Οι συνεταιρισμοί, το «πρασίνισμα» και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κατά την διάρκεια συζήτησης με τον Επίτροπο Γεωργίας, κ. Dacian Cioloş, στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 24Οκτωβρίου. Θέμα της συζήτησης ήταν οι προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για...
την ΚΑΠ μετά το 2013 και οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, επίσης, μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες και αναθεώρηση των προτεινόμενων μέτρων του «πρασινίσματος».
Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση ασφαλούς εφοδιασμού και υψηλής ποιότητας τροφίμων και την ίδια στιγμή να παραμείνει ανταγωνιστική η Ευρωπαϊκή γεωργία έναντι των αυξανόμενων πιέσεων της αγοράς, η γεωργική πολιτική της ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο δίκαια και λιγότερο – όχι περισσότερο - γραφειοκρατική, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπή Γεωργίας. Ούτε θα πρέπει να «πρασίνισμα» των μέτρων να εμποδίζει την καλλιέργεια της καλλιεργήσιμης γης, πρόσθεσαν.
Οι προτάσεις που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ για τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις και μια νέα απαίτηση για 7% της καλλιεργήσιμης γης σε αγρανάπαυση θα δημιουργήσουν απλώς ένα «τεράστιο γραφειοκρατικό τέρας», δήλωσε ο Peter Jahr (Χριστιανοδημοκράτες, Γερμανία). Ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Britta Reimers (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) καθώς και η Mairead McGuinness (Χριστιανοδημοκράτες, Iρλανδία), η οποία είπε ότι τα προτεινόμενα μέτρα ήταν «όλα εκτός από απλά».
Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες που παρουσίασε η Επιτροπή στις 12 Οκτωβρίου θα συνδέουν τη στήριξη για τους γεωργούς με το «πρασίνισμα» των μέτρων, όπως η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, αλλά και την αγρανάπαυση του 7% των γεωργικών εκτάσεων, ένα μέτρο που επικρίθηκε από πολλούς ευρωβουλευτές. «Είναι προς το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο συμφέρον των αγροτών να έχουν πράσινη συνιστώσα των άμεσων ενισχύσεων», δήλωσε ο Επίτροπος Cioloş. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο ανωτάτου ορίου για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ πάνω από 150.000 €.
Το ανώτατο όριο δεν πρέπει να βλάψει τους συνεταιρισμούς
«Η σύνδεση των άμεσων πληρωμών με περιβαλλοντικές γεωργικές πρακτικές είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά πρέπει να σκεφτούμε την ικανότητα των γεωργών για την εφαρμογή τους», δήλωσε η Ulrike Rodust (Σοσιαλιστές, Γερμανία). Οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από το σχέδιο της Επιτροπής να θέσει ανώτατο όριο στις άμεσες ενισχύσεις για τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι συνεταιρισμοί, το πρασίνισμα και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης.
Φόβοι ότι ο περιορισμός ενδέχεται να βλάψει μικρές ενώσεις αγροτών εκφράστηκαν επίσης από τον κ. Sergio Gutiérrez Prieto (Σοσιαλιστές, Ισπανία), ενώ ο José Bové (Πράσινοι, Γαλλία) δήλωσε ότι «η έναρξη της φθίνουσας προσέγγισης μόνο στο επίπεδο των 150.000 € δεν πρόκειται να λύσει τίποτα».
Το «πρασίνισμα» των μέτρων άναψε φωτιές
Η ιδέα της αγρανάπαυσης του 7% της καλλιεργήσιμης γης «είναι αντίθετη με την τρέχουσα ανάγκη για ασφαλή και σταθερή προμήθεια τροφίμων στους πολίτες της ΕΕ», δήλωσε η Elisabeth Köstinger (Χριστιανοδημόκράτες, Aυστρία). Ο Sergio Paolo Francesco Silvestris (Χριστιανοδημοκράτης, Iταλία) ρώτησε οι ελαιοπαραγωγοί τι θα πρέπει να κάνουν: «Θα τους αναγκάσουμε να τεμαχίσουν ελιές τους, ή να φυτέψουν γρασίδι κάτω από αυτές;».
Η Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) τόνισε ότι οι προτάσεις «δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες καταστάσεις στα διάφορα κράτη μέλη» και μαζί με τον Γεώργιο Παπαστάμκο (Χριστιανοδημοκράτες, Ελλάδα) έκαναν έκκληση για μια μεγαλύτερη λίστα των μέτρων «προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ποικιλομορφία των είκοσι επτά κρατών μελών».
Δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ
«Έχουμε μια άνιση κατάσταση στην ΕΕ και άνισες συνθήκες ανταγωνισμού», δήλωσε ο Jarosław Kalinowski (Χριστιανοδημοκράτες, Πολωνία), αναφορικά με την άνιση κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ μεταξύ των αγροτών στα διάφορα κράτη μέλη. «Δεν βλέπω γιατί ένας αγρότης της Λιθουανίας θα πρέπει να λάβει λιγότερα από το Δανό αγρότη», δήλωσε ο Janusz Wojiechowski (Συντηρητικοί, Πολωνία), τονίζοντας ότι οι Συνθήκες της ΕΕ απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω εθνικής ταυτότητας.
Αλλά οι ανισότητες υπάρχουν και μεταξύ των γεωργών σε κάθε κράτος μέλος, δήλωσε ο Wojciech Michał Olejniczak (Σοσιαλιστές, Πολωνία), τονίζοντας ότι το «σύνολο της μεταρρύθμισης δεν απομακρύνει τις διαφορές», όπου παρόμοιες εκμεταλλεύσεις απολαμβάνουν «διαφορετικά επίπεδα στήριξης», υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να φέρει «περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ισότητα».
Η μετάβαση των κρατών μελών της ΕΕ από το σημερινό καθεστώς στήριξης προς το νέο βασικό σύστημα πληρωμής θα είναι πιο περίπλοκη για τις νέες χώρες της ΕΕ από ό, τι για τις παλιές, προειδοποίησε ο Csaba Sándor Tabajdi (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία).
Η απόφαση για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ληφθεί μόνο όταν οι ευρωβουλευτές θα έχουν λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς πρόκειται να χρηματοδοτηθεί. Η Mariya Nedelcheva (Χριστιανοδημοκράτες, Βουλγαρία) ζήτησε συνεπώς, οι αποφάσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (ΠΔΠ) να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν.
Τα επόμενα βήματα
Η Επιτροπή Γεωργίας ετοιμάζει, σε συνεργασία με την πολωνική προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια εκτενή δημόσια συζήτηση για το μέλλον της γεωργικής πολιτικής. Η πρώτη εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 7 Νοεμβρίου, όταν η Επιτροπή Γεωργίας θα υποδεχθεί εκπροσώπους των υπουργείων Γεωργίας από τα κράτη μέλη προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στις 12 Οκτωβρίου.
Η μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής, συνδέεται στενά με το νέο πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο, και στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014.
Δείτε εδώ το βίντεο της συζήτησης (κλικ στις 24.10.2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου