Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΡΙΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό απελευθέρωσε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2010 στα Στενά του Αλιάκμονα δύο αρπακτικά πουλιά, μια αετογερακίνα και έναν καλαμόκιρκο, τα οποία είχαν βρεθεί τραυματισμένα και έγιναν καλά μετά από τη φροντίδα του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων « ΑΛΚΥΟΝΗ» της Παροικίας Πάρου.
Για την μεταφορά των πουλιών από την Πάρο στη Βέροια συνεργάστηκαν η «ΑΛΚΥΟΝΗ» και η «ΑΝΙΜΑ» Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων επίσης με έδρα την Αθήνα. Στις 3.45 με 4.00 μ.μ. ελευθέρωσαν την αετογερακίνα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Ασώματα, όπου μετά από συνεννόηση με το Ολοήμερο Σχολείο Ασωμάτων παρακολούθησαν την επανένταξη και οι μαθητές με τις δασκάλες τους.
Πριν την απελευθέρωση οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη βιολογία του πουλιού αλλά και για τις δραστηριότητες των Συλλόγων από τα μέλη της Ο. Π. Στις 4.30 μ.μ. στις όχθες του Αλιάκμονα στις λίμνες των αμμοληψιών στο ύψος της Βεργίνας ελευθέρωσαν τον καλαμόκιρκο μπρος στα έκπληκτα μάτια των ψαράδων. Την όλη δράση συντόνισαν τα μέλη της Ομάδας Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Κουρουζίδης Χάρης, Μομπαϊτζής Αντώνης και Παρασκευαϊδης Σωτήρης.
Η επανένταξη και των δύο αρπακτικών ήταν πετυχημένη. Τόσο η αετογερακίνα όσο και ο καλαμόκιρκος είναι είδη που φωλιάζουν αλλά και ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Στενών του Αλιάκμονα, αφού έχουν παρατηρηθεί κατ΄ επανάληψη σε όλες τις εποχές του έτους στην περιοχή. Τόσο η αετογερακίνα όσο και ο καλαμόκιρκος είναι προστατευόμενα είδη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που μπορεί να πεί κανείς είναι ένα μεγάλο μπράβο και να συνεχίστε την καλή προσπάθεια!