«Πανελλαδικές» στο Δημόσιο για τους διευθυντές κάθε τρία χρόνια και επανάκριση όλων των θέσεων προϊσταμένων στην εξαετία, είναι το «μοντέλο» του ΑΣΕΠ για την προώθηση των αρίστων στην πυραμίδα των δημόσιων υπηρεσιών, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, δηλαδή ....
από τις αρχές του 2012. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν 100.000 υπάλληλοι, για να καταλάβουν 24.000 θέσεις.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γιώργος Βέης, με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2010, το οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε «έτος-σταθμό» για το ΑΣΕΠ, αφού επανήλθαν στη δικαιοδοσία του ο πλήρης έλεγχος των προσλήψεων, τόσο του μόνιμου όσο και του έκτακτου προσωπικού. Ταυτόχρονα, επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ (νόμος 3839/2010), με την ανάληψη της ευθύνης της διεξαγωγής γραπτών εξετάσεων για την επιλογή των προϊσταμένων του Δημοσίου, αλλά και με τη δημιουργία του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), όπου πρόεδρος είναι ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ και συμμετέχουν συνολικά τέσσερα ακόμα μέλη του Συμβουλίου.
Το ΕΙΣΕΠ είναι αρμόδιο για την επιλογή των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, που θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη για τους υποψηφίους. Παράλληλα, θα συνεκτιμώνται τα τυπικά προσόντα, η βαρύτητα του βιογραφικού και η εν γένει προϋπηρεσία του υποψηφίου.
Το τρίπτυχο
Με τα ίδια κριτήρια, το τρίπτυχο, δηλαδή, γραπτές εξετάσεις - προφορική συνέντευξη και τυπικά προσόντα προσωπικού φακέλου, θα γίνεται και η κρίση των διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες. Ομως, για τους διευθυντές, το όργανο επιλογής δεν θα είναι το Ειδικό Συμβούλιο (ΕΙΣΕΠ), αλλά τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού. Από τα ίδια όργανα (τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού), θα περάσει και η επιλογή των τμηματαρχών, στην περίπτωση, όμως, αυτή δεν προβλέπονται προφορικές εξετάσεις. Ετσι, οι τμηματάρχες θα επιλέγονται μόνον με γραπτές εξετάσεις και την εκτίμηση των τυπικών προσόντων, που εμπεριέχονται στο φάκελό τους.
Ο κ. Βέης, αναφερόμενος στο θέμα των γραπτών εξετάσεων για τους προϊσταμένους του Δημοσίου, δήλωσε ότι η βαθμολογία θα μπορεί να ισχύει μέχρι και 6 χρόνια.
Διευκρίνισε ότι οι εξετάσεις για όλους θα γίνουν με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών. Οι ερωτήσεις αυτές θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ και θα είναι κοινές για κάθε θέση ευθύνης. Ο βασικός τους προσανατολισμός, θεματολογικά, θα είναι τα θέματα δημόσιας διοίκησης και γνώσεων, που απαιτούνται στην άσκηση διοίκησης. Θα προηγηθούν οι εξετάσεις των υποψήφιων γενικών διευθυντών και, μετά την επιλογή τους, θα ακολουθήσουν οι γραπτοί διαγωνισμοί των διευθυντών και των τμηματαρχών.
Οι πλεονάζοντες
Ο κ. Βέης αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης του πλεονάζοντος προσωπικού (ευθύνη που έχει δοθεί και αυτή στο ΑΣΕΠ), που θα τεθεί σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» σε Οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν και αποκάλυψε πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Οπως επισήμανε, συζητούνται τα ενδεχόμενα το ΑΣΕΠ να συμβάλει στη διαμόρφωση των κριτηρίων (προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.), με βάση την τεχνογνωσία που διαθέτει, αλλά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν συμφωνούμε στην αξιολόγηση των υπηρεσιακών φακέλων, στους οποίους βαθμολογούνται όλοι με άριστα». Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε ότι η ανεξάρτητη αρχή θα μπορούσε να αξιολογήσει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων το πλεονάζον προσωπικό, που θα υποδείξει ο φορέας. Σε συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Ρέππα, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να αξιολογεί το ΑΣΕΠ το σύνολο του προσωπικού και με βάση την αρχική αξιολόγηση να κατατάσσεται το πλεονάζον προσωπικό, ενώ προτάθηκε από τον κ. Βέη η αύξηση του ποσοστού των ετήσιων μετατάξεων στο Δημόσιο από 10% σε 20%.
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, τέλος, εξέφρασε την ευχή να υιοθετηθεί το σύστημα του ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης σε όλες τις προσλήψεις, κατά το πρότυπο της εφαρμογής του στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αν θεσμοθετηθεί γενικότερα αυτό το σύστημα στις προσλήψεις και, αν συνδυαστεί με αναβαθμισμένη μηχανογραφική υποδομή στο ΑΣΕΠ, ο κ. Βέης έχει την εκτίμηση ότι θα μειωθεί δραστικά και ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων, ώστε να διατίθενται οι επιτυχόντες, όπως και οι αναπληρωτές τους, συντομότερα στην υπηρεσία των φορέων και να επιλυθούν έτσι χρόνια προβλήματα καθυστερήσεων.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός εκπαιδευτικών εντός του 2011, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα το τεστ δεξιοτήτων. Τέλος, χαρακτήρισε «εφιάλτη» την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας και ζήτησε τη συγκρότηση του αρμόδιου φορέα από το υπουργείο Παιδείας. *
ΕΛΕΝΗ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου