Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αποφυλακιστήριο για τον «Επαναστατικό Αγώνα»

Βάσει βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης, η ηγετική ομάδα της οργάνωσης αποφυλακίστηκε χθες με περιοριστικούς όρους...Δεκατρείς ημέρες πριν την έναρξη της δίκης τους αποφυλακίστηκαν χτες οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Κώστας Γουρνάς ?που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας"- λόγω της συμπλήρωσης του 18μηνου ανώτατου ορίου της προφυλάκισής τους.

Η δίκη των Ρούπα, Μαζιώτη και Γουρνά, καθώς και των άλλων πέντε συγκατηγορουμένων τους αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Οκτωβρίου. Από πλευράς Δικαιοσύνης (σχετικά με την ανάκριση, την εισαγγελική πρόταση, την έκδοση βουλεύματος κ.λπ.) εξαντλήθηκαν και οι 18 μήνες σε γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να φτάσει το όλο θέμα στον προσδιορισμό της δίκης και στην αποφυλάκιση των τριών κατηγορουμένων με τη συμπλήρωση του μέγιστου ορίου της προσωρινής κράτησης, όπως απαιτεί ο νόμος.

Ο βασικός λόγος καθυστέρησης της ανακριτικής διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε το γεγονός ότι από πλευράς αστυνομίας έγγραφα και φερόμενα στοιχεία στέλνονταν σταδιακά (και καθυστερημένα) στους εφέτες ανακριτές της υπόθεσης με αποτέλεσμα να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια για τη διερεύνησή τους.

Οι τρεις αποφυλακίστηκαν χτες βάσει βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παραμονής εντός του νομού Αττικής και της εμφάνισης ανά πέντε ημέρες στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους. Από την πλευρά τους οι Ν. Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Κ. Γουρνάς εμφανίστηκαν στις 5 Οκτωβρίου στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού "υπερήφανοι για την οργάνωση". Επίσης επιχειρώντας να δώσουν ένα πολιτικό στίγμα στη δίκη τους υποστήριξαν -μεταξύ άλλων- ότι "δεν μετανιώνουν για τις πολιτικές επιλογές του αγώνα που έχουν κάνει", προσθέτοντας ότι "στο τέλος οι νικητές θα είμαστε εμείς".

Επίσης οι τρεις σε επιστολή τους που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στο Διαδίκτυο ανέφεραν ότι "σκοπός τους είναι να αναδείξουν τη διαχρονικότητα του ένοπλου αγώνα ως απαραίτητου στοιχείου του επαναστατικού κινήματος".

Με όρους
Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Χρ. Κορτέσης, Ευ. Σταθόπουλος, Σαρ. Νικητόπουλος, Μαρία Μπεραχά και Κ. Κάτσενος. Ολοι είναι ελεύθεροι με όρους (πλην του Κάτσενου) ο οποίος καταζητούνταν μέχρι πρότινος βάσει εντάλματος του εφέτη ανακριτή. Ωστόσο ο ίδιος παραδόθηκε αυτοβούλως πρόσφατα στις Αρχές.

Οι Κορτέσης, Σταθόπουλος και Νικητόπουλος αρνούνται τις κατηγορίες προβάλλοντας τον ισχυρισμό περί "ποινικοποίησης των κοινωνικών και φιλικών συναναστροφών τους". Οι συλλήψεις έξι εκ των κατηγορουμένων (εκτός της Μπεραχά και του Κάτσενου) είχαν γίνει στις 10 Απριλίου του 2010.

Ανάμεσα στις ενέργειες που αποδίδονται στην οργάνωση είναι: επίθεση εναντίον διμοιρίας στο υπουργείο Πολιτισμού, επίθεση σε βάρος λεωφορείου των ΜΑΤ έξω από την Πολυτεχνειούπολη, εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας κ.ά.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ
Τέσσερα κακουργήματα

Για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος θα δικαστούν (κατά περίπτωση) οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για τον "Επαναστατικό Αγώνα", με τους Π. Ρούπα, Ν. Μαζιώτη και Κ. Γουρνά να αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα τα αδικήματα (τέσσερα κακουργήματα και ισάριθμα πλημμελήματα που αφορούν σε όλες τις δράσεις της οργάνωσης από το 2003 μέχρι σήμερα) είναι: συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού κατά συρροή, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού, έκρηξη, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και παράνομη οπλοκατοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία υπάρχουν τα CDs και τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα συνομιλιών που αποδίδονται σε κατηγορουμένους.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: