Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Οι πρυτάνεις των μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας, που συναντήθηκαν χθες εκτάκτως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους με διατάξεις του νέου νόμου που προβλέπουν Συμβούλιο Διοίκησης με εξωπανεπιστημιακά μέλη.....
Διατάξεις, όπως λένε, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν καθώς προσκρούουν στο Σύνταγμα.

Θερμή χρονιά

Μετά την εξέλιξη αυτή, θεωρείται βέβαιο ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο θα είναι η θερμότερη των τελευταίων ετών, αφού η επιστροφή των φοιτητών στα έδρανα θα δυναμιτίσει περισσότερο το κλίμα και θα εντείνει τις κινητοποιήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2012 θα πρέπει να έχει εκλεγεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος το οποίο και θα εγκρίνει το επόμενο προϋπολογισμό του. Εάν δεν εκλεγεί Συμβούλιο, τίθεται υπό αίρεση η χρηματοδότηση του ΑΕΙ. Οι νέοι πρυτάνεις, κοσμήτορες και συγκλητικές αρχές πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Επομένως, έως τότε, οι νυν πρυτάνεις πρέπει να παραδώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους.

Οι συνδικαλιστές

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα συνδικαλιστικά όργανα των πανεπιστημιακών. ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και ΕΕΕ συνυπέγραψαν προχθές την απόλυτη αντίθεσή τους στην προωθούμενη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την άρνησή τους να συναινέσουν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.

Τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των πανεπιστημιακών και καθηγητών των ΤΕΙ, σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν μετά την κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου νόμου, επικαλούνται την πρόσφατη εμπειρία που έχει αποδείξει ότι «ένας νόμος εφαρμόζεται στα ΑΕΙ όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας».

«Το σχέδιο νόμου, αναφέρουν, εκτός από τη διατήρηση της ονομασίας του τμήματος και την εισαγωγή των φοιτητών σε αυτό δεν ενσωματώνει τις ουσιαστικές προτάσεις δύο Ομοσπονδιών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει σε ένα συγκεντρωτικό πρότυπο διοίκησης, με τον περιορισμό της δημοκρατικής και την υποβάθμιση της ακαδημαϊκής ζωής στο εσωτερικό των ΑΕΙ και σε αμφίβολης ποιότητας ρυθμίσεις για την προώθηση της αριστείας. Εμμένει, χωρίς μελέτη της διάρθρωσης των τριών κύκλων σπουδών, χωρίς ουσιαστική πίστη στον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας».

«Διερωτώμεθα, συνεχίζουν στο κείμενό τους, εάν πράγματι πιστεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι μπορεί η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να συναινέσει στην παρούσα μορφή του σχεδίου».

Τέλος, καλούν την υπουργό Παιδείας να μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις τους και στο πνεύμα της δικής της διακηρυγμένης αρχής ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αφού λάβει υπόψη τις προτάσεις των ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ΕΕΕ. *

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: