Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

XΑΛΚΙΔΗΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για τη νέα αγροτική χρονιά σε συμπύρηνο και νωπό ροδάκινο, ο τομεάρχης δημοσίων έργων της ΝΔ και βουλευτής Ημαθίας Μιχάλης Χαλκίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ της Ημαθίας, το πρωί της Τρίτης στο ξενοδοχείο "Αιγές" στη Βέροια.
Ο Μιχάλης Χαλκίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε κάλεσε όλους τους φορείς (βουλευτές, νομάρχη, ΕΚΕ, αγρότες) να συστρατευθούν για να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος την ερχόμενη χρονιά. Αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές που προωθούνται στον ΕΛΓΑ, στις αποζημιώσεις, στην αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτών και την διάθεση της παραγωγής βιομηχανικού και νωπού ροδάκινου.
"Έρχονται δεινά για την αγροτιά"
"Φοβάμαι ότι έρχονται δεινά για την αγροτιά" είπε στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο κ. Χαλκίδης. Το πρώτο θέμα που ανέπτυξε ήταν το ροδάκινο το οποίο δυστυχώς δεν θεωρείται ως εθνικό προϊόν της χώρα μας έτσι ώστε να στηρίζεται με εθνικούς πόρους. Δήλωσε ότι το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά αφου απορροφήθηκε μόνο η μισή παραγωγή , ενώ γύρω στους 200.000 τόνοι αποζημιώθηκαν από το κράτος. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν άστοχοι χειρισμοί από πλευράς του πρώην υπουργού κ. Κιλτίδη οι οποίοι οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα την προηγούμενη χρονιά. "Τα είχα επισημάνει όλα αυτά στο νομαρχιακό συμβούλιο και δυστυχώς δικαιώθηκα", είπε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε λέγοντας ότι τα 7 λεπτά που θα αποδίδονταν τελικά στους αγρότες ως αποζημίωση έγινε 4 έως 5 από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την δέσμευση της κ. Μπατζελή. Δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, ενώ υπάρχουν φορείς που έχουν πληρωθεί και δεν έχουν αποδώσει τα χρήματα στους αγρότες.

Υποστήριξε ότι παλαιότερα όταν υπήρχε καθυστέρηση στις πληρωμές οι τότε κυβερνητικοί βουλευτές και ο ίδιος προσωπικά πίεζε προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ ή αντιστοίχως τους συνεταιρισμούς η Αγροτική Τράπεζα και να αποπληρωθούν οι αγρότες της Ημαθίας.

"Υπενθυμίζω ότι για το 2010 η κυβέρνηση απέκλεισε κάθε στήριξη στους αγρότες δια στόματος Μπατζελή", τόνισε ο κ. Χαλκίδης, θέλοντας να δείξει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίζεται η διαχείριση του προϊόντος. Δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές της Ημαθίας θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, να διατεθεί το βιομηχανικό ροδάκινο και να αποπληρωθούν οι αγρότες.
Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει ευρεία σύσκεψη και στη συνέχεια πίεση προς την κυβέρνηση από τους βουλευτές, το Νομάρχη, την ΕΚΕ και αντιπροσώπους όλων των φορέων. "Αν τελικά οι αγρότες φέτος πάρουν μόνο 12-13 λεπτά τότε η χρονιά θα είναι καταστροφική", κατέληξε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Το επιτραπέζιο ροδάκινο
Όσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο και σε αυτή την περίπτωση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η διάθεσή του θα εξαρτηθεί από το πόσο "ανοιχτή" θα είναι προς εμάς η αγορά της Ρωσίας. Εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει ό αγωγός της Τουρκίας από τη χώρα μας (και όχι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) προμηνύει αρνητικές επιπτώσεις για την αγορά της Ρωσίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σώωωωωωπα!

Ανώνυμος είπε...

OYTE PROFHTHS NA HSOYN !