Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΤΕ

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, δίνονται στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η κρίση επηρέασε τις επιλογές. Πώς θα μάθετε πού περνάτε χρησιμοποιώντας τον κωδικό σας.....
Στις 8 το πρωί της Δευτέρας θα αναρτηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η ανακοίνωση των βάσεων καθυστέρησε πολύ φέτος, κάτι που οφείλεται κυρίως στα στα υπουργεία 'Αμυνας και κυρίως Προστασίας του Πολίτη, τα οποία καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τις απαραίτητες προκηρύξεις.

Νέο τοπίο λόγω κρίσης

Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι το τοπίο που θα διαμορφωθεί φέτος με την ανακοίνωση των βάσεων, θα αλλάξει την εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς δεν θα έχει ομοιότητες με τα στοιχεία άλλων ετών.

Τα νέα δεδομένα που έχουν εισαχθεί φέτος, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των μετεγγραφών, δημιουργούν και νέες συνθήκες.

Η οικονομική κρίση απ΄την άλλη πλευρά, επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού τοπίου, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν φέτος τις προτιμήσεις τους σε σχολές, με βασικά κριτήρια τον τόπο που θα σπουδάσουν και το επάγγελμα που θα τους δώσει γρηγορότερα εργασία, όταν αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Η κατάργηση των "ευεργετικών" διατάξεων που επέτρεπαν την χωρίς φραγμούς μετεγγραφή παιδιών ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ.), ώθησε πολλούς υποψήφιους ακόμη και στην ακραία επιλογή σχολών που τους ενδιέφεραν μεν λιγότερο, αλλά βρίσκονταν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, έτσι ώστε δεν θα μετακομίσουν σε άλλη πόλη.

Επειδή η αγορά εργασίας πλέον δεν έχει σταθερότητα, καμία επιλογή σπουδών δεν έχει εξασφαλισμένη την επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι, υπό αυτό το άγχος έκαναν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι λαμβάνοντας υπόψη τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Πτώση με εξαίρεση στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Όπως επισημαίνουν πολλοί εκπαιδευτικοί, θα δούμε φέτος στις βαθμολογικές βάσεις υποχώρηση των επιπέδων στα παιδαγωγικά τμήματα που, τα τελευταία χρόνια είχαν χτυπήσει "ταβάνι".

Η μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών και γενικότερα ο περιορισμός των θέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες, είναι από τα βασικά στοιχεία που έκαναν τους υποψήφιους να στρέφουν την πλάτη σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα.

Εξαίρεση όμως σ΄αυτόν τον κανόνα, φαίνεται να αποτελούν στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς αυτές οδηγούν κατευθείαν σε απασχόληση.

Σύμφωνα πάντα με τους εκπαιδευτικούς , (που πολλοί απ΄αυτούς διόρθωσαν και τα γραπτά των υποψηφίων) στην πτώση των βάσεων συνετέλεσε και η μειωμένη απόδοση των παιδιών, σε πολλά μαθήματα, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αριστούχων.

Πτώση όμως αναμένεται και σε περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα οι νομικές, ενώ η πτώση στις παιδαγωγικές ιδιαίτερα όμως στην περιφέρεια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 μόρια.

Στο δεύτερο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι μεγαλύτερες πτώσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινούν από 700 μόρια και στα περιφερειακά θα ξεπερνούν τα 1300.

Στο τρίτο πεδίο, ίσως θα είναι μία από τις λίγες χρονιές που θα παρατηρηθεί πτώση-έστω και μικρή- στις περιζήτητες ιατρικές σχολές της περιφέρειας, χωρίς να αποκλείεται ελάχιστη πτώση και στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Βουτιά αναμένεται και στο πέμπτο πεδίο των οικονομικών σχολών, που στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ξεπερνούν τα 300 μόρια και στην περιφέρεια , ενδεχομένως, θα υπάρξουν τμήματα με πτώση πάνω από 1000 μόρια.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: