Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ: ΕΠΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Υγρά ήταν τα μάτια της πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα αργά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, καθώς έδινε συνέντευξη Τύπου μετά από μια μοιραία για την πολιτική της τύχη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο με θέμα τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης. Συνδεόμενη πολιτικά με τη Γερμανία, η Σλοβάκα πρωθυπουργός τάσσεται αναφανδόν υπέρ της θέσης του Βερολίνου στο...θέμα αυτό - υποστηρίζει δηλαδή την επέκταση του μηχανισμού αυτού.

Με τη συνήθη όμως αλαζονεία των νεόκοπων στην πολιτική -η Ραντιτσόβα έγινε πρωθυπουργός προ έτους, επικεφαλής δεξιού συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2010- αποφάσισε να κάμψει τις αντιστάσεις κάποιων πολιτικών συμμάχων της εκβιάζοντάς τους ωμά: ανακήρυξε την ψήφο υπέρ ή κατά του μηχανισμού της ΕΕ σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ ή κατά της κυβέρνησής της.



Ο εκβιασμός της όμως απέτυχε παταγωδώς. Η Ραντιτσόβα χρειαζόταν τουλάχιστον 76 ψήφους στο 150μελές σλοβακικό κοινοβούλιο, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά γι' αυτή: υπέρ ψήφισαν μόνο 55 βουλευτές. Οι 22 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη που ήταν αντίθετο στην επέκταση του μηχανισμού στήριξης απείχαν από τη συνεδρίαση.

Οι 60 παρόντες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Smer), απείχαν από την ψηφοφορία. Το Smer είναι υπέρ της επέκτασης του μηχανισμού, είναι πρόθυμο να την υπερψηφίσει, αλλά σε αντάλλαγμα ήθελε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις προηγούμενες, έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα τις κερδίσει.

Ετσι η Ιβέτα Ραντιτσόβα απέμεινε με τους πιο στενούς συμμάχους της, συγκεντρώνοντας μόλις το ένα τρίτο των ψήφων στη Βουλή αντί των αναγκαίων μισών συν μία. Η πρωθυπουργική καριέρα της οδηγήθηκε σε τέλος πρόωρο, ευρωπαϊκό και πένθιμο, γύρω στους δεκαπέντε μόλις μήνες μετά την έναρξή της. Πέτυχε πάντως να τη γράψει η Ιστορία ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Ιστορία της Σλοβακίας, ανεξαρτήτως της διάρκειας της θητείας της, πράγμα που θα αποτελεί στο μέλλον ασήμαντη λεπτομέρεια.

Φιλιά, αποχαιρετιστήριοι εναγκαλισμοί, υποκριτικά εγκώμια συμπλήρωσαν τον πολιτικό επικήδειο της Ιβέτα Ραντιτσόβα. Η κυβέρνησή της κατέρρευσε. Βάσει του σλοβακικού συντάγματος όμως παραμένει ως υπηρεσιακή στη θέση της μέχρι να συγκροτηθεί νέα.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας υποχρεώθηκε εντελώς απρόθυμα να διακόψει ένα ξεχωριστό ταξίδι πολιτικού... τουρισμού στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες και να γυρίσει άρον άρον σήμερα από την άλλη άκρη της Γης. Προκειμένου να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ όμως τα τρία εναπομείναντα κυβερνητικά κόμματα και οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχασαν καιρό. Συναντήθηκαν χτες και αποφάσισαν δύο πράγματα: πρώτον ότι σήμερα-αύριο θα ξανακάνουν ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και αυτή τη φορά θα υπερψηφίσουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της επέκτασης του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης και δεύτερον ότι θα κάνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε πέντε μήνες, τον Μάρτιο, όπως απαιτούσε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση.

Δεδομένου ότι το σλοβακικό σύνταγμα απαιτεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να εγκριθεί οπωσδήποτε από τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των βουλευτών (90 στους 150), η συμφωνία όλων αυτών των κομμάτων ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την έγκριση της επέκτασης του μηχανισμού (EFSF) της ΕΕ.

"Η Σλοβακία θα τον επικυρώσει χωρίς προβλήματα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει το αργότερο ως την Παρασκευή (σ.σ. αύριο)" δήλωσε περιχαρής χτες ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών και πρωθυπουργός της Σλοβακίας μέχρι πέρυσι τον Ιούνιο, Ρόμπερτ Φίκο.

Μόλις αυτή η ψηφοφορία όντως λάβει χώρα και έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του διευρυμένου μηχανισμού της Ευρωζώνης και από τα 17 κοινοβούλια των κρατών-μελών της, καθώς το σλοβακικό είναι το τελευταίο που ακόμη δεν τον έχει εγκρίνει.

Ι. ΡΑΝΤΙΤΣΟΒΑ
"Μάρτυρας" του κοινού νομίσματος!

Ξεγραμμένη πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία είχε η γερμανική δεξιά εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" τη Σλοβάκα πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντιτσόβα και την κυβέρνησή της. "Μάρτυρα της σωτηρίας του ευρώ" την αποκαλούσε μάλιστα στον τίτλο μεγάλης ανάλυσής της - ένας τίτλος που απέπνεε και κάποια δόση ανεπαίσθητης ειρωνείας. Η Ραντιτσόβα και όλοι σχεδόν οι Σλοβάκοι πολιτικοί είναι γνωστό ότι διακατέχονται από έντονα φιλογερμανικά αισθήματα και φροντίζουν να εναρμονίζουν την πολιτική της χώρας τους με εκείνη του Βερολίνου. Γι' αυτό και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Σλοβακία θα εγκρίνει την επέκταση του μηχανισμού της Ευρωζώνης.

* Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: