Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΝΑΟΥΣΑ- Εγκρίθηκε η σύμβαση για τη μεταφορά-αποδοχή απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Έδεσσας

Με 71 θέματα –συνεδρίασε τη Δευτέρα, μετά από 40ήμερη καλοκαιρινή ανάπαυλα, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας. Τα σημαντικότερα αφορούσαν την υποβολή προτάσεων από το Δήμο στο ΕΣΠΑ για έργα και μελέτες, συνολικού ύψους 3,5 εκ ευρώ περίπου, για εκτελούμενα έργα.
Το σώμα ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των Δήμου Νάουσας και ΕΣΔΑ και του διαδημοτικού...Συνδέσμου του Ν. Πέλλας, για τη μεταφορά και αποδοχή στον ΧΥΤΑ Έδεσσας των απορριμμάτων του Δήμου. Αποφασίστηκε η μεταφορά των μαθητών με τα Αστικά ΚΤΕΛ Νάουσας, τη νέα σχολική χρονιά, με απευθείας ανάθεση του έργου από το Δήμο. Ενδιαφέροντα και πρωτάκουστα όσα κατήγγειλε ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Βασιλείου για την οικονομική διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κοπανού.

Στα προ ημερησίας θέματα ο Δήμαρχος κ. Τάσος Καραμπατζός ενημέρωσε για την ένταξη έργων του Δήμου, με σημαντικότερο την αποχέτευση οικισμών σε Ανθέμια και Ειρηνούπολη, με 40 km εσωτερικά δίκτυα και προθεσμία αποπεράτωσης το καλοκαίρι του 2014. Ο Δήμαρχος το χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο έργο», που ανάλογό του δεν έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια στο Δήμο και σε όλο το νομό. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει προς έγκριση και το έργο αποχέτευσης της Χαρίεσσας, προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ. Για το έργο του οδικού άξονα Νάουσα-Πατρίδα είπε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθεί πάλι ο εργολάβος, μετά το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών εμποδίων στη χρηματοδότηση του έργου. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε, ακόμη, για το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από εταιρία για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου δυναμικότητας 40 MW και προϋπολογισμού 55 εκ. ευρώ.
Το θέμα της επίσκεψης στην πόλη Ρομά οι οποίοι, με το πρόσχημα των παλιατζήδων, προγραμματίζουν κλοπές μεταλλικών αντικειμένων (καπάκια φρεατίων κ.ά.) έθεσε ο κ. Γ. Φουντούλης. Για το ΚΑΠΗ στο Φόρο, θέμα που έθεσε ο ίδιος σύμβουλος, είπε ότι αποφασίστηκε να κλείσει διότι είχε καταντήσει καφενείο και πρόσθεσε ότι θα γίνουν μετακινήσεις ΚΑΠΗ για περικοπή δαπανών.
Επικρίσεις για τις επιλογές της δημοτικής αρχής στον τομέα των έργων εξέφρασε ο κ. Β. Γώγος, κατηγορώντας την ότι στα χρόνια που διοικεί το Δήμο δεν έχει να παρουσιάσει ένα έργο που προσφέρει θέσεις εργασίας και δεν είναι ζημιογόνο.. Το θέμα των συχνών φέτος πυρκαγιών στην περιοχή της Ειρηνούπολης – 16 συνολικά, με τελευταία της Δευτέρας – έθεσε ο κ. Παπαϊωάννου. Ο Αντιδήμαρχος κ. Βασιλείου είπε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Πυροσβεστική και στην Ασφάλεια ότι δεν είναι τυχαίες, κάνοντας λόγο για περίεργο φαινόμενο και αφήνοντας αιχμές ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος στόχος.
Υποβολή έργων και μελετών
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την υποβολή προτάσεων του Δήμου για έργα και μελέτες στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για το έργο «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Αρκοχωρίου Δήμου Νάουσας», που θα υποβληθεί σε πρόσκληση του εν λόγω προγράμματος. Επίσης αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το προαναφερθέν πρόγραμμα τριών μελετών που αφορούν έργα ύδρευσης. Πρόκειται για την κατασκευή εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής με μεμβράνη στην περιοχή «Τρία Πηγάδια» του δημοτικού δάσους, την κατασκευή φράγματος βάρους από σκυρόδεμα ύψους 5 μ. στην περιοχή «Γεφυρούδια» του ρέματος «Τρία Πηγάδια Νάουσας» και την δασοτεχνική διευθέτηση ορεινής λεκάνης απορροής στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια». Τέλος, αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης του Δήμου σε πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Μεταφορά απορριμμάτων
Με επισημάνσεις για την αναγκαιότητα καμπάνιας για την τόνωση της ανακύκλωσης, από τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Μανώλη Βαδόλα, διανθίστηκε η συζήτηση για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Δήμου Έδεσσας. Η μεταφορά εκεί των απορριμμάτων του Δήμου Νάουσας θα είναι προσωρινή, για 6 μήνες (η διάρκεια ισχύς της σύμβασης ορίζεται έως την ίδρυση του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το αργότερο έως τις 31-12-2011), σημείωσε ο Δήμαρχος. Ενώ ο κ. Βαδόλας τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα μείωσης των σκουπιδιών διότι στο εξής Δήμος και πολίτες θα πληρώνουν για να τα μεταφέρουν είτε σε γειτονικούς ΧΥΤΑ, είτε στη Μονάδα Επεξεργασίας που θα γίνει στη Βέροια.
Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, ο Σύνδεσμος Διαδημοτικής Συνεργασίας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας θα αναλάβει τόσο την απορρόφηση των απορριμμάτων της Νάουσας στο ΧΥΤΑ της στο Κλεισοχώρι Έδεσσας, όσο και τη μεταφορά τους εκεί. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ ανά τόνο (27 ευρώ για διαχείριση και 11,5 ευρώ για μεταφορά), ενώ η παραγόμενη ποσότητα είναι περίπου 1.000 τόνοι μηνιαίως (40.000 ευρώ περίπου συνολικό κόστος το μήνα).
Με την ευκαιρία, ο πρόεδρος του σώματος κ. Χρήστος Παππάς ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Επιτροπής σε επίπεδο νομού.
Το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ Γ. Καρτσιούνης και Αγ. Λακηνάνος) ότι ο Δήμος αδυνατεί να εκτελέσει με ίδια μέσα το έργο της μεταφόρτωσης, μεταφοράς και απόρριψης των απορριμμάτων και ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Νάουσας, του ΕΣΔΑ και του διαδημοτικού Συνδέσμου Πέλλας.
Προετοιμασία για νέα διδακτήρια
Με στόχο την ετοιμότητα για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, το σώμα αποφάσισε τη συγκρότηση δύο επιτροπών καταλληλότητας. Η μία θα επιλέξει οικόπεδο και θα εκτιμήσει την αξία του για την ανέγερση νέου διδακτηρίου στην περιοχή «Βρυσάκι» για να στεγάσει το 2ο Λύκειο Νάουσας (στόχος η αποσυμφόρηση των δύο Λυκείων που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο). Η άλλη επιτροπή θα ασχοληθεί με την επιλογή οικοπέδου με κτίριο (πρόκειται για το ημιτελές κτίριο στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου, που παραχωρήθηκε από την Μητρόπολη στο Δήμο, όπου προβλέπεται να στεγαστεί το 10ο Νηπιαγωγείο).
Απαντώντας στη διαμαρτυρία του συμβούλου της μειοψηφίας Ι. Παρθενόπουλου, που μίλησε για απομάκρυνση του στόχο δημιουργίας Λυκείου στον Κοπανό, ο Δήμαρχος πρότεινε τη δημιουργία ανάλογης επιτροπής καταλληλότητας και για το έργο αυτό.
Μεταφορά μαθητών με αστικά
Με απευθείας ανάθεση, μετά από υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο Δήμος Νάουσας θα αναθέσει στα Αστικά ΚΤΕΛ Νάουσας τη μεταφορά των μαθητών του Δήμου κατά το σχολικό έτος 2011-12, έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ περίπου.

Απαντώντας σε πρόταση των ιδιοκτητών ταξί να διασπαστεί το έργο και μέρος του να αναλάβουν ταξί, ο Δήμαρχος είπε ότι η επιλεγείσα διαδικασία προβλέπεται από το νόμο όταν υπάρχει δημόσια αστική συγκοινωνία. Για τη δαπάνη του έργου ο κ. Καραμπατζός εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάλυψη από κρατική επιχορήγηση, ενώ ο κ. Φουντούλης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός για την εκταμίευση του ποσού και προέβλεψε ότι ο Δήμος θα βρεθεί σε αδιέξοδο.
Εγκρίθηκε, ακόμη, η έκθεση εσόδων-εξόδων α΄ τριμήνου 2011 της Οικονομικής Επιτροπής. Σύνολο εσόδων 2.642.861 ευρώ, σύνολο εξόδων 1.189.001 ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Κ.Ε.Π.Α.Π. για επιχορήγηση της δημοτικής επιχείρησης το 2011 (507.896 ευρώ).

Πηγή:www.naousanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: