήμους, να ελέγξουν την ανεξέλεγκτη διάθεση.
Είναι γνωστό ότι, δεν λειτουργεί η πολυδιαφημισμένη ανακύκλωση. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, επιστρέφουν μέχρι και σήμερα στην Ημαθία και θάβονται σε μεγάλα δέματα, στην Χωματερή στον Αλιάκμονα. Εννοείται ότι αυτή η τακτική, έχει πολύ μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς διαδικασία ελέγχου της κατάστασης που θα ακολουθήσει, θα επιδεινώσει στο μέγιστο την εικόνα και το περιβάλλον στον Νομό Ημαθίας καθώς επίσης και το οικονομικό κόστος της διάθεσης που επιλέχθηκε από τον ΕΣΔΑ.
Με την ευκαιρία αυτή, να αναφερθούμε και στην τοξικολογική εξέταση των νεκρών ψαριών, στην Τάφρο 66 και τον Αλιάκμονα. Μας λέει λοιπόν η τοξικολογική εξέταση ότι, η αιτία της μαζικής θανάτωσης δεν ήταν αυτή, ούτε η άλλη. Μπορεί αιτίες να είναι πολλές άλλες. Δηλαδή μπορούμε να υποθέσουμε, μεταξύ των άλλων ότι, τα ψάρια αυτοκτόνησαν ομαδικά;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είπα και γω... δεν θα έχουν αντίθετη άποψη οι "οικολόγοι" ο εξής ένας γνωστός και μη εξαιρετέος υπερασπιστής των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων μας;
Και βέβαια έχει άποψη.
Είναι βέβαια απορίας άξιον, το πως ένας πολίτης δίχως την παραμικρή επιστημονική κατάρτιση, διαρκώς προσπαθεί να φανεί ως ο "πλέον ειδικός" για να εγκαλεί τις Αρχές, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει πλέον.
Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι με το κλείσιμο της χωματερής στον Αλιάκμονα, ο άνθρωπος χάνει τη "δουλειά" του.
Με τι θα ασχολείται τώρα, αν τα σκουπίδια πηγαίνουν στο γειτονικό νομό;
Εμφανίζεται λοιπόν ως "Κασσάνδρα" να μας πει ότι και πάλι οι Αρχές κάνουν λάθος και όχι θα... θα .... θα... θα... θα.... θα...
Τη Μονάδα Επεξεργασίας δεν την θέλει.
Την μεταφορά των σκουπιδιών στο Ν. Θεσσαλονίκης μέχρι να βρεθεί λύση στην Ημαθία σύμφωνη με τους νόμους της Ε.Ε. και αυτή δεν τη θέλει.
Άσε τα σκουπίδια στην κοίτη του Αλιάκμονα να έχουμε να λέμε ε...;
Όλε!!!
Υ.Γ.
Και φυσικά βγάζει τρελούς τους επιστήμονες που εξέτασαν τα ψόφια ψάρια και δεν βρήκαν τοξικές αιτίες για το θάνατο τους.
Όχι που κωλώνει και δεν θα τους σκίσει τα πτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε φιλε. Εδω ο άνθρωπος προβλεψς και την πυρκαγια. Προφητης προφητης .