Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Ο ΧΡ. ΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πλατέος Χρ. Παντόπουλος απαντάει στον πρόεδρο του Τ.Σ Αράχου που προχθές με δημόσια επιστολή του καταγγέλει ότι γίνονται ενέργειες της επιχείρησης στο χωριό του και αυτός δεν έχει ενημερωθεί κλπ.
Με αφορμή την χθεσινή (Τετάρτη 12 Μαΐου 2010, ώρα 06:58 μ.μ.) ανάρτηση στο ιστολόγιό σας, με τίτλο «ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΠΛΑΤΕΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Τ.Σ ΑΡΑΧΟΥ», επιτρέψτε μου, για την πληρέστερη και αντικειμενική πληροφόρηση των αναγνωστών σας, να σας ενημερώσω τα εξής:
Πρώτον, η απόφαση για μεταφορά και τοποθέτηση της αντλίας, από υδρευτική γεώτρηση του Αράχου, σε άλλη θέση, πλησίον του Αεροδρομίου Παλαιοχωρίου, έγινε από την Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος, που είναι θεσμικά αρμόδια στα θέματα της διαχείρισης και γενικά της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης όλων των πάγιων περιουσιακών της στοιχείων (εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ύδρευσης), με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΓΝΩΜΟΝΑ την εξυπηρέτηση ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ σκοπού και ειδικότερα μερίδας αγροτών των οικισμών Αράχου, Λιανοβεργίου και Παλαιοχωρίου του Δήμου Πλατέος που έχουν αγρούς στη συγκεκριμένη περιοχή – ιδιαίτερα τώρα, που ξεκινά η περίοδος αιχμής στις γεωργικές δραστηριότητες – και, προφανώς, όχι για να «εξυπηρετήσουν ορισμένοι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τις πελατειακές σχέσεις που έχουν αναπτύξει και συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια», όπως ισχυρίζεται, για την δημιουργία εντυπώσεων, στην κοινοποιηθήσα στον τοπικό τύπο «καταγγελία» του, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αράχου, συνάδελφος κ. Παναγιωτίδης.
Δεύτερον, πράγματι, δεν είχα ενημερώσει, εκ των προτέρων, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αράχου περί της πρόθεσης της Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος για την μεταφορά της αντλίας σε άλλη θέση. Οφείλω να αναγνωρίσω αυτή μου την παράλειψη, όχι ως απορρέουσα από οιαδήποτε «θεσμική» επιταγή, που – για τους γνωρίζοντες τα της λειτουργίας και της θεσμικής δικαιοδοσίας των διαφόρων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ούτως ή άλλως δεν υφίσταται, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με τα θέματα της συνεργασίας και κοινής αντιμετώπισης, με όλους τους συναδέλφους, είτε Δημοτικούς Συμβούλους είτε Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη, για την καλύτερη δυνατή επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν.
Τρίτον, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αράχου, κατά την ημέρα που θα γινόταν η μεταφορά της αντλίας, του εξήγησα αναλυτικά τους λόγους και μάλιστα του ανέφερα επιπλέον – πράγμα που παρέλειψε να μνημονεύσει στην «καταγγελία» του – ότι στη θέση της συγκεκριμένης ΑΝΕΝΕΡΓΗΣ αντλίας που αφαιρέθηκε και η οποία είναι μικρής ιπποδύναμης με δυνατότητα άντλησης μόνο 12-20m3νερού ανά ώρα, η Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος θα τοποθετήσει μία μεγαλύτερη σε ιπποδύναμη αντλία, με δυνατότητες άντλησης 40-50m3 νερού ανά ώρα, που είναι ήδη διαθέσιμη μετά την επισκευή της από την εταιρεία «ORCA PUMPS & MOTORS» (1ο χλμ. Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας-Θεσσαλονίκης) με την οποία συνεργάζεται η Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος.
