Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: ΘΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ;

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το ροδάκινο που όπως δείχνουν τα πράγματα οδηγείται στην πλήρη απαξίωση και την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.
Πολλά και οξυμμένα είναι τα προβλήματα στους ροδακινοπαραγωγούς που απειλούν την επιβίωσή τους στις περισσότερες περιοχές Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας. Συγκεκριμένα:
1. Η κυβέρνηση δια στόματος Γ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί συμπληρωματικά 7 λεπτά στους ροδακινοπαραγωγούς και έδωσε από το πρόγραμμα de minimis 5 λεπτά για την κονσέρβα και 4 λεπτά για τον χυμό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν πήραν ούτε αυτά τα χρήματα χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο.
2. Υποσχέθηκε (π.χ. στον Συνεταιρισμό Πλατανουλίων Ν. Λάρισας) 7 λεπτά το κιλό για τα βιομηχανικά αχλάδια αλλά δεν έδωσε τίποτα ενώ υπήρξε μεγάλη μείωση της τιμής πώλησης από 35 λεπτά/κιλό το 2008 στα 23 λεπτά/κιλό το 2009.
3. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν πήραν την δεύτερη δόση της επιδότησης από τα δικαιώματα σε βιομηχανικά αχλάδια και ροδάκινα γιατί υπήρχαν λάθη με ευθύνη των τοπογράφων ή των ελεγκτών και όχι των αγροτών.
4. Σε Πέλλα - Ημαθία οι βιομήχανοι δεν έχουν ξοφλήσει προς τους Συνεταιρισμούς - Ομάδες Παραγωγών του Βιομηχανικού Ροδάκινου της εσοδείας 2009. Επίσης οι περισσότεροι συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών δεν έχουν πληρώσει τα μέλη τους.
5. Έγιναν στο Νομό Λάρισας δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για τα πρώιμα βιομηχανικά ροδάκινα γιατί δεν είχαν παραγωγή ωστόσο οι εκτιμήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στους παραγωγούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να καταβληθούν στους ροδακινοπαραγωγούς των παραπάνω νομών τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός.Πότε θα δοθεί στους αγρότες η δεύτερη δόση της επιδότησης από τα δικαιώματα σε βιομηχανικά αχλάδια και ροδάκινα;
Οι βιομήχανοι να ξοφλήσουν τους συνεταιρισμούς - ομάδες παραγωγών του βιομηχανικού ροδάκινου εσοδείας 2009 καθώς και οι συνεταιρισμοί - ομάδες παραγωγών να πληρώσουν τα μέλη τους
Να φτάσουν οι εκτιμήσεις για τα πρώιμα βιομηχανικά ροδάκινα στους αγρότες του Νομού Λάρισας.Οι βουλευτές
Αντώνης Σκυλλάκος, Σοφία Καλαντίδου, Άγγελος Τζέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: