Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΡΑΓΔΑΙΑΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ -Ημερίδες για το διαβήτη το Σαββατοκύριακο στη Βέροια, με σημαντικό αριθμό πολιτών να τις παρακολουθεί

Δύο ημερίδες με θέμα «Θεραπευτική Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2» διοργανώθηκαν στη Βέροια με πρωτοβουλία της Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος και τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας και του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.
Η πρώτη ημερίδα που αφορούσε στην ιατρική κοινότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011 στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» και η δεύτερη την επομένη ημέρα αποσκοπούσε στην ενημέρωση του κοινού.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην ημερίδα που...πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, επιβεβαιώνοντας ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία από τις συχνότερες εμφανιζόμενες νόσους στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Διαβητολόγος Κυριάκος Καζάκος σημείωσε τη ραγδαία αύξηση εμφάνισης της νόσου, κάνοντας λόγο για επισήμως 800.000 διαβητικούς στη χώρα μας και 300.000.000 σ’ όλο τον κόσμο. Χαρακτήρισε μάλιστα επιτακτή την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού με στόχο την καλύτερη προσέγγιση και διαχείριση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τονίζοντας πως ο συνδυασμός της εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής με την κατάλληλη διατροφή και σωματική άσκηση, καθυστερεί πιθανές επιπλοκές της ασθένειας στην όραση, τα νεφρά, το πόδι, την υπέρταση κ.α.
Στη συνέχεια οι ομιλητές με τις εισηγήσεις τους προσέφεραν επαρκή ενημέρωση στο κοινό γύρω από θέματα που αφορούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Π. Δοϊτσης Διαβητολόγος Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Φλώρινας τόνισε το ρόλο της διατροφής και της άσκησης στο Σακχαρώδη Διαβήτη, αφού πέρα από τη γενετική προδιάθεση, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την πορεία της ασθένειας έχουν η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
«Η πρόληψη και η φροντίδα του διαβητικού ποδιού» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο νοσηλευτής – ποδολόγος Λ. Δούκας. Με τη βοήθεια οπτικού υλικού ο ομιλητής αναφέρθηκε σε δυσμορφίες και νευροπαθητικά έλκη που εμφανίζουν ασθενείς στο πόδι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κρίνεται αναγκαίος ο ακρωτηριασμός. Τόνισε πως η θεραπεία που προτείνουν εξειδικευμένα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού μπορεί ν’ αποτρέψει τα χειρότερα, αρκεί ο ασθενής να παρακολουθεί οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στο πόδι του και να ζητήσει εγκαίρως βοήθεια.
Για την Ινσουλινοθεραπεία στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, που δεν επιτυγχάνεται η ρύθμιση της γλυκαιμίας με δισκία, μίλησε ο Διαβητολόγος Παθολόγος Περικλής Μάρας. «Η ινσουλίνη είναι δώρο θεού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Π. Μάρας απαντώντας στη φοβία και στην αναποφασιστικότητα κάποιων ασθενών για ινσουλινοθεραπεία, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στην όραση, στα νεφρά, στα αγγεία κλπ.
Ο κ. Μάρας έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών με το αισιόδοξο μήνυμα ζωής ενός Δανού μαραθωνοδρόμου, που δεν επέτρεψε στο διαβήτη να καθορίσει τη ζωή και τις επιλογές του.
Στη συζήτηση που ακολούθησε αμέσως μετά το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβάλλει ερωτήσεις στους ομιλητές και να πάρει τις διευκρινιστικές τους απαντήσεις.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: