Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΚΑΘΟΛΙΚΟ "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Στο ρεπορτάζ που φιλόξένησε η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ την Παρασκευή αποτυπώνεται η καθολική ανησυχία και καταδίκη των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ημαθία.
Στο ρεπορτάζ καταδεικνύεται ότι η σκληρή φορολογία και η παρατεταμένη λιτότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, την βαθιά ύφεση και εν τέλει την αδυναμία της χώρας να αναπτυχθεί με όλες τις τραγικές συνέπειες.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται οι δηλώσεις των προέδρων φορέων και συλλόγων και ...
φαίνεται η έντονη ανυσηχία τους.
Ιδού τι λέει το ρεπορτάζ:
Ουσουλτζόγλου Νίκος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας: «Βλέπω πολύ σκοτεινό το μέλλον, αν δεν ληφθούν σοβαρά αναπτυξιακά μέτρα. Νομίζω ότι δεν θα καταφέρουμε τίποτα μόνο μ’ αυτά τα μέτρα», μας είπε ο κ. Ουσουλτζόγλου, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα «ότι πρέπει κάποιος να παράγει σ’ αυτή τη χώρα». Ο ίδιος απηύθυνε προτροπή προς κάθε κατεύθυνση «να σταματήσουν οι πολιτικοί μας να κάνουν προσωπικές πολιτικές. Φτάνει πια, γιατί ο κόμπος έφθασε στο χτένι!».

Ζιώγας Θωμάς, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας: «Δεν συμφωνούμε με τα μέτρα έτσι όπως τέθηκαν. Μπορεί να είναι αναγκαία αλλά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που και χωρίς αυτά δεν μπορούν να συντηρηθούν, θα πληγούν πολύ από τη μείωση μισθών και συντάξεων και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην αγορά. Τα μέτρα της περικοπής των μισθών θα πλήξουν τους επαγγελματίες και την αγορά γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί να καταναλώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει από τους έχοντες και να λάβει αναπτυξιακά μέτρα», μας είπε ο κ. Ζιώγας.

Και πρόσθεσε ότι η ανασφάλεια και η φοβία που επικρατεί στην κοινωνία έχουν «παγώσει» την αγορά και αυτό θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες στην οικονομία της χώρας. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, μας είπε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι θα πάνε χαμένες οι θυσίες του κόσμου».

Προύσαλης Στράτος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Νάουσας: «Είναι πολύ δύσκολα για τον κόσμο. Αν δεν παρθούν μέτρα ανάπτυξης, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Τα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ θα επιδεινώσουν την κατάσταση της αγοράς αν δεν ληφθούν και αναπτυξιακά μέτρα. Η μείωση των μισθών θα χτυπήσει την αγορά διότι μειώνεται η αγοραστική δύναμη του κόσμου», μας είπε ο κ. Προύσαλης. Αναφερόμενος στην κατάσταση των επαγγελματιών, επεσήμανε: «Είναι πολύ δύσκολη η επιβίωσή μας. Ήδη πολλοί επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, αλλά και τα ενοίκια των καταστημάτων τους. Περιμένουμε λουκέτα, αν δεν προχωρήσει γρήγορα η ρύθμιση της εξόφλησης ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών (απευθείας στους ασφαλιστικά ταμεία) με δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΕ».

Κάλης Άγγελος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νάουσας: «Αυτά δεν είναι μέτρα, είναι βαρίδια, είναι μέτρα του αίσχους», μας είπε ο κ. Κάλης σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά». Ο ίδιος σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη ανάγκη του κράτους για έσοδα και άμεση ρευστότητα, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε την παντελή έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων και κινήτρων. Μπορεί αρχικά να αποφέρουν κάποια έσοδα τα μέτρα, αλλά αργότερα, αν δεν κινείται η αγορά, δεν θα είναι αποτελεσματικά. ‘Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος’».

Παπαδόπουλος Γιώργος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει ο ελληνικός λαός τόσα μέτρα και θυσίες. Κάπου θα ξεσπάσει, δυστυχώς, αυτό. Κάποια πράγματα θα τα αποδεχθεί ο κόσμος, αλλά ήταν ήδη τραγική η κατάσταση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να αντέξουμε και αυτά τα μέτρα», μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος. «Το θέμα είναι να μην διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός, με τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης», σημείωσε ακόμη.

Ταχματζίδης Δημήτρης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βέροιας: «Τα μέτρα είναι άδικα και δεν είναι κοινωνικά αναγκαία», μας είπε λακωνικά ο κ. Ταχματζίδης προσθέτοντας ότι «θα δημιουργήσουν ύφεση και θα εκτοξεύσουν την ανεργία στα ύψη».

Τσίτσης Σάκης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας: «Χθες εκτέλεσαν εν ψυχρώ στη Βουλή τις λαϊκές κατακτήσεις, όσες είχαν απομείνει. Ψηφίστηκαν τελικά τα μέτρα καρατόμησης των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Καμία ουσιαστική διαφωνία από την ΝΔ, καταψήφισε για να παίζει το ρόλο της αντιπολίτευσης», μας είπε ο κ. Τσίτσης.

 Και τόνισε ότι «Για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η κλιμάκωση της ενιαίας ταξικής πάλης εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων σε ρότα ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού, να τα αντιπαλέψει. Ο λαός μπορεί να αλλάξει τους νόμους. Οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν καμία συναίνεση σ’ αυτή την κυρίαρχη πολιτική που επιβάλει το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. Τους τρομάζει που οι εργαζόμενοι δεν συναινούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: