Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Στη Βέροια το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα

Παραδόθηκε το πρώτο κτιριακό έργο που υλοποιείται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στη χώρα μας και αφορά τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας.
Η χρηματοδότηση της κατασκευής πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, συμβάλλοντας σημαντικά και στην...τοπική απασχόληση. Υπολογίζεται ότι συνολικά για την κατασκευή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας καταβλήθηκαν περισσότερα από 8.000 ημερομίσθια, ενώ θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην τοπική οικονομία και κατά την περίοδο συντήρησης και τεχνικής διαχείρισης του έργου τα επόμενα χρόνια.

Η καταβολή πληρωμών από το Δημόσιο ξεκινά με την παράδοση του έργου, ενώ οι πληρωμές θα μειώνονται βάσει μηχανισμού ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα του έργου και των προσφερόμενων υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται σύστημα καταγραφής αστοχιών και προβλημάτων (π.χ. στο φωτισμό, στα υδραυλικά, στη θέρμανση κ.λ.π.) από τους χρήστες του έργου (πυροσβέστες) και συγκεκριμένος χρόνος επιδιόρθωσης από τον ανάδοχο, ενώ αδυναμία έγκαιρης αποκατάστασης των προβλημάτων θα συνεπάγεται μείωση της πληρωμής. Επιπλέον, μη διαθεσιμότητα κάποιου χώρου θα συνεπάγεται μη πληρωμή του αναδόχου. Το πλαίσιο αυτό παρέχει τα κατάλληλα συμβατικά κίνητρα για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός άρτιου τεχνικά έργου και την παροχή υπηρεσιών τεχνικής διαχείρισης υψηλού επιπέδου.

Το νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, επιφάνειας 1.600 τ.μ., διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους και χώρους διαμονής, με θέσεις στάθμευσης για το προσωπικό και τους επισκέπτες και εγκαταστάσεις άθλησης και εκπαίδευσης του προσωπικού. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ενεργειακή απόδοση, παράμετρος η οποία αποτέλεσε και στοιχείο αξιολόγησης των προσφορών των υποψηφίων κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές και συστήματα (σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS), ηλιακοί συλλέκτες για την παραγωγή ζεστού νερού, αισθητήρες στάθμης φωτισμού και κίνησης, σύστημα σκίασης, συστήματα ανακύκλωσης νερού) που μειώνουν τις απαιτήσεις σε ενέργεια. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι υπάρχουν συμβατικές προβλέψεις για τη διατήρησή του σε άριστη κατάσταση σε βάθος χρόνου.

Σταδιακά, τις επόμενες εβδομάδες παραδίδονται και άλλοι 6 πυροσβεστικοί σταθμοί που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Πρόκειται για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, Καλαβρύτων, Γιαννιτσών, Αλεξανδρούπολης, Γαργαλιάνων και Λευκάδας.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου, είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και ανάδοχος η κατασκευαστική εταιρεία Γαντζούλας ΑΤΕΕ. Χρηματοδότες του έργου είναι η Eurobank EFG και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανεξάρτητος Ελεγκτής η WS Atkins International. Επισημαίνεται η σημαντική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία παρέχει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού στον ανάδοχο και κατά συνέπεια μικρότερη μελλοντική επιβάρυνση για την αποπληρωμή του έργου από το Δημόσιο.

Η ΕΤΕπ έχει επιπλέον εγκρίνει τη χρηματοδότηση των έργων ΣΔΙΤ σχολικών μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, στα οποία έχει ήδη επιλεγεί ανάδοχος, ενώ εξετάζει τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και τη χρηματοδότηση των Δικαστικών Μεγάρων Πάτρας και Ηρακλείου. Οι ανάδοχοι των ανωτέρω έργων σχολικών κτιρίων είναι οι ακόλουθοι: Υλοποίηση 14 σχολικών μονάδων στην Αττική – «ΑΤΕΣΕ ΑΕ - Δομική Κρήτης ΑΕ», Υλοποίηση 10 σχολικών μονάδων στην Αττική – «J&P Άβαξ ΑΕ», Υλοποίηση 16 σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: