Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ: Η θλιβερή εικόνα με ακαθαρσίες και κλοπές στο 6ο Γυμνάσιο και το παρκινγκ κάτω από την Εληά κυριάρχησαν στη συνεδρίαση

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο 6ο Γυμνάσιο Βέροιας και γενικότερα στην περιοχή του Εργοχωρίου της Βέροιας, καθώς και το άτυπο πάρκινγκ της Βέροιας κάτω από την πλατεία της Εληάς, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας το βράδυ της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, από την οποία δεν έλειψαν, για ακόμη μία φορά, οι κόντρες για τους πρώην Δήμους που...συνενώθηκαν στον ενιαίο Δήμο Βέροιας.

Έκκληση για την προστασία του 6ου Γυμνασίου Βέροιας
Πριν από οποιοδήποτε άλλο θέμα, προτάχθηκε η παρέμβαση του νέου διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Βέροιας Γιώργου Τσαβδαρίδη, ο οποίος μετέφερε το πάγιο αίτημα των μαθητών και καθηγητών του σχολείου που αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον προαύλιο χώρο, εξαιτίας της εισόδου, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, τσιγγάνων από τον παραπλήσιο καταυλισμό.

Βανδαλισμοί, κλοπές, ακαθαρσίες, συνθέτουν το καθημερινό σκηνικό που αντικρίζουν καθηγητές και γονείς, όπως επισήμανε ο Γιώργος Τσαβδαρίδης, τονίζοντας πως η υπομονή μαθητών, καθηγητών και γονέων έχει πλέον εξαντληθεί και εξέφρασε φόβους πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση του Δήμου, η κατάσταση ενδεχομένως να εκτραπεί.

Βασικό αίτημα του συλλόγου διδασκόντων του 6ου Γυμνασίου και των μαθητών, είναι η απομάκρυνση του καταυλισμού από τον χώρο, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το 6ο Γυμνάσιο, σε ανάλογη απόσταση από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Βέροιας που βρίσκεται στην άλλη γωνία του δημοτικού οικοπέδου και 200 μέτρα περίπου από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας, το ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΣ (πρώην Πολυκλαδικά).

Μέχρι και εάν βρεθεί η λύση της εγκατάστασης των τσιγγάνων, ο διευθυντής του σχολείου ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει ώστε να φυλάσσεται ο χώρος όλες τις ώρες πέρα από το σχολικό ωράριο, ώστε να αποτραπούν τα παραπάνω φαινόμενα, που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου αναφερόμενη στο θέμα σημείωσε πως τα 5 χρόνια της θητείας της καταβλήθηκαν προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο θέμα, τόσο από τον Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, όσο και από τον Νίκο Μαυροκεφαλίδη, οι οποίοι είχαν επωμιστεί, ως αντιδήμαρχοι, την υπόθεση.

Όπως είπε, είχε βρεθεί μια πολύ καλή τοποθεσία για την προσωρινή εγκατάστασή τους, στην περιοχή Καλλίγγα, ωστόσο το θέμα κόλλησε στην παρέμβαση του Δασαρχείου, καθώς υπήρχε έκταση χαρακτηρισμένη ως δασική και έτσι δεν κατέστη δυνατή η εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών.

Όπως επίσης ανέφερε, η οριστική λύση θα δοθεί αν το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει τα δάνεια για την εγκατάστασή τους σε οικίες, ενώ πρόσθεσε πως επίκειται η διοικητική τους αποβολή από τον χώρο, κατόπιν και των προσφυγών που έκαναν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι μετά από 5 χρόνια συντονισμένων ενεργειών και πιέσεων, τώρα αρχίζει να σχηματοποιείται μια λύση για το τόσο σοβαρό θέμα, που ταλανίζει χρόνια ολόκληρα την πόλη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σώματος, και πρώην αντιδήμαρχος, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε πως καταβλήθηκαν ενέργειες ώστε να περάσει μέσα από την κοινωνική ένταξη των ατόμων αυτών το μήνυμα ότι δεν μπορούν να δρουν με αυτό τον τρόπο, σχολιάζοντας πως η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει πως έχουν γίνει θετικά βήματα.

Τελικά, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση ή απάντηση στις εκκλήσεις του διευθυντή, ωστόσο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποσπαστεί κάποιος σχολικός φύλακας από σχολείο που υπάρχουν δύο, ώστε να καλύπτει την απογευματινή βάρδια φύλαξης.

Πρόταση βέβαια που δεν μπορεί να δώσει πλήρη λύση, καθώς ανάλογα φαινόμενα μπορούν να δημιουργούνται και τις βραδινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα.

Επικρότησε η πλειοψηφία την παρέμβαση κάτω από την ΕληάΣτο 1ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, σχετικά με την έκφραση γνώμης του Σώματος επί της καταγγελίας του συλλόγου των εργαζομένων στον Δήμο, αναφορικά με τις παρεμβάσεις στον χώρο κάτω από την πλατεία της Εληάς, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται από εκατοντάδες δημότες και επισκέπτες της Βέροιας ως χώρος στάθμευσης, διεξήχθη αρκετή συζήτηση, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες και εκεί θα ληφθεί η απόφαση για το εάν έγιναν καλώς ή όχι οι παρεμβάσεις.

Αναφερόμενη στο θέμα η Δήμαρχος, σημείωσε ότι ο χώρος κάτω από την Εληά είχε καταντήσει σημείο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συνάθροισης νεαρών ζευγαριών, γεγονός που προβλημάτισε ιδιαίτερα την Δημοτική Αρχή.

«Στο σημείο μαζεύονταν περιθωριακά στοιχεία και έφηβοι, συνδυασμός εξαιρετικά επικίνδυνος», ανέφερε η Δήμαρχος και πρόσθεσε πως στην ουσία, ο χώρος καθαρίστηκε από σύριγγες, προφυλακτικά, σκουπίδια και μπάζα και παράλληλα φωτίστηκε.

Σχετικά με την προέλευση των υλικών και των κολωνών φωτισμού που τοποθετήθηκαν, σημείωσε πως προήλθαν από αποθέματα στις αποθήκες του Δήμου και δεν έγινε καμία δαπάνη.
Στην ουσία, όπως σχολίασε καταλήγοντας η Δήμαρχος, δεν έγινε κανένα έργο, αλλά μία συνηθισμένη παρέμβαση εξωραϊσμού και φωτισμού του χώρου.


Με την ευκαιρία αυτή, δόθηκε και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για την στάθμευση οχημάτων, ώστε να αποσυμπιεστεί το πρόβλημα του πάρκιγκ. Επιπλέον, ανέφερε πως πρόκειται για θέμα που προέρχεται από προσωπικούς λόγους και όχι από λόγους ουσίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ημαθίας Χρυσούλα Μπατάνη, λαμβάνοντας τον λόγο σημείωσε ότι «ο Δήμος προέβη σε παράνομες ενέργειες, εκτελώντας ένα έργο χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία, επιρρίπτοντας ευθύνη τόσο στην Δήμαρχο, όσο και στον τότε αντιδήμαρχο Τεχνικών Δημήτρη Δάσκαλο».

Επιπλέον, στον κ. Δάσκαλο οι εργαζόμενοι προσάπτουν αντιδεοντολογική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενο του Δήμου, ο οποίος του δήλωσε πως δεν επιθυμεί να εκτελέσει εντολή που αντίκειται στη νομιμότητα.

Όπως επίσης ανέφερε η κα Μπατάνη, δεν ενδιαφέρει τους εργαζόμενους τίποτα άλλο παρά η τήρηση της νομιμότητας, προς όφελος των πολιτών και του Δήμου, αλλά και η ασφάλεια του κόσμου που χρησιμοποιεί τον χώρο, η οποία, κατά την άποψή της, δεν μπορεί να εγγυηθεί, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες μελέτες ή σύννομες και εγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Σχετικά με τους προσωπικούς λόγους που επικαλέστηκε η Δήμαρχος, η πρόεδρος των εργαζομένων δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων χωρίστηκαν σε τρεις κατευθύνσεις: Η μία ανέφερε ότι καλώς έγινε η παρέμβαση, η άλλη ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί από νομικής πλευράς στο δικαστήριο και η τρίτη ότι κακώς έγινε η παρέμβαση και διαπράχθηκε παρανομία.

Ανάλογο ήταν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ακολούθησε επί της έκφρασης γνώμης. Η πρόταση προς ψήφιση ήταν ότι «Καλώς ο Δήμος έκανε παρέμβαση στο σημείο και νομίμως», επί της οποίας 23 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ (ψήφισαν υπέρ όλοι οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας και από την μειοψηφία οι Αργύρης Γκαμπέσης και Κυριάκος Παναγιωτίδης), 2 σύμβουλοι ψήφισαν κατά (οι Ιωάννα Σοφρόνωφ και Γιώργος Μελιόπουλος) και οι υπόλοιποι 6 σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας ψήφισαν «λευκό».
Στην ουσία, 23 σύμβουλοι υποστήριξαν ότι καλώς έγινε η παρέμβαση, 2 ότι κακώς και 6 ότι το θέμα θα το κρίνει το Δικαστήριο.


Νίκος Βουδούρης

ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: