Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΝΑΡ Πειραιά: Για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στη Νίκαια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΕΝΤΗ

Στη σημερινή συγκυρία της κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου στα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να...
παρέμβει στις εργατικές γειτονιές με γνώμονα τη συγκρότηση δυνάμεων για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης στη βάση του αναγκαίου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Ειδικά σε μια περίοδο που η ρεφορμιστική αριστερά έχει επιλέξει να μην σηκώσει το γάντι, είτε στα πλαίσια της ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική διαχείριση, είτε της άρνησης του ΚΚΕ να συμβάλλει στην ανάπτυξη ανατρεπτικών αγώνων παραπέμποντας τα πάντα στο αόριστο μέλλον της λαϊκής εξουσίας, η ενιαία, αυτοτελής και πολιτικά αιχμηρή παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εργατικές γειτονιές, τα τοπικά κινήματα και τις εκλογές για το τοπικό κράτος είναι σημαντικός κρίκος για το ξεδίπλωμα του αναγκαίου παρά ποτέ πολιτικού κινήματος ρήξης και ανατροπής.

Η ελπιδοφόρα συγκρότηση του μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά τις όποιες αδυναμίες, προσπαθεί να εκφράσει αυτήν την αναβαθμισμένη αναγκαιότητα-δυνατότητα, διατηρώντας ένα πλαίσιο δημοκρατικής συγκρότησης και αντικαπιταλιστικής φυσιογνωμίας. Δυστυχώς οι κινήσεις συντρόφων του ΣΕΚ για συγκρότηση ψηφοδελτίου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη, έξω και ενάντια στις αποφάσεις της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Β΄ Πειραιά δεν θυμίζουν σε τίποτα την παραπάνω αναγκαιότητα της περιόδου και του εργατόκοσμου της Κοκκινιάς, ίσα-ίσα υπονομεύουν στην ουσία την πολιτική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην περιοχή. Τις τελευταίες βδομάδες, αγνοήθηκαν τόσο οι αρχές λειτουργίας και τα κεκτημένα του μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , αλλά και οι συλλογικές διαδικασίες και οι αποφάσεις της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Συγκεκριμένα:

1) Με την απαράδεκτη, αντισυντροφική και εν κρυπτώ μεθόδευση, ώστε να εκβιαστούν αποφάσεις όσον αφορά την συγκρότηση αντικαπιταλιστικού σχήματος στην περιοχή, με de facto επιβολή απόψεων για το χαρακτήρα και τον επικεφαλής του. Συγκεκριμένα, οι σύντροφοι του ΣΕΚ όταν διαπίστωσαν ότι στην συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Β’ Πειραιά διαμορφωνόταν άλλο πλαίσιο για την συγκρότηση του σχήματος κι είχαν προταθεί και άλλα ονόματα συντρόφων για το ρόλο του επικεφαλής της δημοτικής μας παρέμβασης, επέλεξαν να ακολουθήσουν άλλη τακτική προσπαθώντας να μας φέρουν όλους προ τετελεσμένων. Αφού εμπόδισαν με διάφορα οργανωτίστικα τερτίπια την πρόοδο των αποφάσεων της συνέλευσής μας, την Πέμπτη 6/3 μας ενημέρωσαν με ηλεκτρονικό μήνυμα περί ύπαρξης «πρωτοβουλίας», από τους ίδιους, για την δημιουργία αντικαπιταλιστικού σχήματος και καλέσματος ιδρυτικής συνέλευσης του την Κυριακή 9/3 μέσω κειμένου συλλογής υπογραφών χωρίς καν να μας παρουσιαστεί το ίδιο το κείμενο! Κάτι που όχι μόνο δεν αποτελούσε απόφαση οποιασδήποτε διαδικασίας, αλλά ερχόταν σε κόντρα με τις ως τώρα αποφάσεις μας.

2) Το παραπάνω κείμενο, που δεν μας είχε γίνει γνωστό μέχρι το Σάββατο 8/3, είναι εξαιρετικά ελλειμματικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει αναφορά σε κρίσιμα ζητήματα περιεχομένου όπως την αντιδιαχειριστική λογική, τη σχέση τοπικού –κεντρικού κράτους, τον Καλλικράτη, την ΕΕ, το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο στην αντιφασιστική πάλη και πολλά άλλα. Βρίσκεται σε απόσταση από τις τελευταίες αποφάσεις του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ομόφωνα αποδεκτή επεξεργασία της ομάδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το τοπικό κράτος. Αγνοεί την συζήτηση που έγινε στην Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως προς το αναγκαίο πλαίσιο συγκρότησης. Αντίθετα αυτό που πομπωδώς ενδιαφέρεται να κατοχυρώσει είναι το όνομα του επικεφαλής του νεότευκτου «σχήματος»,στοιχείο ξένο συνολικά στην κουλτούρα της αριστεράς. Θυμίζει τις χειρότερες στιγμές των διαγκωνισμών αστών πολιτικών για την κατάχτηση του «χρίσματος» από τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Ακόμα και τα σύγχρονα «Ποτάμια» - πλυντήρια της αστικής πολιτικής, στο κάλεσμα για τη συγκρότησή τους είχαν εκτενέστερη και πιο ξεκάθαρη αναφορά στην πολιτική τους τοποθέτηση και ήταν λιγότερο προσωποκεντρικά. Η λογική προώθησης και στήριξης αντικαπιταλιστικών κινήσεων με σχετική αυτοτέλεια, οι διακριτές διαδικασίες εμπλέκοντας ένα ευρύτερο δυναμικό αγωνιστών και η λειτουργία στη βάση της εργατικής δημοκρατίας είναικεκτημένο και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για εμάς και το αντικαπιταλιστικό δυναμικό που θέλουμε να εκφράσουμε.

3) Το αποκορύφωμα είναι ότι οι σύντροφοι μετά την αυτοονομασία τους σε σχήμα, προσπαθούν να σφετεριστούν και το όνομα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την χρήση της λέξης ανταρσία στον τίτλο («Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης») παρά την κάθετη αντίθεση στις επιλογές τους όλων των υπολοίπων δυνάμεων της Τοπικής Επιτροπής, οργανωμένων ή ανένταχτων.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με όλες του τις δυνάμεις στον Πειραιά εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την συγκρότηση αντικαπιταλιστικής κίνησης πόλης στην Κοκκινιά και το Ρέντη, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των κατευθύνσεων της συνέλευσης της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Β΄ Πειραιά. Κάθε άλλου τύπου προσπάθεια που υπονομεύει αυτή την εμφάνιση και πληγώνει την ενότητά της, θα θεωρηθεί ξένο σώμα ως προς αυτήν και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις αρχές λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλούμε τα μέλη της τοπικής επιτροπής να πάρουν πρωτοβουλία για να συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα συνέλευση της τοπικής επιτροπής. Καλούμε τις δυνάμεις του ΣΕΚ να σταματήσουν τις διασπαστικές τακτικές και να συμβάλλουν, έστω και την ύστατη ώρα, μαζί με το σύνολο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην από κοινού προώθηση της πολιτικής – εκλογικής μας παρέμβασης.

Νίκαια 10/3/2014


ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Τομέας Οργανώσεων Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: