Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ..


Eκτενή ενημέρωση έκανε ο δήμαρχος Πλατέος Φ. Δημητριάδης σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν προ δυο μηνών σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφορούσαν στον τρόπο που δημοπρατήθηκε το έργο της γεώτρησης στον οικισμό της Παλιόχωρας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Ο δήμαρχος επικαλούμενος σωρεία εγγράφων και αποφάσεων τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και της ΤΥΔΚ αλλά και της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας είπε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο και παραλήφθηκε ένα έργο που υδροδοτεί τους πολίτες με αρίστης ποιότητας νερό.
Ο Φ. Δημητριάδης επί μια και πλέον ώρα μιλώντας στο Ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7fm ξεκαθάρισε ότι:
-Kακώς ο Π. Μαργαρίτης θέτει τέτοιο πρόβλημα αφού και ο ίδιος είχε γνώση όπως και όλη και δημοτική ομάδα και το είχε ψηφίσει το θέμα όπως και όλοι οι σύμβουλοι.
Στην Παλιόχωρα και στο Νησελούδι είχαμε πρόβλημα ποιότητας νερού, στους υδροφόρους ορίζοντες. Είμασταν υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και έχοντας προτάξει την υγεία των κατοίκων μας κάναμε αίτημα στα υπουργεία και το ΥΠΕΣ το 2008 ανταποκρίθηκε, στις 10 Νοεμβρίου ο τότε υφυπουργός Νάκος χρηματοδότησε τον δήμο με 1 εκ ευρώ για νέα γεώτρηση, κατασκευή υδατόπυργου και μεταφορά νερού στους οικισμούς. Είχαμε υποβάλλει πλήρη φάκελο και γι αυτό εγκρίθηκε το αίτημά μας.
Εμείς αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την ποιότητα του νερού συνολικά στην περιοχή μας ως λεκάνη απορροής της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι δικής μας υπευθυνότητας το θέμα αυτό αλλά κάνουμε ενέργειες.
Λόγω του επικείμενου κινδύνου εμείς και με βάση την πρόβλεψη του νόμου (Ν1418/84) προκηρύξαμε το έργο με περιορισμένο αριθμό εργοληπτών που είχαν εμπειρία στην υλοποίηση του έργου ώστε να γίνει το έργο γρήγορα, με ασφάλεια και την μετέπειτα λειτουργία του.
Δεν αποφασίσαμε μόνο εμείς ως δημοτικό συμβούλιο αλλά ακολουθεί μια επίπονη διαδικασία από αρχές υπερκείμενες όπως ο Γραμματέας της Περιφέρειας όπου ελέγχθηκε από τις υπηρεσίες, νομικές και τεχνικές, και εγκρίθηκε. Το αίτημα μας για καθορισμό δημοπράτησης του έργου πήγε στην Περιφέρεια και εγκρίθηκε συνοδευόμενο από τα επιχειρήματα του συμβουλίου μας. Δεν υφίσταται κανένα θέμα για τεχνικό συμβούλιο διότι υπάρχει γνωμοδότηση από την ΤΥΔΚ. Ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ Κώστογλου έχει αποφανθεί ότι λόγω του επικείμενου κινδύνου και την στείλαμε απευθείας στον ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας όπου και έγινε έλεγχος νομιμότητας της πράξης και αποφαίνεται ότι είναι νόμιμη. Προηγουμένως, δήλωσε αναρμοδιότητα ο γραμματέας της Περιφέρειας Ημαθίας κ. Ευσταθιάδης.
Αντιλαμβάνεστε ότι έπρεπε να γίνει μια γεώτρηση βάθους 450 μέτρων από άκρως εξειδικευμένη εργοληπτική εταιρεία. Δεν μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε ένα έργο που η ίδια η γεωτεχνική μελέτη έλεγε ότι το έδαφος είναι σαθρό κλπ. Θα μπορούσε να έρθει μια εταιρία χωρίς εξειδίκευση και να πάρουμε ένα έργο χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Μαργαρίτης μπορεί να κάνει αίτημα στην Περιφέρεια και να πάρει εγγράφως την απόφαση και να δει αν είναι νόμιμο ή όχι. Ενημερωθείτε από τον κ. Κώστογλου να δείτε τι λέει. Εγώ έδωσα εντολή να γίνει αίτημα εγγράφως αίτημα από τον δήμο μας στην ΤΥΔΚ να μας απαντήσει να έπρεπε να περάσει το έργο από τεχνικό έλεγχο.
Το έργο δόθηκε με έκπτωση 4% και το ανέλαβε κοινοπραξία (Μαμουτόπουλος- Πλατιόπουλος). Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί άριστης ποιότητας νερό και χρειάζονταν μηχανήματα ειδικά. Οι τιμές της μελέτης είναι προκαθορισμένες από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν ήταν ανοιχτή η δημοπρασία μπορεί να παίρναμε και έκπτωση 60% αλλά δεν παίρναμε έργο και μιλάμε για νερό. Προ ημερών έγινε δημοπρασία για πεζοδρόμια στο ΔΔ Πρασινάδας και η έκπτωση που δόθηκε ήταν μόλις 3% αλλά δεν μπορώ να την βγάλω ασύμφορη.
Ποιο είναι το ζητούμενο τελικά; Να κάναμε ένα έργο με 100 χιλιάδες λιγότερες και να μη βγάζαμε καλό νερό και να το πληρώναμε δέκα φορές περισσότερο στο μέλλον; Δυστυχώς, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ιδιώτες αλλά δεσμευόμαστε από τις διατάξεις του νόμου.
Ήδη έχουν φύγει εντάλματα πληρωμής προς τους αναδόχους και τα οποία αφού μελετήθηκαν ενδελεχώς από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Ημαθία και τα οποία πλήρωσε. Ρώτησε τις υπηρεσίες, λύθηκαν απορίες και κατέληξε θετικά.
Να σημειώσω ότι δεν δαπάνησε ο δήμος ούτε ένα ευρώ για το έργο αυτό. Και το έργο της γεώτρησης στην Κυδωνιά που υδροδοτείται το ΔΔ Τρικάλων και Πλατάνου που έγινε μέσω του Συνδέσμου Ύδρευσης Αλεξάνδρειας έγινε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την εργολαβία την πήρε η εταιρία ΑΤΛΑΝΤΑΣ.
Εξ αιτίας του προβλήματος των νερών ορίμασα μια μελέτη που υπέβαλα στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή για το ΕΣΠΑ. Γνωρίζετε ότι αυτή η μελέτη υποβλήθηκε μέσω του Συνδέσμου Ύδρευσης και της Νομαρχίας και αυτή η μελέτη εντάχθηκε από την κ. Λιονή για χρηματοδότηση. Είναι προϋπολογισμού πάνω από 3 εκ ευρώ. Ο δήμος Πλατέος δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ όπως και κανείς άλλος αλλά μόνο το κράτος.

ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΜΠΟΥ
Η μελέτη δημοπρατήθηκε με τον Ν.716 και με διεθνή διαγωνισμό. Η σύμβαση υπογράφηκε σε ανάδοχο προ ετών. Είχαμε καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας στην χώρα μας. Εκκρεμούν ορισμένες αδειοδοτήσεις και χάνουμε χρήματα από τα προγράμματα που τρέχουν. Προ μηνών όλοι μας ψηφίσαμε ομόφωνα την συνέχιση του έργου αυτού και το ψήφισε και ο κ.Γκιόνογλου και όταν επικαλείται αυτά είναι ανακόλουθος. Το έργο είναι έτοιμο κατά 80%.
Πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί το έργο αυτό.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Το θέμα αυτό αφορά την ΔΕΣΕ. Κάναμε σειρά εγγράφων τόσο για την Κορυφή όσο και για τον Άραχο και στο ύψος της ΕΛΒΙΖ. Αιτήματα πολλών ετών που όμως η ΔΕΣΕ απαντά ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά παρέμβαση σε εθνικά δίκτυα, ούτε πινακίδα δεν μπορούμε να βάλουμε.
Πιστεύω ότι σε συνεργασία με την νέα Περιφέρεια που θα πάρει τις αρμοδιότητες αυτές να βρούμε λύση αφού θα είναι άμεσες προτεραιότητές μας από το νέο δήμο Αλεξάνδρειας. Όπως κάναμε και με το αγροτικό πρόβλημα που δεν είναι στις αρμοδιότητές μας και κάναμε τις ενέργειες πρόσφατα. Σε λίγες μέρες θα έχω το πόρισμα του καθηγητή Κωβαίου που συνηγορεί στο ότι η ζημιά οφείλεται σε άλλους παράγοντες και όχι στους αγρότες.

ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο ισολογισμός μας είναι κερδοφόρος στο 2009. Αν είχαμε κακοδιαχείριση στα έργα και στην λειτουργία μας γενικά δεν θα είχαμε πλεόνασμα 388 χιλιάδες ευρώ.
Αυτή τη στιγμή καμιά επιχορήγηση να μην πάρουμε ως το τέλος του χρόνου μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ανελαστικές δαπάνες από το αποθεματικό του δήμου.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
Θα ξεκινήσουμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Θα παρουσιάσουμε σε συνέντευξη τύπου τις προγραμματικές μας θέσεις σε μεγάλα έργα που χρειάζεται ο τόπος. Εγώ δεν έχω αντίπαλο τον Γκιόνογλου αλλά τα προβλήματα του τόπου και αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τον ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα του δημάρχου. Ενδιαφέρεται για παράδειγμα το πως θα του δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό επενδυτικό κλίμα στον τόπο μας και το τι θα κάνουμε επ αυτού.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MΠΛΑ, ΜΠΛΑ,ΜΠΛΑ, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Φώτη Δημητριάδη ,ξεχάστηκες ότι μιλούσες στο Ράδιο, και ότι σε άκουγε κόσμος? Γιατί εντοπίζεται το όλο θέμα στο Μαργαρίτη ? Γιατί δεν μας είπες από πότε είχες γκρίνια και από ποιόν για να δώσεις μια γενναία ανάθεση στο Μαμουτόπουλο? Όμως έχουμε καιρό μπροστά μας θα τα πούμε όλα όπως είναι και όχι όπως θέλεις να τα παρουσιάζεις μεταξύ σκότους και ομίχλης!!

Ανώνυμος είπε...

Προς κ.Μοχλα

Λογοκρισια ακομη και εδω!!!!! Ουτε τα σχολια ενος blogger δεν δημοσιευεις γιατι αραγε???? περιμενω απαντηση.....