Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ-- Από δύο μεριές βάζουν τις εταιρείες στα σκουπίδια

ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ
• ΕΙΠΑ-ΞΕΙΠΑ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Στα σκουπίδια δεν χωράει... κούρεμα. Νέους τρόπους για συμμετοχή ιδιωτών μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, εισηγούμενος σήμερα τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστεί ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) στην Αττική, την ίδια στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο κηρύσσει νόμιμη μια σύμβαση που είχε κρίνει προηγουμένως παράνομη για ανάθεση έργων σε ιδιώτες.

Με βάση τον «Καλλικράτη» αρμόδιος για τη...
 διαχείριση των απορριμμάτων σε κάθε περιφέρεια είναι ο ΦΟΣΔΑ. Ειδικά στην Αττική, όμως, οι διαδικασίες για την κατάρτιση και εκλογή των μελών του (από δημάρχους-δημ.συμβούλους) καθυστέρησε δραματικά, με ευθύνη κυρίως του πρώην υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Γ. Ραγκούση. Ετσι, παρέμεινε αρμόδιος ο ΕΣΔΚΝΑ, που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Στην αρχή του 2011 και ενώ ήταν σε εξέλιξη η μάχη της Κερατέας, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε να εκχωρήσει αρμοδιότητες στην «κρατική περιφέρεια» Αττικής (Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Υπεγράφη, κακήν-κακώς, μια προγραμματική σύμβαση με τον διορισμένο περιφερειάρχη Η. Λιακόπουλο, ο οποίος αναλάμβανε να προωθήσει την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Το Ελεγκτικό

Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε νόμιμη εκείνη τη σύμβαση, όμως η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) προσέφυγε και τμήμα του Ε.Σ. την έκρινε παράνομη. Με δεδομένη την εμπλοκή που προέκυψε, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκίνησε νέα διαδικασία μέσω της αιρετής Περιφέρειας Αττικής (Γ. Σγουρός), ώστε να διαβουλευτεί με τους επενδυτές που θα αναλάβουν, όχι μόνο τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και τη λειτουργία τους. Τζίρος για τους επενδυτές, μέχρι και 3 δισ. ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Σγουρό.

Στο μεταξύ, ο Η. Λιακόπουλος προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να ακυρωθεί η πράξη με την οποία είχε κριθεί παράνομη η προγραμματική σύμβαση. Συνήλθε, λοιπόν, το «Τμήμα Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης» και αποφάσισε ότι κακώς κρίθηκε παράνομη, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του Δημοσίου. Κεντρικό επιχείρημα είναι ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει, διότι ούτε συμφέροντα των εργαζομένων θίγονται ούτε το περιβάλλον. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «σπουδαίο έννομο συμφέρον έχουν μόνον οι αντισυμβαλλόμενοι της ελεγχομένης συμβάσεως», δηλαδή ο ΕΣΔΚΝΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το Τμήμα Μείζονος δεν ασχολείται καθόλου με τα επιχειρήματα του Τμήματος που έκρινε τη σύμβαση παράνομη -αντιθέτως, λέει ότι «η αίτηση ανάκλησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ έπρεπε να είχε απορριφθεί ως απαραδέκτως ασκηθείσα». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να λέει ότι η νομοθέτης δεν δημιούργησε το ένδικο βοήθημα της αίτησης ανάκλησης για να μετατραπεί «σε "λαϊκή αγωγή" για την προστασία γενικών και απρόσωπων συμφερόντων».

Μονά-ζυγά δικά τους

Πρακτικά, λοιπόν, η κυβέρνηση θέτει τώρα σε ισχύ δύο διαδικασίες, για να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή και λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Δεν υπάρχει όμως ακόμη ο ΦΟΣΔΑ που θα έχει, υποτίθεται, την ευθύνη από πλευράς Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, με εισηγητή τον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο, όπου θα συμμετέχουν και δήμαρχοι από την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ. Με δεδομένη τη δυσκολία στην τραπεζική χρηματοδότηση μεγάλων έργων, αλλά και μετά την πρόσφατη «εμπειρία» που είχαν ιδιώτες στην αποκομιδή απορριμμάτων, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να γίνουν όλα «πακέτο». Εν ολίγοις, οι ιδιώτες να εξασφαλίζουν «ζεστό χρήμα» μαζεύοντας τα σκουπίδια, για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας και των Χώρων Υγειονομικής Ταφής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 26-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: