Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- Μόνη δημοκρατική οδός η άμεση προσφυγή στις κάλπες

Γράφει ο
Π. Χατζησάββας*

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε όλη τη χώρα κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28η Οκτωβρίου ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα. Η ελληνική κοινωνία εδώ και μήνες θυμίζει ένα καζάνι που βράζει και οι πρόσφατες εκδηλώσεις οργής δεν είναι τίποτα...
 άλλο από τα προεόρτια των ιστορικών ημερών που έπονται. Η κοινωνία είναι πλέον ώριμη και εξοργισμένη. Νιώθει ότι δεν την παίρνει να κάνει ούτε βήμα πίσω. Η συμμετοχή του λαού σε όλη την Ελλάδα ήταν σαρωτική. Όποιος μίλησε για μειοψηφίες απλά αυτογελοιοποιήθηκε. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ έχει κατορθώσει να επιτύχει να συσπειρώσει όλο το λαό εναντίον της. Η καθολική αποδοχή της κινητοποίησης στη Βέροια και τα αθρόα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν κάτι το πρωτοφανές και θέτουν τις βάσεις για πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι το μεγάλο στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή της κυβέρνησης του Παπανδρέου και οποιασδήποτε άλλης που θα υιοθετήσει τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές.
Κυβέρνηση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ προσπάθησαν ενορχηστρωμένα να συκοφαντήσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις ακόμα και από δικούς τους ανθρώπους, όπως στην περίπτωση του ξυλοδαρμού του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τρικάλων κ. Μαγκούφη από στέλεχος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Η βιασύνη να εμπλέξουν το ΣΥΡΙΖΑ και να τον κατηγορήσουν τους εξέθεσε ακόμα περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολιτικός σχηματισμός που φοβίζει το σύστημα γιατί επιμένει – ορθότατα – στην ανάγκη ενότητας της αριστεράς και γιατί μπορεί να ανδρωθεί πολιτικά, αφού σε αυτόν προσβλέπουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες. Ακούστηκαν και κάποιες αστειότητες ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υποκίνησαν τις διαμαρτυρίες. Αυτοί που εκπέμπουν τέτοιες φαιδρότητες κάνουν σα να μην καταλαβαίνουν ότι ο πραγματικός υποκινητής των αντιδράσεων του λαού δεν είναι κανείς άλλος παρά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Υποκινητής τόσο γιατί κυβερνά χωρίς καμιά νομιμοποίηση όσο και γιατί είναι συντριπτική μειοψηφία στο λαό. Και κυρίως γιατί οι καταστροφικές του πολιτικές επιλογές έχουν οδηγήσει σε πλήρη δυσαρμονία την κυβέρνηση από τη λαϊκή θέληση. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να συνταχθούν με το δοκιμαζόμενο λαό, να σταθούν στο πλευρό του και να αγωνιστούν μαζί του για την ανατροπή. Κι αυτό είναι σε τελική ανάλυση και χρέος τους.
Αυτό που έχει περισσότερη αξία να σημειωθεί είναι τα όσα διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με τις ύβρεις – καταδικαστέες – προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ύβρεις που έγιναν η αφορμή να σπιλωθεί η παλλαϊκή αντίδραση του λαού της πόλης και εν πολλοίς να επικεντρωθούν τα φώτα της δημοσιότητας – καθόλου τυχαία – στις ακραίες αντιδράσεις λίγων ανθρώπων. Η ουσία όμως κατά την άποψή μου βρίσκεται αλλού. Ο κ. Παπούλιας εδώ και αρκετό καιρό όχι μόνο δεν αφουγκράζεται την οργή του λαού, αλλά ευθυγραμμίζεται πλήρως σε κάθε του δήλωση με τον ΓΑΠ. Δείχνει να λειτουργεί περισσότερο ως ΠΑΣΟΚ παρά ως υπέρτατος άρχοντας. Ενώ η δυσαρμονία λαού – κυβέρνησης είναι κραυγαλέα ο κ. Παπούλιας δείχνει να μη θέλει να την αντιληφθεί. Το λαϊκό ένστικτο ήταν αναπόφευκτο να τον θεωρήσει συνένοχο. Οι ύβρεις που ακούστηκαν εναντίον του - ασφαλώς ακραίες – δεν απευθύνονταν στο θεσμό του προέδρου αλλά στο πρόσωπό του, γιατί ο λαός νιώθει ότι ο κ Παπούλιας δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Μπορεί το σύνταγμα να μην του δίνει τη δυνατότητα να παρέμβει αλλά θα μπορούσε με την παραίτησή του να δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσαρμονίας και της εξαπάτησης του λαού από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και η σημερινή πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί του ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να μην ειπώθηκε ξεκάθαρα αλλά εμμέσως πλην σαφώς ζητείται πλέον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαφυλάξει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και να πάρει πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να οδηγηθεί στη μόνη δημοκρατική οδό που έχει: την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.

*Εκπαιδευτικός
panhatz2002@gmail.com
www.agiasoslesvou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: