Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Αλ. Τσίπρας: Αμεση προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική

Το αίτημα της άμεσης προσφυγή στις κάλπες με σύστημα απλής αναλογικής έθεσε από το βήμα της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στο ΣΕΦ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για έναν ανοιχτό πολιτικό διάλογο...με όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις "που αντιλαμβάνονται την ιστορική κοινωνική ευθύνη να βάλουν φρένο στη λεηλασία της χώρας και του λαού".

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τόνισε ότι αυτές είναι δευτερεύουσες μπροστά στο ιστορικό καθήκον που τίθεται σε αυτές τις δυνάμεις να αποτρέψουν την λεηλασία του λαού και της χώρας.

Διατύπωσε επιπλέον, από το βήμα της Συνδιάσκεψης, ένα μίνιμουμ πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση του πολιτικού διαλόγου τον οποίο προτείνει και το οποίο αποτελείται από τους εξής άξονες:

1. Απεμπλοκή από το μνημόνιο. Διότι λύση με το μνημόνιο ενεργό δεν μπορεί να είναι λύση.

2. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του.

3. Ακύρωση των μνημονιακών νόμων για εργασία και συντάξεις. Διότι αυτός είναι ο βασικός αντικειμενικός σκοπός αυτής της σύμπραξης.

4. Κοινωνικοποίηση των τραπεζών και δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, για να πάψουν οι τραπεζίτες να επιβάλλουν την ατζέντα τους και να λειτουργήσουν οι τράπεζες για να ξανανασάνει η οικονομία και να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες.

5. Αναδιανομή του εισοδήματος για να πληρώσουν όσοι δε πλήρωναν τόσα χρόνια, όσοι έχουν εκατομμύρια καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας και για να μην βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο.

6. Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Που στοίχησαν στην Ελλάδα 100 δισ. παραπάνω από το μέσο όρο της ΕΕ την τελευταία εικοσαετία.

7. Ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της πως «εδώ και 1,5 χρόνο κατεδαφίζει απροκάλυπτα την κοινωνία και βγάζει στο σφυρί την Ελλάδα με πρόσχημα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».

Με όλη τη δύναμη της φωνής μας», πρόσθεσε, «εδώ και 1,5 χρόνο προειδοποιούμε εντός και εκτός Βουλής ότι τον κίνδυνο της κοινωνικής και της τεχνητής χρεοκοπίας, τον φέρνει πιο κοντά η πολιτική της λιτότητας και της κοινωνικής κατεδάφισης».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για ανοιχτό πολιτικό διάλογο με μια σειρά δυνάμεις με τις οποίες υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι δευτερεύουσες, μπροστά στο ιστορικό καθήκον που έχουν να αποτρέψουν τη λεηλασία του λαού και της χώρας.

Ζήτησε τέλος άμεση προσφυγή στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: