Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΚΥΔΡΑ- ΜΕΣΗ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Μια ακόμη σύσκεψη για τον κάθετο άξονα της Εγνατίας « Σκύδρα-Μέση», πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου στη Νάουσα, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης κ. Καραμπατζού.
Στη σύσκεψη παρέστησαν ο υφυπουργός κ. Τόλκας, οι βουλευτές κ. Σιδηρόπουλος και Γικόνογλου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης της ΠΚΜ κ. Φωτόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας, κ. Καραπαναγιωτίδης και Θεοδωρίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας και Έδεσσας κ. Ουσουλτζόγλου και Γιάννου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ημαθίας, αντιδήμαρχοι της Νάουσας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην ωριμότητα του έργου...αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νάουσας και οικοδεσπότης της σύσκεψης κ. Τάσος Καραμπατζός, χαρακτηρίζοντας τον οδικό άξονα, ως το....έργο των έργων, θέτοντας ως κυρίαρχο στόχο την ολοκλήρωση της χάραξης του.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης, τονίζοντας ότι ο άξονας βρίσκεται σε οριακό σημείο αναφορικά με τους χρόνους αποπεράτωσής του.

Ο υφυπουργός κ. Τόλκας χαρακτήρισε την χάραξη και την κατασκευή του άξονα ως ένα χρονίζον πρόβλημα με λάθος επιλογές στη χάραξη και τη μελέτη του, τονίζοντας ότι θα σταθεί αρωγός της ΠΚΜ και των δήμων της περιοχής στην ολοκλήρωση της χάραξης, κλείνοντας ραντεβού στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της «Εγνατίας Οδού Α.Ε» που διαφωνεί με την κατασκευή του κόμβου του άξονα στη Μέση.

Ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι δικαιώνεται η θέση του για την αναγκαιότητα μιας περιφέρειας ενότητας των νομών Ημαθίας-Πέλλας- Πιερίας, τονίζοντας και αυτός ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τμήμα του άξονα «Πατρίδα- Εγνατία». «Αλλιώς είναι ο άξονας του πουθενά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σιδηρόπουλος ακόμη ζήτησε να επεκταθεί ο οδικός χάρτης του άξονα προς την Έδεσσα , αλλά και να έχει διέξοδο προς τις Βαλκανικές χώρες, ώστε να υποβοηθήσει το εξαγωγικό εμπόριο της περιοχής.



Ως το έργο που έπρεπε να ήταν έτοιμο χθες, χαρακτήρισε τη σημερινή τελματωμένη κ ατάσταση του άξονα ο κ. Γικόνογλου.

Η δήμαρχος Βέροιας κ, Ουλσουτζόλγου στάθηκε στη διαφωνία της ΠΚΜ και της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» για το σημείο στο οποίο θα κουμπώσει ο κόμβος ( η ΠΚΜ προτείνει τη Μέση, η «Εγνατία Οδός» κ αι ο δήμος Βέροιας συμφωνούν στον κόμβο της Βέροιας ως πρώτη επιλογή και της Κουλούρας ως δεύτερη), τονίζοντας όμως ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί σε επίπεδο μελετών σύντομα και ξεκινήσει η ολοκλήρωσή του.



Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης της ΠΚΜ κ. Φωτόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ο άξονας να φτάσει μέχρι την Έδεσσα, ζητώντας από τον κ. Τόλκα τη βοήθειά του ώστε να σταματήσει η κωλυσιεργία μηνών από την «Εγνατία ΑΕ» στο θέμα της συμφωνίας της στο «κούμπωμα» του κόμβου στην περιοχή της Μέσης, που προτείνουν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΚΜ. Ο κ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε τον άξονα ως ώριμο έργο, το οποίο θα ενισχυθεί με τη μεταφορά κονδυλίων από έργα της ΠΚΜ που εντάχθηκαν μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες υλοποίησής του.



« Στις μεγάλες αδικημένες της χάραξης του άξονα, την Έδεσσα και την Πέλλα» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, καταγγέλοντας την απουσία των βουλευτών της Πέλλας από τη σύσκεψη. Ο κ. Γιάννου ανέφερε ότι το έργο θα είναι ανταποδοτικό για το ελληνικό κράτος, αφού θα αποδώσει προστιθέμενη αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ .



Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της τοποθέτησης του κ. Γιάννου κατευθύνθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης.



Το στέλεχος των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΚΜ κ. Δαβαλίδου έδωσε τα τεχνικά στοιχεία του έργου, τονίζοντας ότι η πρόταση της ΠΚΜ για τη Μέση βασίζεται στο γεγονός ότι ο σημερινός κόμβος της Κουλούρας δεν επαρκεί στις προδιαγραφές του έργου, σημειώνοντας ακόμη ότι θα καταργηθεί και θα υπάρξουν παράλληλοι δρόμοι στον κόμβο της Μέσης, που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του χωριού. Η κ. Δαβαλίδου ανέφερε επίσης ότι για το οδικό τμήμα Πατρίδα-Βέροια η ΠΚΜ έχει προϋπολογισμό μελέτης της τάξης των 2.000.000 ευρώ, αλλά πρέπει πρώτα να τελειώσει η εκκρεμότητα της γνωμοδότησης της «Εγνατίας ΑΕ». Για το οδικό τμήμα Νάουσα- Σκύδρα η κ. Δαβαλίδου είπε ότι έχουν τελειώσει οι μελέτες και υπολείπεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Το απαύγασμα της σύσκεψης ήταν η υλοποίηση της πρότασης για άμεση κάθοδο στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα του δημάρχου Νάουσας και του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, όπου σε συνεργασία με τον υφυπουργό κ. Τόλκα θα επιδιωχθεί η επίλυση του θέματος της γνωμοδότησης της «Εγνατίας ΑΕ», ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ολοκλήρωση της μελέτης και να επιδιωχθεί η ένταξη και του τμήματος Πατρίδα- Βέροια στο ΕΣΠΑ.

ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: