Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ Ή ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται το κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα και η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού να μειωθεί ιδίως από την εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει από την κατάργηση υπηρεσιών και φορέων και τη συγχώνευση φορέων με ομοειδή αντικείμενα, από την αξιοποίηση του προσωπικού τους και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε άλλους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Μεταξύ άλλων οι οργανισμοί που καταργούνται ή συγχωνεύονται:Κατάργηση 8 οργανισμών:

■Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
■Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ)
■Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
■Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
■Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
■Εργο Πολιτών
■Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
■Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου - Πανθεσσαλικό
Συγχώνευση 14 οργανισμών:

■Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
■Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά μαζί με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας και το Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά
■Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
■Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
■Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
■Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
■Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ, με την επωνυμία «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης»
■Συγχώνευση του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα στην ΕΛΣΤΑΤ
■Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
Σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης τίθενται επίσης και 2 φορείς του υπουργείου Πολιτισμού

■ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ
■Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ
Συγχώνευση 3 ανωνύμων εταιρειών και σύσταση νέας ΑΕ

■Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ ΑΕ)
■Η εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) και
■Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ)
Η απορροφούσα εταιρία, (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ), η οποία εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετονομάζεται σε «Ανώνυμη εταιρεία βιομηχανικής έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης μετάλλων και Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας», ενώ ο διακριτικός της τίτλος ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ παραμένει ο ίδιος.

Συγχώνευση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) με συνένωση των νομικών προσώπων:

■ Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε)
■ Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α - «ΔΗΜΗΤΡΑ»)
■ Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π - AGROCERT)
■ Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ).
Συστήνεται ο «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα»

Σύμφωνα με την τροπολογία, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργού, α) οι ανώνυμες εταιρείες με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. (Κ.Ε.Δ. Α.Ε.)», «Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού Α.Ε. (Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.)», «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)», «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.», «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. (Ο.Σ.Κ. Α.Ε.)», «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. Α.Ε.)», «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», «Ελληνικός Οργανισμός Μικρών- Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Α.Ε. (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε.)», β) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία, «Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.)» και «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.)» και γ) άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος εφόσον επιχορηγούνται τακτικά από κρατικούς πόρους και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις περί δημοσίων επιχειρήσεων, εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού τους κεφαλαίου, μπορεί, αν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό άμεσα ή έμμεσα ή αν επιδιώκουν παρεμφερή σκοπό ή για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας τους:

αα) να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών, ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών, ή/και ββ) να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/ και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: