Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την υγεία των κατοίκων του Μακροχωρίου εισέρχεται πλέον στη φάση της υλοποίησής του. Σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής του προγράμματος "ΘΗΣΕΑΣ" της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, εντάχθηκε οριστικά στο πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" το έργο "Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο Δ.Δ. Μακροχωρίου".
Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος κ. Απόστολος Νεστορόπουλος, στη διάρκεια συζήτησης...
...του συγκεκριμένου θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποστόλου Παύλου, η δαπάνη του έργου θα καλυφθεί με το ποσόν των 414.586,42 ευρώ από το 45% του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, 80.784,22 ευρώ από το 35% του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και 104.629,36 ευρώ από ιδίους πόρους.
Η κ. Βαρβάρα Μπακαμτζόγλου - Σταυροπούλου απευθυνόμενη προς το δήμαρχο ρώτησε αν χρειάζεται άδεια δημοπράτησης για το έργο αυτό ή αν θα περάσει οφειλή για το 2011.
Απαντώντας ο κ. Νεστορόπουλος διευκρίνησε πως σύμφωνα με έγγραφο που υπάρχει από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όταν ένα έργο εντάσσεται οριστικά στο "ΘΗΣΕΑ" δεν απαιτείται άδεια δημοπράτησης και ότι υπάρχουν τα χρήματα από το αποθεματικό του Δήμου (προϋπολογισμός 2010). Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.
Ομόφωνη ακόμα ήταν η στάση του σώματος αναφορικά με το θέμα της 4ης τροποποίησης προϋπολοισμού οικ. έτους 2010 και τεχνικού προγράμματος (επειδή μετά τη ψήφιση του προέκυψαν νέες ανάγκες που δεν είχαν προβλεφθεί κατά τη σύνταξή του) όπως και με την αποδοχή του έργου "εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυνδρίας" και ορισμός υπολόγου -διαχειριστή του έργου το δήμαρχο κ. Απόστολο Νεστορόπουλο, προκειμένου να γίνει εκταμίευση του ποσού των 14.400 ευρώ, το οποίο είναι ήδη γραμμένο στον προϋπολογισμό οικ. έτους 2010.
-Ένταση
Προημερησίας διάταξης ένταση δημιουργήθηκε στην αίθουσα, όταν η κ. Σιδηροπούλου Ανθούλα ζήτησε και πήρε το λόγο από το ακροατήριο κάνοντας αναφορά (για πολλοστή φορά) στο θέμα της πράξης εφαρμογής της επέκτασης του Δ.Δ. Μακροχωρίου, βάλλοντας κατά του δημάρχου.
Μάλιστα η ίδια κάποια στιγμή χρησιμοποίησε απρεπή χαρακτηρισμό για το πρόσωπο του συμβούλου κ. Τόπη Χρυσοβαλάντη, ενώ δεν δίστασε να πετάξει ακόμη και ποτήρι προς το μέρος του προεδρείου!! Κίνηση, η οποία, προκάλεσε έκρηξη οργής και μεγάλο εκνευρισμό στην πλευρά των συμβούλων της πλειοψηφίας, ζητώντας την απομάκρυνσή της από την αίθουσα και με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης κ. Παναγιώτη Σερδαρίδη (αντί της κ. Κατερίνας Κωστογλίδου που μετέβη εκτάκτως στην Αθήνα) να... καταφεύγει στη διακοπή της συνεδρίασης για ένα 5λεπτο, προκειμένου να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση και ηρεμήσουν τα πνεύματα.
-Ερωτήσεις - απαντήσεις
• Για απραξία της επιτροπής πρόληψης εγκληματικότητας του Δήμου έκανε λογο η κ. Βαρβάρα Σταυροπούλου (η οποία σημειωτέον μετά την αργία στην οποία είχε θέσει η περιφερειάρχης κ. Λιονή τον κ. Βαλαβάνη έχει αποφασισθεί να εκπροσωπεί τη μειοψηφία στα ΔΣ) με ερώτημα της προς το δήμαρχο, ενώ ακόμα ζήτησε να ενημερωθεί για το τι εξέλιξη υπήρξε στην υπόθεση πλειστηριασμού των αγροτεμαχίων του Δήμου.
Απαντώντας ο κ. Νεστορόπουλος ανέφερε ότι μόνο τα 2 πρώτα χρόνια λειτούργησε η επιτροπή πρόληψης εγκληματικότητας του Δήμου στην παρούσα θητεία της Δημοτικής αρχής και παραδέχθηκε πως τώρα αυτή βρίσκεται σε απραξία. Ο ίδιος επίσης συμπλήρωσε πως "έχει θέσει τα προβλήματα με την μικροεγκληματικότητα στο Δήμο προς τον Αστυνομικό Δ/ντή Ημαθίας, ευρισκόμενος σε καθημερινή επαφή μαζί του και ότι η περιοχή μας αστυνομεύεται όσο το δυνατόν καλύτερα". Ζητώντας συγχρόνως από τον πρόεδρο της επιτροπής σε περίπτωση που προκύπτουν κάποια προβλήματα στο Δήμο, αυτά να τίθενται προς το ΔΣ.
Σ' ότι αφορά την υπόθεση πλειστηριασμού των αγροτεμαχίων, ο κ. Νεστορόπουλος είπε ότι από πλευράς Δήμου υπήρξε ανακοπή εκτέλεσης της απόφασης στην εκδίκαση της υπόθεσης την 5η Μαϊου 2010. Η οποία αναβλήθηκε λόγω αποχής των Δικηγόρων και ορίσθηκε νέα δικάσιμος για τις 16/3/2011.
Τον προβληματισμό του για την παρουσία τόσων πολλών αλλοδαπών στην περιοχή του Μακροχωρίου (συναθροιζόμενοι στις στάσεις των λεωφορείων και σε πάρκα) εξέφρασε ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γιάννης Κελεσίδης προβάλλοντας τον κίνδυνο - αν όχι τώρα στο προσεχές διάστημα - να δημιουργηθούν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις σε βάρος των κατοίκων.
Απαντώντας ο κ. Νεστορόπουλος είπε πως η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στην περιοχή έχει να κάνει με Αθίγγανους από τη Βουλγαρία για τους οποίους - όπως επεσήμανε - έχει ενημερωθεί η αστυνομία και από πλευράς Δήμου καταβάλλεται προσπάθεια για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται και να μη δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους.
-Κλείνει η χωματερή στο Μακροχώρι
Τέλος όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, στα τέλη αυτής της εβδομάδας θα κλείσει η χωματερή στο Μακροχώρι, κοινοποιώντας την απόφαση αυτή του Δήμου προς το νομάρχη, ο οποίος με τη σειρά του θα αποφασίσει για την οριστική παύση της χωματερής, για το λόγο ότι - όπως είναι ήδη γνωστό - η Ε.Ε. θα επιβάλλει πρόστιμα από 15/7 σε τέτοιες περιπτώσεις.
Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: