Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Αριστερο mansplaining

Context:
Η ΑΥΓΗ ποσταρει στο Youtube το παρακατω κομματι απο talk show:



Το απόσπασμα συνοδεύεται από τίτλο και λεζάντα

Άθλια ψηφοθηρική επίθεση της Κανέλλη στον Αλέξη Τσίπρα
Επίθεση προς αναζήτηση ψήφων με το...
γνήσιο θεατρινίστικο τρόπο της εξαπέλυσε η Λ. Κανέλλη εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αποδίδοντάς του χαρακτηρισμούς όπως: τσογλάν μπόυ, δεξιούρα, θα πατήσει σε οποιοδήποτε πτώμα κ.α. Όπως σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, σε ένα μικρό διάλειμμα του παραληρήματός της, πολιτικό ήθος αυτό δεν το λες…
Κατ. Μπρ.
Το βίντεο στο οποίο αναφέρεται η Κανελλη για τα γελάκια του Τσιπρα είναι στο ντοκιμαντέρ “Στο Νήμα”, και συμπεριλαμβάνεται στο Τρέιλερ:



Εγω εχω να πω τα εξης, σε προχειρη μεταφορα με λιγες τροποποιησεις απο το facebook:
Ειχε απολυτο δικιο η Κανελλη εδω. Η γλωσσα που χρησιμοποιησε ηταν η γλωσσα μιας αγανακτισμενης γυναικας εχοντας υποστει δημοσια κακοποιηση βρεθηκε να εχει να βλεπει τον προεδρο ενος αριστερου κομματος να χαζογελαει με την κακοποιηση. Θυμαμαι εκεινες τις μερες σχολιακια στο δικτυο και εκτος που χαζογελαγε ο καθε πικραμενος με τη “λεσβια που εφαγε τις σφαλιαρες της”. (Σημ: δεν ξερω αν η Κανελλη ειναι λεσβια, αλλα θυμαμαι χρυσαυγιτες να το λενε σαν να ηταν κατηγορια.)
Με τέτοια δημόσια κακοποίηση και με το βάρος μιας τέτοιας διαπόμπευσης (γιατί αυτή είναι η σεξιστική η Ελληνική κοινωνία, που την κακοποίηση την καταχώρησε σαν διαπόμπευση), όταν βλέπει τον άλλο να χαζοχαμογελαει, δεν έχει καμιά υποχρέωση να αρχίσει τις ερμηνείες περι αμηχανίας κτλ, δεν έχει καμιά υποχρέωση να δώσει κανένα benefit of the doubt. Είναι το θύμα εδω η Κανελλη και το γελάκι του Τσιπρα το νιώθει σαν ένα ακόμα χαστούκι.

Ο Κατρουγκαλος απαράδεκτος. Επέμενε η γυναίκα ότι η συμπεριφορά του αλλουνου είναι τσογλανικη (που από την οπτική τη δική της έτσι είναι) και ο άλλος άρχισε το mansplaining για το ηθος της. Κλασικό φαλλοκρατικό tone policing και derailment. Η Ελληνική κοινωνία είναι σεξιστική και αυτά είναι τα defaults της, αλλά από μιαν αριστερά (που θέλει να λέει ότι έχει και ήθος) θα περίμενε να καταλαβαίνει πέντε πράγματα παραπάνω. Το ίδιο απαράδεκτη και η λεζάντα της Αυγής στο YouTube περί θεατρινισμού, ψηφοθηρίας κτλ. Κατά βάση έχουμε να κάνουμε με μια εκδοχή victim blaming: η υστερικιά Κανελλη που πάει να εκμεταλλευτεί το χαστούκι…



Μήπως ήταν και αυτό ψηφοθηρία; Η γυναίκα καταφανώς έχει τραυματιστεί από την επίθεση, φαίνεται από τα δάκρυα της. Θέλει ένα ιδιαίτερου είδους θράσος (ή τουλάχιστον μια τεράστια αφασία) για να αρχίζει ένας άντρας (και μάλιστα αριστερός; δεν ξέρω αν ο Κατρουγκαλος είναι out ΣΥΡΙΖΑ) το tone policing και τη διάλεξη περί ήθους σε μια publicly battered γυναίκα.

Όταν μια γυναίκα κακοποιείται δημόσια, και όταν η σκατενια, η σεξιστική κοινωνία μας το κάνει αυτό δημόσια διαπόμπευση και χαζόγελο, άμα θες να λέγεσαι Αριστερός δε σιγοντάρεις στην πλακίτσα, δεν αρχίζεις το mansplaining για το ηθος, δεν αρχιζεις το tone policing, δεν κανεις victim blaming, δεν λες οτι το θυμα ειναι υστερικο, θεατρινιστικο κτλ.
Ντροπη, τουλαχιστον ντροπη για τη μωβ σημαια στο σημα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΓ: Σορι για την αγγλικουρα, αλλα (α) τα third wave διαβασματα μου ειναι ολα στα αγγλικα, (β) φιλολογος να κανω καλες μεταφρασεις δεν ειμαι, (γ) δεν εχω χρονο να ψαξω να βρω σωστες μεταφρασεις, και (δ) ειμαι κανα πενταχρονο Καναντα.

ΥΓ2: Προσεθεσα λινκς για τις αγγλικουρες. Στα αγγλικα φυσικα.

ΥΓ3. Εγω που ΔΕΝ ειμαι battered γυναικα, μπορω να δωσω στον Τσιπρα το benefit of the doubt, οτι δηλαδη στο επιμαχο σημειο του τρειλερ δεν γελαει με την Κανελλη και οτι οντως ο ανθρωπος ειναι αμηχανος. Και η δικη μου αντιδραση καπως ετσι πρεπει να ηταν. Υπαρχει ομως μια διαφορα: ο Τσιπρας συναινεσε το βιντεο που τον δειχνει να χαμογελαει (εστω αμηχανα) να βγει δημοσια στο ντοκυμαντερ, και αρα να ξαναφερει στο δημοσιο διαλογο, στη δημοσια μνημη το περιστατικο. Η Κανελλη λοιπον εχει δικιο που λεει οτι “παει να κανει καριερα με τη μουρη μου”. Ξανα: απο μια αριστερα περιμενεις πεντε πραματα παραπανω. Αλλα ακομα και να παρουμε την πιο καλοπροαιρετη εξηγηση, τοσο ο Κατρουγκαλος οσο και η λεζαντα της Αυγης παραμενουν απαραδεκτα.

πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω ωστόσο να αναλύεις πουθενά και τον εσωτερικευμένο σεξισμό της ίδιαας της κανέλλης που βγηκε και μίλησε για τις φεμεν, αποκαλώντας τες "πουταναρια".