Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αιτήσεις για τα πρώτα 833 αγροτεμάχια για ενοικίαση. Μέχρι τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα περίπου 1.216.499 στρέμματα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ

Άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες, θα μπορούν να ενοικιάσουν αγροτική γη του ΥπΑΑΤ, με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει). Σύμφωνα με την...
 σχετική υπουργική απόφαση, η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια πενταετία. Η διάρκεια της μίσθωσης για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη (26/10/2011), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τα πρώτα 833 αγροτεμάχια θα διατεθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας και είναι συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων. Από αυτά τα 462 αγροτεμάχια θα είναι για γεωργική χρήση και τα υπόλοιπα 371 για κτηνοτροφική χρήση. Τις αιτήσεις για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια θα μπορούν να τις καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Για επιτόπιο έλεγχο από τις Περιφέρειες βρίσκονται ακόμη 12.508 αγροτεμάχια με εμβαδόν 172.627 στρέμματα, τα οποία σύντομα πρόκειται να αναρτηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα / τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών. Βέβαια στις Περιφέρειες που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το «καλάθι» δεν θα δίνεται αυτή η μοριοδότηση.

Πιο αναλυτικά:

100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών
60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)
50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων). Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν είναι τα 3 εκατ. ενώ στην πλειοψηφία τους τα αγροτεμάχια είναι μικρότερα των 10 στρεμμάτων.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την μοριοδότησή τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους. Στο επόμενο χρονικό διάστημα εκτός από το διαδίκτυο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται και στις περιφερειακές ενότητες αλλά και στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα νέα τεμάχια και νέες καταληκτικές ημερομηνίες θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη. Μετά την κατάθεση των αιτήσεων θα ακολουθεί ο διοικητικός έλεγχος από τις; Περιφέρειες και στη συνέχεια θα υπογράφονται τα συμβόλαια.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι δημοπρασίες για 580 αγροτεμάχια πάνω από 500 στρέμματα το καθένα που θα δοθούν με διαφορετικούς όρους μίσθωσης.

Απολογιστικό έργο
Στη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου, σημείωσε πως κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα και εντός του επομένου δεκαημέρου τα σχέδια νόμου για την πολιτική γης και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το νομοσχέδιο για τον οργανισμό «Δήμητρα» βρίσκεται θα πάει σε δέκα ημέρες στη Βουλή.
Για τους συνεταιρισμούς ανέφερε ότι στην εποπτική αρχή θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς. «Πρόθεσή μας είναι να επισκεφτούμε κάθε περιοχή της χώρας για να βοηθήσουμε στην προετοιμασία της μετεξέλιξης των συνεταιριστικών οργανώσεων», είπε και πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται και πρότυπα καταστατικά που θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι 1/1/2012 ότι το ΥπΑΑΤ θα έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία και των τριών μητρώων.
Για την ενιαία ενίσχυση τόνισε ότι η όποια καθυστέρηση αφορά το πρόβλημα ρευστότητας της ΑΤΕ και υποσχέθηκε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πάρουν τα χρήματά τους οι αγρότες.
Σε ότι αφορά στις προτάσεις της ΕΕ για την νέα ΚΑΠ, έκανε λόγο για μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται, όπως εκτιμά στο πρώτο εξάμηνο του 2013. «Το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών ήταν μια απογοήτευση για μένα» ανέφερε και πρόσθεσε «η κρίση φαίνεται να επηρεάζει τα όργανα της ΕΕ. Οι υπουργού χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα και δεν προχώρησε κάπια απόφαση. Ελπίζω η συνάντηση που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο να έχει πιο θετική εξέλιξη».

Δείτε την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις

Διαβάστε την υπουργική απόφαση με τους όρους μίσθωσης και τη μοριοδότηση

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: