Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΤΣΙΑΠΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Με ανακοίνώσή του ο Θαν. Τσιάπλας γνωστοποιεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας όπως είχε πει προ μηνών διότι ο νόμος προβλέπει επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Βέβαια, δεν δίνει την παραμικρή πληροφορία σχετικά με την τύχη της κίνησης που είχε εξαγγείλει μαζί με τον διευθυντή της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ Νίκο Σουρλόπουλο και αν ο τελευταίος προχωρήσει την κίνηση μόνος του.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και παραμένει η φωνή των πολιτών. Ένα ζωντανό, και δημιουργικό κύτταρο...
...συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών. Αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης. Αποτελεί κέντρο παροχής φιλικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Η προσήλωση στην αρχή της αποκέντρωσης και η μεταφορά εξουσιών όσο πιο κοντά στο λαό είναι ο βασικός άξονας των πολιτικών επιλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία δεν μπορεί να είναι πια μια απλή διοικητική υποδιαίρεση ενός συγκεντρωτικού κράτους Δεν είναι ούτε «απέναντι» στο κράτος ούτε «απόφυση» ενός απρόσωπου γραφειοκρατικού μηχανισμού.
Έχοντας σαν αρχή τα παραπάνω και όντας γνωστός ο χώρος στον οποίο κινούμαι πολιτικά, μπορώ γι αυτόν να εκφράσω την άποψή μου. Ο «Καλλικράτης» είναι πλέον νόμος του κράτους και με αυτόν θα πορευτούμε στις επόμενες εκλογές. Στο άρθρο 16 του νόμου διαβάζουμε: "Αναστέλλεται οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των δημάρχων κατά την διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων"(25.000 για την εκλογή του Νοεμβρίου και 10.000 για τις επόμενες) που από 4ετή μετατρέπεται σε 5ετή από το 2014. Την άποψή μου για το άρθρο αυτό την έχω εκφράσει ήδη και βέβαια το ασυμβίβαστο του Δημάρχου, δεν μου επιτρέπει την συμμετοχή μου ως υποψηφίου.
Θεωρώ τα κόμματα βασικά δομικά στοιχεία της Δημοκρατίας.

Τα εννοώ όχι ως φορείς κατάληψης και νομής της εξουσίας αλλά ως φορείς πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης για την ορθολογική διαχείρισή της. Διανύουμε μια από τις χειρότερες περιόδους κρίσης σε επίπεδο θεσμών, σε επίπεδο κοινωνικό αλλά και οικονομικό.
Πιστεύω λοιπόν, ότι είναι αναγκαιότητα και υποχρέωση ταυτόχρονα, στα πλαίσια του διευρυμένου δήμου η δημιουργία μιας κίνησης με υποψήφιο του χώρου, ευρύτερα γνωστό αλλά και αποδεκτό από την πλειοψηφία των συμπολιτών πλαισιωμένο από καταξιωμένα κοινωνικά και επαγγελματικά στελέχη σε ένα ανοιχτό ευρύ ψηφοδέλτιο ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών.
Όποιος θέλει και μπορεί, θεωρώ αυτονόητη την συμμετοχή του. Όποιος θέλει αλλά δεν μπορεί λόγω εξωγενών παραγόντων, τότε ας αφήσει και ας στηρίξει με κάθε τρόπο αυτόν που θα είναι υποψήφιος παρακάμπτοντας και παραμερίζοντας ενδεχόμενα τους εγωισμούς τις πικρίες και τα προσωπικά μικροσυμφέροντα γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος.
Πρόσωπα ικανά και έντιμα που έχουν δώσει δείγματα γραφής σαν αυτά του Δημήτρη Παράσχου, του Φώτη Πουρλιωτόπουλου, και του Τάσου Τασιόπουλου (κατά αλφαβητική σειρά για να μην παρεξηγηθώ, και βεβαίως όποιος άλλος θεωρεί εαυτόν ικανό και πραγματικά μπορεί…, εάν φυσικά θέλουν και επιλέξουν να είναι υποψήφιοι), πιστεύω ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος της περίστασης και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ευρύτερου νέου Δήμου της Αλεξάνδρειας, κατά τον «Καλλικράτη», πάντα βέβαια κατά την άποψή μου.
Το έχω ξαναπεί : Η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη.
Η αναβολή από τετραετία σε τετραετία δεν είναι πια ανεκτή. Οι επιλογές του παρελθόντος έχουν αφήσει αλγεινή εντύπωση σε ότι αφορά την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, ενώ οι μέχρι τώρα διοικήσεις και τα πρόσωπα που τις υπηρέτησαν αποδείχτηκαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Όποιος μετάνιωσε για το παρελθόν δεν πρέπει και επιβάλλεται να μην μετανιώσει από τώρα για το μέλλον.

Όσοι από μας πραγματικά ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το μέλλον και την πορεία του νέου μεγάλου δήμου του Ρουμλουκιού δεν μπορούν αλλά και δεν δικαιούνται να σφυρίζουν αδιάφορα, το δε κόμμα να αφουγκρασθεί τα μηνύματα των καιρών και να πράξει ανάλογα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ,γιατί τώρα εμένα μού θυμίζεις έντονα τον Κίμωνα Παράσχου ?Τώρα για τον Νίκο Σουρλόπουλο τι να σχολιάσω μην το παίρνεις στο λαιμό σου σε λίγο θα τον καλέσει ο Σαμαράς για περιφερειάρχη αφού είχε ξεχάσει να τον φωνάξει ο Καραμανλής να τον κάνη βουλευτή,