Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΔΙΑΝΟΜΗ 250 σετ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ


Ο Δήμος Αλεξάνδρειας για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί και αναπτύσσει οικολογική δράση, ευαισθητοποιούμενος από την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι χωματερές, εκτός από τη μόλυνση που προκαλούν στα γειτονικά ύδατα, αποτελούν μια σημαντική εστία επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού παράγουν υψηλά επίπεδα μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου 21 φορές δραστικότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Γι’ αυτό λοιπόν καλεί όλους τους δημότες του « να μετατρέψουν τα σκουπίδια τους σε πολύτιμη τροφή για τα φυτά τους». Ο Δήμος Αλεξάνδρειας καινοτομώντας , προτίθεται να μοιράσει πειραματικά σε πρώτη φάση στους πρώτους πολίτες, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, 250 πλήρη σετ κομποστοποίησης, το καθένα από τα οποία αποτελείται από:
Ένα κάδο κομποστοποίησης 330Lt
Ένα κάδο 5 lt για τη συλλογή των απορριμμάτων της κουζίνας και τη μεταφορά τους στον κύριο κάδο.
Μια φιάλη 1 lt με μικροοργανισμούς και ένζυμα για την επιτάχυνση της ζύμωσης
Ένα 12 σέλιδο φυλλάδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την παραγωγή οργανικής κομπόστας.
Η κομποστοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μονάχα μια φυσική διεργασία που ανακυκλώνει τις οργανικές τροφές και τις μετατρέπει σε φυσικό λίπασμα. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου. Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να εξελίξει την οικολογική του δράση, κομποστοποιώντας:
Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα),
Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά,
Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ,
Στάχτη από τζάκι,
Τσόφλια αυγών,
Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες),
Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό),
Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ,
Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.).
Ο κάδος κομποστοποίησης έχει πολύ μικρό μέγεθος και μπορεί να τοποθετηθεί στην αυλή, στο μπαλκόνι, στο γκαράζ, στο υπόγειο ακόμη και στην κουζίνα. Διαθέτει ενσωματωμένο φίλτρο αέρα, το οποίο αποτρέπει τις δυσάρεστες μυρωδιές και μέσα σε 2 εβδομάδες τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας μετατρέπονται σε φυσικό οργανικό λίπασμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια των φυτών και των λαχανικών. Όσοι πολίτες επιθυμούν να αποκτήσουν εντελώς δωρεάν το δικό τους κάδο, μπορούν να τηλεφωνήσουν στα τηλ: 2333 3 50100 και 2333 3 50159.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιούς θα βάλουν μέσα; Ποιοί είναι για χούμο;