Τέταρτον, ως γνωστόν ο Άραχος, μετά από υπέρ-20ετή ταλαιπωρία των κατοίκων λόγω της ακαταλληλότητας του νερού από την ύπαρξη Αρσενικού, από τον Αύγουστο του 2009 υδροδοτείται από νέα υδρευτική γεώτρηση που έχει ανορυχθεί, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου, της Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας, στο Τοπικό Διαμέρισμα Λιανοβεργίου. Για το σκοπό αυτό χρειάστηκε η τοποθέτηση και σύνδεση αγωγού που μεταφέρει νερό από την εν λόγω γεώτρηση στο Τοπικό Διαμέρισμα Αράχου από όπου και υδροδοτούνται, μέσω του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης του οικισμού, οι κάτοικοι του Αράχου. Το νερό αυτό έχει άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι απολύτως κατάλληλο για πόση. Οι σχετικές εργαστηριακές αναλύσεις, που διενεργούνται τακτικότατα από πιστοποιημένα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια υπό την ευθύνη της Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος και βεβαιώνουν απολύτως την καταλληλότητα του νερού, βρίσκονται στην Υπηρεσία μας και είναι στη διάθεση του καθενός Πολίτη. Μάλιστα, επειδή ορισμένοι κάτοικοι του Αράχου, περιλαμβανομένου του κ. Προέδρου του οικείου Τοπικού Συμβουλίου, εξακολούθησαν να αμφιβάλουν για την ποιότητα του νερού, έγινε, με πρωτοβουλία μας, συγκέντρωση σε καφενείο του χωριού και σχετική, πλήρης και αναλυτική, ενημέρωση των κατοίκων από τον κ. Νικόλαο Βεράνη, υδρογεωλόγο του ΙΓΜΕ – που γνωρίζει άριστα όχι μόνο το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μιας και έχει κάνει πολλές έρευνες σε αυτήν – και τον κ. Γεώργιο Πλατιώπουλο, γεωλόγο και υπεύθυνο του έργου της γεώτρησης, παρουσία του Δημάρχου, του υπογράφοντος και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Κυρ. Παναγιωτίδη.
Πέμπτον, για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος που ενδεχομένως μπορεί να ανακύψει στην υδροδότηση των κατοίκων του Αράχου, λόγω πιθανής-απρόοπτης βλάβης της υδρευτικής γεώτρησης του Τ.Δ. Λιανοβεργίου ή/και του αγωγού μεταφοράς του νερού στον οικισμό του Αράχου, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει ΑΛΛΗ, ΕΦΕΔΡΙΚΗ, σε ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ και ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ με τον Υδατόπυργο, γεώτρηση στον Άραχο που διαθέτει υποβρύχια αντλία και η οποία μπορεί να τεθεί σε ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες των κατοίκων καθ’ όσον χρόνο απαιτηθεί για την αποκατάσταση ενδεχόμενης βλάβης της λειτουργούσας γεώτρησης.
Έκτον, αναφορικά με την εκτέλεση της εργασίας αποσύνδεσης, μεταφοράς και τοποθέτησης-σύνδεσης της αντλίας στη νέα της θέση, από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας, αυτό έγινε μετά από εντολή μου, δεδομένου ότι η εργασία αυτή απαιτεί ειδικό μηχάνημα (γερανό) που δεν διαθέτει ούτε ο Δήμος ούτε η Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος και άλλωστε δεν είναι συμφέρον να αποκτήσουμε τέτοιο εξοπλισμό μιας και οι σπάνιες περιπτώσεις χρήσης του, για την εκτέλεση τέτοιων εργασιών δεν δικαιολογούν την αγορά έστω και μεταχειρισμένου γερανού, η δε δαπάνη που προέκυψε για την εκτέλεση της εργασίας ήταν μικρή, λόγω της πολυετούς συνεργασίας της Δ.Ε.Υ.Α. Πλατέος με την συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία.
Για τη Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Πλατέος,
Χρήστος Παντόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: