Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εκλογικές αυταπάτες μέσα από την κάλπικη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ


Θηλιά τα χρέη, ανασφάλεια και απολύσεις εργαζομένων, νέα αφαίμαξη των δημοτών στους «Kαλλικρατικούς» δήμους
Η υποτιθέμενη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσάραξε πάρα πολύ νωρίς στα ρηχά. Οι κορώνες για νέους ισχυρούς «οικονομικά αυτοδύναμους» Δήμους ξεφούσκωσαν πολύ γρήγορα. Τρία χρόνια τώρα αντί να λυθούν παλιά προβλήματα, προστέθηκαν και νέα. Οι πολίτες είδαν να...
αυξάνεται η ταλαιπωρία τους, μαζί με τα δημοτικά τέλη. Tα δυσβάσταχτα χρέη, καθιστούν αδύναμο τον όποιο σχεδιασμό δράσεων και έργων, εντείνουν τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Κανένα καινούργιο σημαντικό έργο δεν μπαίνει στα προγράμματα Δήμων και Περιφερειών, αφού έχει κηρυχτεί στάση πληρωμών. Έχουν παγώσει ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, «Θησέας». Το μόνο που φαίνεται να κατάφερε η κυβέρνηση ήταν η εξοικονόμηση αρκετών εκ. ευρώ, που προέβλεπε το Mνημόνιο από την εφαρμογή του προγράμματος «Kαλλικράτης».

Οι προϋπολογισμοί που συντάσσονται, σε όλους τους δήμους της χώρας, γίνονται, λόγω Mνημονίου, με μεγάλες περικοπές στα κρατικά κονδύλια που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων και για τα έργα υποδομής. Για να καλύψουν τα ελλείμματα και να ισοσκελίσουν τους πλασματικούς προϋπολογισμούς τους, τα Δημοτικά Συμβούλια είτε εγγράφουν στα έσοδά τους νέα δάνεια και ανύπαρκτες επιχορηγήσεις είτε
παίρνουν αποφάσεις για μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, για επιβολή νέων φόρων στους δημότες ή εντάσσουν όλες τις δημοτικές υπηρεσίες σε καθεστώς ανταποδοτικότητας-ιδιωτικοποίησης. Οι ελλείψεις σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό είναι μεγάλες και πάρα πολλές δομές Πρόνοιας («Bοήθεια στο σπίτι», KAΠH, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λπ.) βρίσκονται υπό κατάρρευση ή υπό διάλυση.

Το διάστημα αυτό πολλοί εργαζόμενοι στους Δήμους (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία, καθαρίστριες κλπ), μέσω της κακόφημης διαθεσιμότητας είδαν να χάνουν τη δουλειά τους, ενώ απειλούνται ξανά με το δεύτερο κύμα απολύσεων δεκάδων χιλιάδων μόνιμων και συμβασιούχων, με τη διάλυση οργανισμών και την κατάργηση υπηρεσιών. Συνηθισμένο φαινόμενο είναι το για μήνες απλήρωτο, χαμηλά αμειβόμενο ή προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό.

Η λειτουργία των Δήμων έχει τεθεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση της «Task Force» του Γερμανού ανθύπατου Φούχτελ. Με Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου αποφασίστηκε να εγκαθίστανται επόπτες στους προβληματικούς Δήμους της χώρας. Προβλέπονται ανά μήνα και ανά τρίμηνο, έλεγχοι της πορείας των εσόδων και των δαπανών καθώς και αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού τους. Όταν παρουσιάζονται αποκλίσεις από τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε Πρόγραμμα Eξυγίανσης. Έτσι σε ειδικό καθεστώς «μνημονίου» έχουν μπεί 30 μεγάλοι Δήμοι της χώρας, που έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Αυτό συνεπάγεται, αυστηρά όρια στο δανεισμό, περιορισμό της  χρηματοδότησης για επενδύσεις για να χρηματοδοτηθεί πρώτα η αποπληρωμή των χρεών, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση των εσόδων από φόρους-τέλη και εισφορές καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Tέλους Aκίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)  για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους, σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις. Όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων επί δύο συναπτά έτη και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης, τότε προβλέπεται η τοποθέτηση ενός επόπτη.

H κατάσταση είναι τραγική. Η KEΔKE δεν τολμά να διεκδικήσει ουσιαστικά, τα πολλά δις ευρώ που χρωστάει το κεντρικό κράτος από θεσμοθετημένους πόρους υπέρ της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, εισπραχθέντες από το ίδιο και μη αποδοθέντες εδώ και χρόνια ή και κονδύλια για τις νέες αρμοδιότητες που της μεταβίβασε.
Eπιβεβαιώνονται τραγικά οι προβλέψεις μας για δήμους-μάνατζερ, στυγνούς διαχειριστές της δυστυχίας εργαζομένων και δημοτών, δήμους-φορομπήχτες, Aνώνυμες Eταιρίες, απολογητές της κυβερνητικής αδιαλλαξίας, υποστηρικτές και εκτελεστές της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Αυτούς τους μηχανισμούς επιζητούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τα κόμματα, κύρια η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.  Η ΝΔ, φοβούμενη μια ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποφεύγει να γενικεύσει την αντιπαράθεση στο πεδίο αυτό, δίνοντάς της το χαρακτήρα της συνολικής αναμέτρησης με την αντιπολίτευση. Έτσι αποφεύγει να δίνει επίσημα το «χρίσμα» σε υποψηφίους, προσπαθώντας να ψαρέψει σε θολά νερά, αν και έχει δηλώσει την υποστήριξή της σε συγκεκριμένα ονόματα. Της δημιουργούν σε αυτή τη φάση κάποια προβλήματα οι διπλές υποψηφιότητες από «αντάρτες» στον Δήμο της Αθήνας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αλλού, όμως δεν ανεβάζει τους τόνους,  περιμένοντας τις εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του δίνει τον χαρακτήρα της συνολικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, κατεβάζοντας, με απόφαση του Προέδρου,  κομ­­­ματικούς υποψηφίους σε όλη τη χώρα, σε ένα «δημοψήφισμα ενάντια στην κυβέρνηση». Θέλοντας να λεηλατήσει πλήρως τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας  όμως και «ψαριές» στα θολά «αντιμνημονιακά» νερά,  δεν διστάζει να κατεβάσει υποψηφίους, ακραιφνείς εθνικιστές, όπως τον Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (που με τις απόψεις που έχει, τον υιοθέτησαν ήδη οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες») ή μνημονιακούς όπως τον Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κόντρα μάλιστα στην θέληση των τοπικών οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος δεν θυμάται τους ύμνους του ΣΥΡΙΖΑ για τις «τοπικές κοινωνίες», που πρέπει να αποφασίζουν «από τα κάτω», με δημοκρατικές διαδικασίες, κόντρα στους υποψηφίους που παίρνουν το «χρίσμα από τα πάνω»; Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει την υποστήριξή του στον Καρυπίδη, επέβαλε όμως με τον ζόρι τον Βουδούρη.

Είναι σίγουρο ότι όσο προχωράμε προς τις εκλογές θα δούμε κι άλλα επεισόδια στο σίριαλ της αντιπαράθεσης μεταξύ κυρίως ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο των μηχανισμών αυτών της τοπικής εξουσίας, που σαν μακρύ χέρι του κράτους, με τους όποιους επίδοξους διαχειριστές της, θα συνεχίσει την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής των απολύσεων και της φορομπηξίας, σε βάρος των πολιτών και σε όφελος των ξένων και ντόπιων κερδοσκοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων που καραδοκούν να διεισδύσουν σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής.

Η σκληρή αντιπαράθεση των κομμάτων για τις Περιφερειακές-Δημοτικές εκλογές και για τις Ευρωεκλογές, που θα αποτελέσει το πρόκριμα για τη διατήρηση ή διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας, έρχονται ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν εκλογικές αυταπάτες και να δράσουν παραλυτικά για την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων. Ο λαός βέβαια δεν έχει κανέναν λόγο να συμμεριστεί ούτε τα αδιέξοδα του αστικού πολιτικού προσωπικού ούτε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθεί ως κυβερνητική λύση του συστήματος. Δεν υπάρχουν «σωτήρες». Να οργανώσουμε, να συντονίσουμε και να δυναμώσουμε τους αγώνες, κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: