Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ 18 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΖ ΚΑΙ ΑΝ ΔΟΘΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ερώτηση προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κατατέθηκε στη Βουλή από δεκαοχτώ Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την οποία συνυπέγραψε και ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, αναφορικά με το ζήτημα του συμπληρωματικού ποσού ενίσχυσης των ζαχαρότευτλων για το 2010.
Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:«Τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης καθώς και κυβερνητικά στελέχη, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών για τη μικρή σε σχέση με την αναμενόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση τεύτλων που έλαβαν (25 ευρώ το στρέμμα), διαβεβαίωναν πως θα δοθεί συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης ζαχαρότευτλων για το 2010 το οποίο θα ανέρχεται σε 10 ευρώ το στρέμμα για κάθε παραγωγό.
Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 11.7.2011 ενημέρωσε τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων ότι πιστώθηκε το ποσό των 541.787,41 ευρώ ως συμπληρωματική ενίσχυση ζαχαρότευτλων για το 2010 σε 6.539 δικαιούχους. Τα ποσά όμως που τελικά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών ουδεμία σχέση είχαν με τις αρχικές εξαγγελίες.
Επειδή οι τευτλοκαλλιεργητές το 2010 υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω των καιρικών φαινόμενων που έπληξαν τη παραγωγή τους για τη συνέχιση της οποίας προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας, χρειάζονται κίνητρα.
Επειδή οι απαντήσεις που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ασαφείς και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.
Επειδή αποδεικνύεται ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για συμπληρωματικό πόσο ενίσχυσης στους παραγωγούς αποδείχθηκαν φρούδες και φράσεις όπως, οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους αγρότες, δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης.
Επειδή η πολιτεία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των παραγώγων.
Ερωτάται ο κύριος υπουργός
Σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών που καλλιέργησαν τεύτλα το 2010 και να τους δοθεί το ποσό της συμπληρωματικής ενίσχυσης που τους αναλογεί;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: