Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς ΣΧΕΔΙΟ Β΄: Αφήστε τις επικοινωνιακές τακτικές και ας προχωρήσουμε συντροφικά

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με την πεποίθηση ότι η προώθηση της μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης για την ανατροπή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο των εργαζομένων για την ανατροπή του μαύρου μετώπου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των...
διαφορετικών προσεγγίσεων, πήρε πρωτοβουλίες και συνέβαλε στην προσπάθεια κατάκτησης μιας προωθητικής πολιτικής βάσης με βασικό κριτήριο τον εξοπλισμό του εργατικού – λαϊκού κινήματος και της αριστεράς στην μάχη που δίνει. Ύστερα από επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες μεταξύ οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντι ΕΕ και αντιδιαχειριστικής Αριστεράς παρά την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συγκλίσεις σε ότι αφορά βασικά χαρακτηριστικά της ιδιαίτερα κρίσιμης όσο και αναγκαίας μετωπικής συμπόρευσης που απαιτούν οι καιροί.

Αξιοποιώντας συνθετικά όλες τις απόψεις που είχαν ως τότε κατατεθεί, η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επεξεργάστηκε στις 14.02.2014 ένα σχέδιο «Κοινής Πολιτικής Δήλωσης» με συγκεκριμένες προτάσεις γύρω απ’ τα κυρίαρχα και εκκρεμή ακόμα πολιτικά ζητήματα που αφορούσαν: την αποδοχή του διαχωρισμού μεταξύ τους αλλά και την ρητή αναφορά τόσο στο στόχο της εξόδου απ’ το ευρώ όσο και στο στόχο της ρήξης και εξόδου απ’ την ΕΕ, στο μεταναστευτικό, στον χαρακτήρα του μετώπου σαν μέτωπο ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης κατά των εργαζόμενων από τις δυνάμεις των δανειστών, του κεφαλαίου και της ΕΕ για την υπέρβαση της κρίσης του καπιταλισμού. Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στην σύσκεψη της 14.02, με συμμετοχή των δυνάμεων στις οποίες απευθύνεται η πρόταση για συμπόρευση. Έτυχε της επιδοκιμασίας όλων των συμμετεχόντων, κατόπιν μάλιστα ενσωμάτωσης και τροποποιήσεων που κατατέθηκαν από άλλες δυνάμεις.

Ειδικά για το θέμα της εξόδου και αποδέσμευσης από την ΕΕ, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν τον αντιδραστικό ρόλο που αυτή παίζει. Η ΕΕ επενέβη ακόμη και με την ανοιχτή στήριξη φασιστικών ομάδων για την συμμετοχή τους στην διακυβέρνηση της χώρας αυτής, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.Γίνεται έτσι ακόμη πιο φανερή και επιτακτική ηανάγκη ρήξης κι εξόδου από την ΕΕ , άλλωστε και εσείς αναγνωρίζετε ότι αποτελεί «ένα σύστημα ιμπεριαλιστικής ενοποίησης που δεν αλλάζει ούτε μεταρρυθμίζεται και ότι η απειθαρχία στις συνθήκες της ΕΕ, ο αγώνας για τη ρήξη και την έξοδο από την ΕΕ αναδεικνύεται σε καθοριστικό κρίκο των αγώνων»

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην συνεδρίαση της 16 του Φλεβάρη  του 2014 ενέκρινε το πλαίσιο “Κοινής Πολιτικής Δήλωσης». Η πρότασή μας αυτή απέχει από τη συνολική μας πολιτική λογική, -που αναγνωρίζει την πάλη κατά της ευρωζώνης σαν πλευρά του συνολικού αντι ΕΕ αγώνα, άρρηκτα δεμένο με αυτόν και έχει σαν στόχο την «αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ»- έγινε αποδεκτή σαν ένα προϊόν αναγκαίων συμβιβασμών μεταξύ διαφορετικών αντιλήψεων και προωθητικής πολιτικής σύνθεσης. Θεωρήσαμε και θεωρούμε  ότι συμβάλλει ουσιαστικά σε μία συμπόρευση που όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να βλέπουν σ’ αυτή  τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η αναγκαία συνεκτικότητα και πολιτική σαφήνεια πάνω στις διαχωριστικές γραμμές της περιόδου, προκειμένου να μπορούν να δοθούν από κοινού και οι επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες.

Με βάση την πρόσφατα δημοσιευμένη απόφαση της πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Σχεδίου Β της 16.02, πληροφορούμαστε, δύο βδομάδες μετά και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση ως τώρα προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ότιη συνθετική πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει απορριφθεί καθώς κρίθηκε ότι«υπερβαίνει τα πολιτικά όρια στα οποία μπορεί το ΣΧΕΔΙΟ Β να συναινέσει με βάση τις αποφάσεις της ιδρυτικής του συνδιάσκεψης». Ταυτόχρονα, γίνεται επίσημη γνωστοποίηση πως στην ίδια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Σχεδίου Β, αποφασίστηκε «η οργάνωση της καθόδου του ΣΧΕΔΙΟΥ Β’ στις ευρωεκλογές» και ότι «για μας οι συζητήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν ολοκληρωθεί». Και αυτό παρά το πλήθος των δηλώσεων ότι το «Σχέδιο Β δεν θέτει προαπαιτούμενα», «ότι είναι έτοιμο για την συμπόρευση» κλπ κλπ που γίνονταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα των ειλημμένων –και μη δημοσιευμένων-αποφάσεών σας. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφορές που οδηγούν σε αυτή τη στάση. Φυσικά αποτελεί δικαίωμα για κάθε δύναμη να αποφασίζει όπως θεωρεί σωστό.Ταυτόχρονα θεωρούμε πως ευθύνη του καθενός που έχει πραγματική αγωνία για την αναγκαία ανάταση του αριστερού και λαϊκού κινήματος είναι να τοποθετείται συντροφικά, συγκεκριμένα, ειλικρινά, δημόσια και με πολιτική παρρησία πάνω στα πολιτικά ζητήματα που κάθε φορά τίθενται. Μια τέτοια τεκμηριωμένη απάντηση στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ της 14.02 ακόμα δεν την έχουμε πάρει. Ωστόσο μια θετική απάντηση από την πλευρά σας στα πολιτικά ζητήματα που έχουν τεθεί και κυρίως στον χαρακτήρα του μετώπου που παλεύουμε για να οικοδομήσουμε και η υιοθέτηση του στόχου της εξόδου από την ευρωζώνη παράλληλα με την υιοθέτηση του στόχου της εξόδου από την ΕΕ, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για το προχώρημα της μετωπικής συμπόρευσης. Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα απέναντι στο οποίο θα πρέπει να πάρει ο καθένας από μας τις ευθύνες του. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι ο επικοινωνιακός χειρισμός των ενωτικών διαθέσεων των αγωνιστών, το «φόρτωμα των ευθυνών» ή καλλιέργεια αντιθέσεων στο εσωτερικό των συνομιλητών μας, αλλά η ουσιαστική συμβολή του καθενός στην επεξεργασία του αναγκαίου προγράμματος ανατροπής απέναντι στην ιερή συμμαχία των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία, μπορεί να προχωρά η υπόθεση της συγκρότησης μιας άλλης αριστεράς, που θα εμπνέει με την παρέμβασή της στις μεγάλες κινηματικές και πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Ελπίζουμε ότι το κοινό κεκτημένο δεν είναι για κανέναν μια σημαία ευκαιρίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα επιμείνει από την πλευρά της, τόσο στην κοινή δράση στις σημαντικές κινηματικές και πολιτικές μάχες της περιόδου, όπως στη μάχη κατά των απολύσεων στο δημόσιο, ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, την μάχη κατά της ελληνικής προεδρίας, στην συζήτηση για την εναλλακτική προοπτική, στην από κοινού στήριξη των αριστερών, ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών σχημάτων που παρεμβαίνουν σε δήμους και περιφέρειες, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο της μετωπικής συμπόρευσης και ενισχύοντας τις παρακαταθήκες αυτής της περιόδου.

Συντροφικά,


Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: