Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΞΙΚΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Μέγα θέμα για την περιοχή μας ανακύπτει από την καταγγελία ενός οδηγού βυτιοφόρου ότι επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα από βιομηχανίες της περιοχής Αττικής μεταφέρονται κρυφά και θάβονται στη Θεσσαλία.
Η Θεσσαλία ως χωματερή χημικών, προέκυψε από...τα νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος μεταφοράς βιομηχανικών αποβλήτων της βορειοανατολικής Αττικής.

Μέχρι τώρα ως χημικές χωματερές χρησιμοποιούνταν δύο οικόπεδα, ένα στο Μαρκόπουλο Καλάμου και ένα στο Συκάμινο, καθώς και οι δύο ανενεργές σήμερα χωματερές αστικών απορριμμάτων του Ωρωπού και του Καλάμου.

«Ξέρουμε ότι στις χωματερές πήγαιναν φορτηγά που άδειαζαν βαρέλια και σακιά με περίεργο περιεχόμενο», αναφέρει δημοτικός υπάλληλος του Ωρωπού.

Σύμφωνα με τη Real Planet, σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες οδηγών φορτηγών του παράνομου κυκλώματος που μετέφεραν και έθαβαν τα επικίνδυνα απόβλητα.

«Όλο το κόστος κυμαινόταν στα 2.500 με 3.000 ευρώ. Μετά το σκάνδαλο του Ασωπού , σταμάτησαν να φέρνουν τα απόβλητα εδώ και τώρα τα πηγαίνουν στη Θεσσαλία», καταγγέλλει οδηγός χωματουργικής επιχείρησης, που του έλεγαν ότι μεταφέρει μπάζα!

Αντί για οικοδομικά απόβλητα, όμως, οι ουσίες που θάβονταν παράνομα σε Κάλαμο και Ωρωπό φέρεται να ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία και καταδικαστικές για το περιβάλλον της περιοχής.

Πληροφορίες από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) αναφέρουν ότι τα απόβλητα που ξεθάφτηκαν από το Συκάμινο προέρχονται από βιομηχανία αλουμινίου, είναι εξαιρετικά υψηλής τοξικότητας και μάλιστα ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού σε σημεία όπου δεν υπάρχουν βιομηχανίες!

«Γνωρίζουμε ποιος τα μετέφερε και τα έθαβε, τώρα μένει να βρούμε και τον παραγωγό των αποβλήτων», δηλώνει η γραμματέας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Το πρόβλημα όμως φαίνεται να μεταφέρεται πιά και στη δική μας περιφέρεια και λόγω της σοβαρότητάς του καλό θα ήταν να επιληφθεί άμεσα ο περιφερειάρχης Θεσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: