Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ή ΧΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΤΟΛΚΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ; ΑΓΓΕΛΕ ΖΗΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

Δεν ασχολήθηκα εσκεμμένα με την υφυπουργοποίηση του Αγγ. Τόλκα θέλοντας να κάτσει πρώτα η σκόνη του γεγονότος και μετά με ψυχραιμία και αφού δω τις αντιδράσεις να προβώ σε σχόλιο, εκτίμηση και πρόβλεψη.
Αναμφίβολα, η αναβάθμιση του νεαρού βουλευτή είναι εντυπωσιακή δεδομένου ότι είναι μόλις 33 χρονών, μόλις δυο χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή και εκλεγμένος μόλις τρίτος στην σειρά κατάταξης των κυβερνητικών βουλευτών της Ημαθίας.
Η εμπειρία του...ανύπαρκτη τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και τοπικά αφού ούτε χρόνο δεν είχε συμπληρώσει ως νομαρχιακός σύμβουλος όντας τρίτος επιλαχών όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει κάποιον που είχε παραιτηθεί.
Ωστόσο, το εκλογικό σώμα της Ημαθίας και δη αυτών που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ζητούσε ένα φρέσκο πρόσωπο και τον στήριξε. Δεν τον στήριξε όμως σε τέτοιο βαθμό που να εντυπωσιάσει με την εκλογική επίδοση αλλά σε τέτοιο βαθμό που να εκλεγεί αλλά να δείξει κι αυτός με τη δουλειά του ότι δίκαια χρίστηκε βουλευτής.

Ο Τόλκας έγινε βουλευτής και δυο χρόνια τώρα πέρασε απαρατήρητος τόσο κεντρικά όσο και τοπικά. Για την κεντρική σκηνή δεν μας ενδιαφέρει και τόσο γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο αν δεν έχεις «άκρες» να βρεις θέση στο τηλεοπτικό γυαλί. Μας ενδιαφέρει η τοπική του δράση κι αυτή μπορεί να συμπυκνωθεί σε δυο λέξεις «άκριτη στήριξη της Κυβέρνησης, απουσία διεκδικητικού λόγου».
Ο Αγγ. Τόλκας έδειξε με τη στάση του ότι είναι πειθήνιο όργανο της Κυβέρνησης που σχεδόν πάντα, όταν έβγαινε και μιλούσε δημόσια, στήριζε όλες τις επιλογές της. Βγήκε και στήριξε με πάθος τις συγχωνεύσεις των σχολείων, την Ραγγούσια απελευθέρωση των ταξί, την οικονομική πολιτική και τα Μνημόνια. Αναφέρομαι στα πρόσφατα.
Ο αρχηγός θέλει υπουργούς που να εκτελούν δίκην στρατιωτών σε στράτευμα και μη ξεχνάτε ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε πολλές φορές ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Συνεπώς, έναν πιστό στρατιώτη ήθελε και όχι έναν που πιθανόν στο μέλλον να του δημιουργούσε προβλήματα αρθρώνοντας δικό του λόγο και εκφράζοντας άποψη. Εδώ, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο βουλευτής Τόλκας καταγόμενος από την πολύπαθη Νάουσα δεν άνοιξε το στόμα του να πει μια λέξη τόσο για την ΕΝ.ΚΛΩ., για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, την περιοχή ολόκληρη που κάθε μέρα μετράει προς τα κάτω τα σκαλιά της υποβάθμισης.

Η υφυπουργοποίηση του Τόλκα τι μπορεί να σημαίνει για την δική του πολιτική καριέρα; Εδώ διίστανται οι απόψεις. Οι μεν υποστηρίζουν ότι έπιασε το πρώτο νούμερο του τζόκερ και μάλιστα μετά από πενταπλό τζακ ποτ. Θεωρούν δηλαδή ότι έχει σίγουρη την εκλογή του όποτε γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.
Εκτιμούν ότι θα κάνει τόσα ρουσφέτια, βολέματα και τα συναφή και θα κερδίσει εκλογική πελατεία.

Εγώ έχω εντελώς διάφορη άποψη και εκτίμηση. Θεωρώ ότι η υφυπουργοποίησή του είναι το μεγάλο του λάθος που αυτομάτως σημαίνει την ολοκλήρωση της πολιτικής του καριέρας. Ο Τόλκας όσα ρουσφέτια και να κάνει θεωρώ ότι είναι αδύνατο να ανεβάσει τη δύναμή του και να πιάσει στην πρώτη θέση τον Σιδηρόπουλο που βέβαια θεωρώ ότι και πάλι θα τερματίσει πρώτος με σημαντική όμως μείωση της δύναμής του αφού και το ΠΑΣΟΚ θα χάσει δυνάμεις.
Από την άλλη μεριά όμως ο Τόλκας όντας υφυπουργός θα νιώσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση από τους Πασόκους που θα ζητάνε ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, δουλειές, μεταθέσεις, δάνεια και ότι άλλο μπορεί να έχει ανάγκη ο καθένας και θα θεωρεί βέβαιο ότι ως Υφυπουργός μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα και να γίνει πιο αποτελεσματικός από όταν ήταν βουλευτής.
Τα αιτήματα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο και η ικανοποίησή τους θα μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα παράπονα σε λίγο διάστημα και η τωρινή χαρά να μετατραπεί σε ..κλάμα.

Ακόμη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την φυσιολογική αντίδραση των άλλων δυο κυβερνητικών βουλευτών που θα περάσουν στην αντεπίθεση και θα πριονίζουν τον νέο υφυπουργό και θα προσπαθήσουν να τον κοντύνουν όσο μπορούν. Το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης που όλοι το ξέρουμε και το έχουμε δει το έργο τα προηγούμενα χρόνια με πρωταγωνιστές τους Χρυσοχοϊδη- Γικονογλου με τον δεύτερο να μετέρχεται κάθε μέσου εναντίον του πρώτου για να εκλεγεί. Βέβαια, ο Χρυσοχοϊδης ήταν μακράν πρώτος ενώ ο Τόλκας είναι μακράν …τρίτος.

Συμπερασματικά, καλά θα κάνει ο νεαρός βουλευτής και από προχτές υφυπουργός να ζήσει τη δόξα της καρέκλας όσο μπορεί πιο έντονα. Τέτοιες στιγμές νομίζω ότι δε θα έχει τη δυνατότητα να τις ζήσει ξανά στο μέλλον γιατί ο στόχος του θα είναι η εκλογή του και μόνο. Κάτι σαν τον Μόσχο που το 1982 έγινε υφυπουργός Δασών και έκτοτε πάλευε να εκλεγεί και μόνο. Αυτός τα κατάφερε πολύ καλά με ένα ΠΑΣΟΚ στα πάνω του. Ο Άγγελος θα τα καταφέρει;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χάρη σου βγάζω το καπέλο! Θεωρώ πως είναι το καλύτερο σου σχόλιο ...ever!

Ανώνυμος είπε...

Και δήλωνε 550 ευρώ μηνιάτικο μέχρι να γίνει βολευτής.....σύμφωνα με δημοσιεύματα απο Αθήνα μεριά....