Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΑΣΧΗΜΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια εξελίσσεται η φετινή, με τις τιμές να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σε αυτή την άσχημη κατάσταση έχουν συντελέσει παράγοντες όπως η υπερπροσφορά προϊόντος από ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία και Ιταλία) καθώς επίσης και η μείωση της ζήτησης λόγω του πρόσφατου...διατροφικού σκανδάλου με το βακτήριο E.Coli. Οι ελπίδες όλων, για βελτίωση της κατάστασης όσο αυτό είναι εφικτό, εναπόκεινται στις αυριανές αποφάσεις της συνεδρίασης της Διαχειριστικής Επιτροπής κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθούν έκτακτα μέτρα για την απομάκρυνση των πλεονασμάτων της αγοράς. Επίσης, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη της κατανάλωσης η οποία δίνει ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η ροή των εξαγωγών μας. «Η επαλήθευση αυτής της πρόβλεψης ίσως να ενεργήσει καθοριστικά στην απορρόφηση των επιτραπέζιων ροδάκινων», μας αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο ΑγροΤύπος προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται στην αγορά των δύο προϊόντων αλλά και τις εξελίξεις στο βιομηχανικό ροδάκινο επικοινώνησε με ανθρώπους της αγοράς αλλά και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Για μια ιδιαιτέρως άσχημη χρονιά στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια έκανε λόγο στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ημαθίας, κ. Χρήστος Δημητρίου. Όσον αφορά τα συμπύρηνα ο κ. Δημητρίου μας ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής ξεκινάει ουσιαστικά η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων.

Ημαθία
«Όσον αφορά τα συμπύρηνα ροδάκινα έχουμε ξεκινήσει. Οι τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες είναι στα 25 λεπτά το κιλό και 15 λεπτά/κιλό για τον χυμό. Τώρα συγκομίζονται οι πρώιμες ποικιλίες, οι μεγάλες ποσότητες ξεκινούν από εδώ και στο εξής. Το επιτραπέζιο ροδάκινο έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου και τώρα στην περιοχή μας ολοκληρώνεται η συγκομιδή», δηλώνει ο κ. Δημητρίου.
Και προσθέτει: «Οι τιμές του ήταν πολύ χαμηλές αφού υπάρχει υπερπροσφορά από άλλες χώρες του εξωτερικού. Όσον αφορά τα νεκταρίνια είχαν ανάλογη πορεία με τα επιτραπέζια ροδάκινα με χαμηλές τιμές. Για τα δύο αυτά προϊόντα η φετινή χρονιά είναι πολύ άσχημη ως προς την τιμή αν και ποιοτικά και ποσοτικά ήταν μια καλή χρονιά για την καλλιέργεια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα έπιασαν τιμές της τάξης των 50 λεπτών/κιλό αλλά αργότερα η τιμή έπεσε στα 30 με 35 λεπτά/κιλό».

Βελβεντό
Απογοητευμένος για την φετινή κατάσταση στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια εμφανίζεται στον ΑγροΤύπο και ο κ. Νίκος Σακούλας, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού. «Η κατάσταση για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι με μια λέξη “χάλια”. Η πρώτη αιτία είναι ο ανταγωνισμός που έχουμε από τους Ισπανούς κυρίως και τους Ιταλούς κατά δεύτερον. Ένας ανταγωνισμός ο οποίος δεν ξέρουμε αν είναι και θεμιτός αφού ακούγονται ακόμα και φήμες για πλάγιες εθνικές επιχορηγήσεις στους παραγωγούς προκειμένου να στηρίξουν το εισόδημά τους. Οι τιμές που έχουν μπει για παράδειγμα οι Ισπανοί στις αγορές είναι εξευτελιστικές σε σημείο που φτάνουν και κάτω του κόστους. Οι τιμές για τα ελληνικά επιτραπέζια ροδάκινα αυτή την στιγμή είναι από 40 έως 60 λεπτά/κιλό και οι Ισπανοί προσφέρουν αυτές και ακόμα χαμηλότερες τιμές», αναφέρει ο κ. Σακούλας.
Επίσης ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού αναφέρθηκε και σε μια ακόμα παράμετρο η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει συντελέσει αρνητικά στην φετινή χρονιά: «Ένα δεύτερο είναι ότι είμαστε πλήρως αποσυντονισμένοι σαν Έλληνες διακινητές και βγάζουμε τα μάτια μας. Υπάρχει ένας αδυσώπητος… ελληνοελληνικός πόλεμος τον οποίο εκμεταλλεύονται στο έπακρο και οι ανταγωνιστές και οι διακινητές. Η χρονιά πέρσι ήταν πολύ καλύτερη ασυζητητί. Οι παραγωγοί ακούνε όλα αυτά και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση αφού δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. Αυτή την στιγμή σε επίπεδο χώρας έχουμε ολοκληρώσει την συγκομιδή του επιτραπέζιου ροδάκινου σε ποσοστό 50%. Από εδώ και πέρα όμως το κακό είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ».

Νάουσα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, κ Θάνου Οικονόμου στον ΑγροΤύπο: «Η κατάσταση στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι άσχημη. Είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές λόγο της υπερπαραγωγής των ανταγωνιστριών χωρών. Αυτό διαμορφώνει μια δύσκολη κατάσταση για εξαγωγές. Η παραγωγή είναι κανονική και μη ελλειμματική όμως το ίδιο συμβαίνει σε όλες της ανταγωνίστριες χώρες. Πέρσι η Ισπανία και η Ιταλία είχαν προβλήματα πράγμα που ευνοούσε τα δικά μας προϊόντα, φέτος κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».

Incofruit
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη ο οποίος μας ανέφερε: «Εξελίσσεται μια άσχημη πράγματι χρονιά λόγω της υποκατανάλωσης που παρατηρείται λόγω του E.Coli σε όλες τις αγορές. Μαζί με άλλους φορείς της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας συνυπογράψαμε και υποστηρίξαμε την δυνατότητα λειτουργίας ενός προγράμματος απόσυρσης προκειμένου να απελευθερωθούν ποσότητες και να μειωθεί η υπέρογκη προσφορά του προϊόντος προς τις καταναλωτικές αγορές, ώστε να βελτιωθούν οι τιμές. Πιστεύουμε στην Διαχειριστική Επιτροπή της Κοινότητας, η οποία συνέρχεται αύριο, να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό».

Βιομηχανικό ροδάκινο
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από το επιτραπέζιο, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα η συγκομιδή στο βιομηχανικό ροδάκινο. Ένα προϊόν το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει στην ειδησεογραφική επικαιρότητα λόγω των προβλημάτων στην διάθεσή του, των χαμηλών τιμών αλλά και την αδυναμία πληρωμών μερίδας βιομηχάνων. Για το πώς έχει η κατάσταση φέτος επικοινωνήσαμε με τον κ. Κώστα Αποστόλου, πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) ο οποίος μας τόνισε: «Τα ροδάκινα πρώτης ποιότητας αυτή την στιγμή τιμολογούνται στα 25 λεπτά/κιλό ενώ τα δεύτερης ποιότητας 15 λεπτά/κιλό. Ο συντριπτικός όγκος βέβαια πηγαίνει στα πρώτης ποιότητας αφού έχουμε μια καλή χρονιά από άποψη ποιότητας. Η τιμή είναι 25% αυξημένη. Μια αύξηση που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο προϊόν. Φέτος για τις βιομηχανίες υπάρχει τεράστια αύξηση κόστους παραγωγής (σχεδόν 100% αύξηση στην τιμή της ζάχαρης, 10% αύξηση στο κουτί, 40% τα καύσιμα κ.α.). Ακόμα δεν έχουμε κάνει καμία πράξη πώλησης κομπόστας στο εξωτερικό που να ανταποκρίνεται στην αύξηση του κόστους αλλά είμαστε ψύχραιμοι».
Από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος της «Αυθόρμητης Κίνησης» ροδακινοπαραγωγών, Νομού Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Εμείς κάναμε μια σύσκεψη στην Ημαθία παρουσία βουλευτών, Νομάρχη, Περιφερειάρχη και δημάρχων στην οποία τονίσαμε ότι για να “βγουν” φέτος οι αγρότες θέλουμε τιμή 30 λεπτά/κιλό και πάνω. Ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο κατά την διάρκεια της οποίας η ΕΚΕ μας είπε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει τιμές. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι όλοι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να κάνουν γενικές συνελεύσεις και να μην δώσουν τα ροδάκινα κάτω από την τιμή των 30 λεπτών/κιλό. Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά και συνεχίζουμε με την τιμή του καφενείου. Ακόμα από την πλευρά μας εκκρεμεί η υπόθεση αφού φέτος δεν έχουμε πιάσει ούτε την προπέρσινη τιμή».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: