Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Την πλήρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ζητούν οι επικεφαλής της τρόικας. Ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ έφτασε πρώτος χθες το πρωί στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου....
Λίγη ώρα μετά, με την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο υπουργείο Εργασίας, κατέφθασαν ο Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ. Η συνάντηση των τριών επικεφαλής με τον υπουργό Οικονομικών διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής επισήμαναν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς όλους τους υπουργούς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων. Η περαιτέρω περικοπή των δαπανών που υπερβαίνουν πλέον κατά 1 δισ. ευρώ τους στόχους και η υστέρηση των εσόδων που ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους αποτέλεσαν κομβικό σημείο κατά την πρώτη συζήτηση. Υπερβάσεις στις επιχορηγήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις των φορέων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στο ενιαίο μισθολόγιο ήταν οι διαπιστώσεις της τρόικας.

Στόχος της τρόικας είναι να υλοποιηθούν τα οικονομικά μεγέθη, όταν η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει αναθεώρηση των στόχων με έμφαση στο έλλειμμα, καθώς εμφανίζεται αδύνατη η επίτευξη του 7,6%, ενώ προσδοκούν και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένης και της βαθιάς ύφεσης άνω του 5%.

Η πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί το σημείο-κλειδί για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, συστήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεκαμελής ομάδα εργασίας για την εβδομαδιαία παρακολούθηση της υλοποίησης και της συνεχούς επικαιροποίησης για την απόδοση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, ενώ βάζουν στο στόχαστρο και τα χρέη άνω των 6,6 δισ. ευρώ (τέλη Ιουλίου) του Δημοσίου, που έπρεπε να είχαν μηδενιστεί, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Η ομάδα του ΓΛΚ θα εστιάσει σε 4 τομείς:

1 Τη συνεχή παρακολούθηση της υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου με εβδομαδιαία αναφορά της πορείας εφαρμογής των μέτρων.

2 Την επικαιροποίηση της δημοσιονομικής απόδοσης των μέτρων.

3 Την καταγραφή και την ανάλυση της πορείας των ληξιπρόθεσμων και πληρωτέων οφειλών της γενικής κυβέρνησης, καθώς και την υποβολή προτάσεων για αποτελεσματικότερες διαδικασίες μείωσής τους.

4 Την επεξεργασία, την ανάλυση και την παρακολούθηση των κριτηρίων απόδοσης ή «qpc's» που έχουν καθοριστεί.

ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: