Τρίτη 25 Μαΐου 2010

"ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ" ΣΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ


Δεκάδες εξιδικευμένοι επιστήμονες από όλη τη χώρα έδωσαν το “παρών” στο 2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο που έγινε στα Χανιά με θέμα “Τέχνη και Ψυχιατρική” από την Πέμπτη 20 ως και την Κυριακή 23 Μαϊου, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Το συνέδριο οργάνωσε το Ινστιτούτο Έ ρευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας “ΕΠΕΚΕΙΝΑ” και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Ελλήνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Από την Ημαθία για ακόμα μια φορά η ψυχολόγος Μουσκεφτάρα Αναστασία και η ειδική παιδαγωγός Τσουμπάρη Ιωάννα προσκλήθηκαν ως εισηγήτριες και παρουσίασαν την εργασία τους “ Παραμύθι και Θέατρο σκιών με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση μαθητή με σύνδρομο Asperger στην γενική αγωγή (Μελέτη περίπτωσης) που εντάσσονταν στην γενική θεματική ενότητα ¨Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και είχε ως συντονιστές τους...
κ. Παναγιωτάκη Μαρία και Ορφανό Γιώργο.
Η παρουσίαση της εργασίας έγινε την δεύτερη μέρα του συνεδρίου, την Παρασκευή το μεσημέρι στην αίθουσα “Ποσειδών”.
Η εισήγησή τους έγινε αποδεκτή με ικανοποιητικά σχόλια και ακολούθησε κύκλος συζήτησης με τους παριστάμενους και ανταλλαγή εμπειριών.
Στο συνέδριο μεταξύ άλλων ήταν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο γνωστός Γάλλος ομότιμος καθηγητής του Paris VIII, Michel Lobrot, ψυχοκοινωνιολόγος και εμπνευστής της μεθόδου της μη κατευθυντικής παρεμβατικότητας (ΝDI), o αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Μπακιρτζής Κώστας, δάσκαλοι αμφότεροι της Μουσκεφτάρα Αναστασίας στην μέθοδο αυτή.
Η διοργάνωση ήταν άρτια και οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν καθημερινά διάφορες δράσεις όπως τη θεατρική παράσταση “Ο χορός των επίπλων”, έναν μονόλογο του Ρώμου Φίλυρα από το αυτοβιογραφικό κείμενο “Η ζωή μου στο Δρομοκαϊτειον” που ερμήνευσε καταπληκτικά ο Πέτρος Ξεκούκης.
Η έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, η ποιητική βραδιά, η χορωδία της κοινωνικής λέσχης ¨Ευ ζην”, η θεατρική παράσταση “Ο Μάγος Ζουρ Χουζούρ και το μυστικό της ευτυχίας από τους Παραμυθάδες, οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών μικρού μήκους που αξιολογήθηκαν από επιτροπή με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Δ. Αβδελιώτη, η θεατρική παράσταση “Το τρένο σφύριξε..” του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ , η παράσταση θεάτρου σκιών “ Ο καραγκιόζης ψυχοθεραπευτής” και τέλος η συναυλία με τους ΑΣΙΚΗΔΕΣ ήταν ορισμένες από τις εκδηλώσεις που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο καθώς επίσης και οι συνοδοί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: