Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ώρα πολιτικών αποφάσεων για τον εν αργία περιφερειάρχη

O Π. Ψωμιάδης στα Λευκάδια
φωτ. επεα πτερόεντα
Κοντά στην ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος παρά την αρχική του απόφαση να μείνει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να το παλέψει μέχρις ότου αποφανθεί και ο Άρειος Πάγος, σήμερα δείχνει να το ξανασκέφτεται...

Της Φανής Σοβιτσλή
Ήδη στην παράταξη της πλειοψηφίας πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τον κ. Ψωμιάδη να ανακοινώνει, ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής.
Ο τελών εν αργία περιφερειάρχης φέρεται να οδηγείται σε μια τέτοια απόφαση μετά και την απόρριψη της αίτησης που είχε υποβάλει στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του από τον γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Θ. Σώκο. Δεν είναι λίγοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υποστηρίζουν ότι «επί της ουσίας ο Π. Ψωμιάδης έχει ανοίξει το θέμα της διαδοχής και ότι μετά την απόρριψη του αιτήματός του προς το συμβούλιο αναστολών το προφίλ του τσαλακώθηκε ακόμα περισσότερο, γεγονός που τον ωθεί να πάρει εγκαίρως τις αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον». Μεταξύ αυτών είναι και οι αντάρτες της παράταξης, οι οποίοι διαφώνησαν εξαρχής με την απόφαση του Π. Ψωμιάδη να θέσει αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον αδελφό του Διονύση, ενώ επιχειρούν να υπονομεύσουν πολλές από τις ενέργειες και τις αποφάσεις του. Οι ίδιοι λένε ακόμα πως ο Π. Ψωμιάδης δεν θα αργήσει να ανακοινώσει πρόωρα την απόφασή του για αποχώρηση, ανοίγοντας και επίσημα το δρόμο της διαδοχής στην παράταξη αλλά και της ανέλιξής του στην πολιτική. «Έχει πάρει τα μηνύματα και ξέρει πώς πρέπει να κινηθεί. Απλώς αυτό το διάστημα δίνει χρόνο για τακτοποιήσει κάποια πράγματα», σημειώνουν περιφερειακοί σύμβουλοι.

«Δεν τελείωσε πολιτικά» Το περιβάλλον του κ. Ψωμιάδη ωστόσο διαψεύδει τις πληροφορίες περί πρόωρης αποχώρησής του από τη θέση του επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας πως «όσοι βιάζονται να τον τελειώσουν κάνουν λάθος». Εκτιμούν ότι ο κ. Ψωμιάδης θα εξαντλήσει το χρόνο που απομένει, μέχρι την απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος σχετικά με την έκπτωσή του ή μη από το αξίωμα του περιφερειάρχη, και ότι μετά πιθανόν να πάρει τις τελικές τους αποφάσεις.
Εξάλλου, όπως λένε συνεργάτες του, ο Π. Ψωμιάδης έχει ανοίξει το θέμα της διαδοχής του, εφόσον όμως κηρυχθεί έκπτωτος με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου που αναμένεται το 2012.
Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει στη «Μ» τον περασμένο Ιούνιο, στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά την απόφαση της αργίας, ότι «αν έρθει η έκπτωσή μου από το αξίωμα του περιφερειάρχη, δεν πρόκειται να κλείσω το δρόμο σε κανέναν υποψήφιο για την αρχηγία της παράταξης». Πάντως ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες παραδέχονται ότι ο Π. Ψωμιάδης είναι σε δύσκολη θέση και... στριμωγμένος πολιτικά, ωστόσο εκτιμούν ότι δεν πρέπει κανείς να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα περί πρόωρων αποφάσεων και «πτώσης του Ψωμιάδη από το βάθρο». Παραδέχονται επίσης ότι υπάρχει ένα θέμα με τον Διονύση Ψωμιάδη, που ορίστηκε αναπληρωτής περιφερειάρχης, ωστόσο λένε ότι αν τεθεί θέμα κομματικού υποψηφίου «θα το δούμε. Αλλά στο φινάλε δεν θα ψηφίσει το κόμμα τον διάδοχο του Παναγιώτη αλλά εμείς, ως παράταξη».

Δεν θα ανακατευτεί η ΝΔ Σε περίπτωση έκπτωσης του Π. Ψωμιάδη ή ακόμα και πρόωρης αποχώρησής του από την παράταξη, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιλογή του διάδοχου, εφόσον τα βρουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, το κόμμα (ΝΔ) δεν έχει λόγο να παρέμβει. Σε κάθε περίπτωση όμως οι περιφερειακοί σύμβουλοι ξέρουν ότι ο Π. Ψωμιάδης έχει επιλέξει ήδη τον αδελφό του Διονύση στη θέση του διαδόχου, παρότι ο τελευταίος δεν αναφέρεται στη λίστα των «πολιτικών προσώπων» και δη αυτών που προέρχονται από τη ΝΔ


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 26/8/2011.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΙΟΝ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΤΟΝ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ??????????