Οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά σοβαρών εξελίξεων, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ίδιο, λίγο – πολύ συμβαίνει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι περισσότερες από ....
αυτές τις εξελίξεις συνδέονται με την κατασκευή των λεγόμενων ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), αλλά και με νέες πρακτικές στους καλλικρατικούς δήμους, όπως αυτές της εκχώρησης, ακόμη και της αποκομιδής των απορριμμάτων των δήμων, σε ιδιώτες.
Είναι γνωστή η πολύχρονη εμπλοκή της εγκατάστασης στην Ημαθία, η δημοπράτηση της εγκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία, η προώθηση, πολύ πρόσφατα, των περιβαλλοντικών μελετών των εγκαταστάσεων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης (σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη), η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης στη ΝΑ Θεσσαλονίκη, η θετική γνωμοδότηση στην προκαταρκτική μελέτη της μονάδας στη ΒΔ Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, καθώς και μια σειρά άλλων επιμέρους “περιστατικών”.
Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι ο εμφανής και επιλεκτικός προσανατολισμός σε μια, συγκεκριμένου τύπου, διαχείριση, που προκρίνει τους μεγάλους ΧΥΤΑ και τις κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, με παραγωγή, κυρίως, δευτερογενών καυσίμων (RDF και SRF) και την κατασκευή, αναπόφευκτα, μονάδων καύσης. Ενώ, ανοιχτή παραμένει η πόρτα και στην απ’ ευθείας καύση των απορριμμάτων. Πρόκειται για έναν τύπο διαχείρισης, που προωθεί ένα πανάκριβο, συγκεντρωτικό και αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο, που λειτουργεί σε όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και εκτοξεύει το κόστος διαχείρισης (και τα δημοτικά τέλη). Παράλληλα, υπονομεύει τις βιώσιμες πρακτικές της αποκεντρωμένης διαχείρισης, της μέγιστης δυνατής ανάκτησης (με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση), ενισχύει την αποξένωση και καλλιεργεί την αδιαφορία στους πολίτες.
Το παράλογο της υπόθεσης βρίσκεται στο ότι, την ίδια στιγμή και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, που δείχνουν την ανεδαφικότητα των προωθούμενων σχεδίων:
• Έχει τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται η κατάθεση σχεδίου νόμου - πλαισίου για τα απόβλητα, που θα ενσωματώνει και την οδηγία 2008/98/ΕΚ
• Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης του έργου αναθεώρησης του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, ενώ και αρκετοί περιφερειακοί σχεδιασμοί αναθεωρούνται.
Όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι αρκετοί λόγοι για να επιδιώξουμε μια συνάντηση εργασίας πολιτών και συλλογικοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης, με σκοπό να ανταλλάξουμε ενημέρωση και σκέψεις για κοινές δράσεις και εναλλακτικές λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σας καλούμε, λοιπόν, να συναντηθούμε, το Σάββατο 3/9, στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30 π.μ., στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32).
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Πρωτοβουλία πολιτών Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Για πρόσθετες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
στο e-mail prosynat@gmail.com ή
στα τηλέφωνα 6942984299 (Τάσος Κεφαλάς) – 6939024552 (Ανδρέας Θεοδωρίδης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου