Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ ΡΟΔΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ- ΧΑΘΗΚΕ Η ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί του Δήμου Νάουσας εξαιτίας της ακαρπίας στις καλλιέργειές τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη σε μεγάλο βαθμό παραγωγή και άρα μειωμένο εισόδημα σε μια ούτως η άλλως άσχημη οικονομική χρονική συγκυρία. Η χρονιά για τους παραγωγούς μήλων στο Δήμο Νάουσας και ιδιαίτερα στο Ροδοχώρι, χάθηκε, πριν ακόμα ξεκινήσει.

Οι πολλές βροχές προηγούμενων...μηνών, αποδείχθηκαν καταστροφικές, καθώς δεκάδες στρέμματα με μηλιές χτυπήθηκαν από ακαρπία. Οι επίμονες προσπάθειες και οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών δυστυχώς δεν απέδωσαν. Η συγκομιδή ξεκίνησε, ωστόσο οι περισσότεροι δεν κάνουν τον κόπο, ούτε να μπουν στα χωράφια, τους αφού δεν υπάρχει τίποτα για να μαζέψουν. Χρεωμένοι σε τράπεζες, από τις προηγούμενες χρονιές, είχαν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στη φετινή παραγωγή. Μάταια όμως. Απεγνωσμένοι σκέφτονται να καταστρέψουν τα δένδρα τους, εάν δεν τους δοθεί κάποια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων τους, ή να παγώσουν όλα τα χρέη στις τράπεζες.

Χρήστος Σιαπανίδης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ροδοχωρίου: «Ήδη από τα πρώτα δείγματα ακαρπίας, απευθυνθήκαμε στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και στους βουλευτές του νομού μας. Μας είπαν πως η ακαρπία θα «περαστεί» στα ΠΣΕΑ αλλά ακόμη τίποτα. Προς τιμήν τους όμως, οι εκτιμητές προχώρησαν άμεσα στις καταγραφές, και μας δήλωσαν πως η ακαρπία ξεπερνά το 80%. Το πρόβλημα οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις και στις εναλλαγές του καιρού κατά τη διάρκεια της άνοιξης αλλά και σήμερα, προκαλώντας την εμφάνιση ασθενειών λόγο της μεγάλης υγρασίας και φυσικά την ακαρπία. Η μείωση παραγωγής μήλων, σημαίνει και μείωση του εισοδήματος μας. Η κατάσταση για όλους τους μηλοπαραγωγούς είναι δύσκολη, αλλά δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Απευθυνθήκαμε και στους βουλευτές του νομού και μας υποσχέθηκαν πως θα προσπαθήσουν να μας βοηθήσουν. Εύχομαι να γίνει αυτό γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα καταστραφούμε. Θα αναγκαστούμε να καταστρέψουμε τα δέντρα».

Υ.Γ. Όπως υποστηρίζουν οι μηλοπαραγωγοί, η ακαρπία των δέντρων τους οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Το μόνο που ζητάνε είναι πάγωμα των δανείων προς τις τράπεζες και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

ΝΕΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: