Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Με ποινές φυλάκισης που φτάνουν τα 4 χρόνια “πλήρωσαν” πέντε γιατροί και πέντε υπάλληλοι σε Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη τη συμμετοχή τους σε “φάμπρικα” που είχε στηθεί επί πέντε μήνες με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, τα οποία χρησιμοποιούσαν Αλβανοί και νομιμοποιούνταν στη χώρα μας.

Του Κώστα Καντούρη

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Έδεσσας χθες έκρινε ενόχους τους δημοσίους λειτουργούς, καθώς κατηγορήθηκαν ότι...εξέδωσαν τουλάχιστον 80 τέτοια πιστοποιητικά και ορισμένοι εισέπραξαν “φακελάκια”.
Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν υπάλληλος του τμήματος καθαριότητας σε δήμο του νομού Πέλλας, ο οποίος φέρεται πως εντόπιζε τους αλλοδαπούς που ενδιαφέρονταν και αναλάμβανε να ενεργοποιήσει υπαλλήλους και γιατρούς για την έκδοση πιστοποιητικών. Ο υπάλληλος, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν σχετίζονταν με την έκδοση των εγγράφων, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,5 χρόνων. Όλα τα έγγραφα παραδόθηκαν στους αλλοδαπούς από τις 25 Οκτωβρίου 2005 έως τον Μάρτιο του 2006, όταν αποκαλύφτηκε η “βιομηχανία” έκδοσης πλαστών εγγράφων και ανέλαβε την έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων η διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
Από τους συνολικά 59 κατηγορούμενους, ήταν και αλλοδαποί οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές 10 και 11 μηνών φυλάκισης, αλλά ήδη έχουν απελαθεί στη χώρα τους. Οι γιατροί και οι υπάλληλοι κατηγορήθηκαν για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας για διάπραξη πλημμελημάτων, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, παθητική και ενεργητική δωροδοκία, ενώ για παράνομη είσοδο στη χώρα, κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ψευδή υπεύθυνη δήλωση και απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατηγορήθηκαν οι αλλοδαποί.
Σε ποινή 18 μηνών φυλάκισης καταδικάστηκαν από το πλημμελειοδικείο Έδεσσας πέντε γιατροί, οι οποίοι το συγκεκριμένο διάστημα είχαν υπηρετήσει στο κέντρο υγείας Αλεξάνδρειας και στο ΙΚΑ Κοζάνης, σε φυλάκιση 3,5 χρόνων διοικητικός υπάλληλος του κέντρου υγείας Αλεξάνδρειας και σε ποινές 18 μηνών και 4 χρόνων δύο υπάλληλοι του τμήματος αλλοδαπών του δήμου. Επίσης, φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε σε ακόμη έναν υπάλληλο του ίδιου δήμου.
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι αλλοδαποί, σε συνεννόηση με ομοεθνείς τους, που φέρονται να εισέπρατταν “μερίδια” από τα χρήματα που έδιναν, χωρίς να εμφανιστούν σε καμία ελληνική υπηρεσία, πριν ακόμη φτάσουν στην Ελλάδα έβρισκαν συμπληρωμένους τους φακέλους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους. Η έρευνα που έγινε την περίοδο εκείνη αποκάλυψε πως από τους γιατρούς διασφαλίζονταν βεβαιώσεις ότι οι Αλβανοί είναι υγιείς, σε δήμους και ΚΕΠ κανονίζονταν η βεβαίωση γνησίου των υπογραφών, ενώ εκδόθηκαν πλαστά διαβατήρια, βεβαιώσεις καταβολής ασφαλίστρων σε ΙΚΑ και ΟΓΑ και συμπληρώθηκαν αιτήσεις για έκδοση αδειών παραμονής.
Στις απολογίες τους όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή, επιμένοντας πως όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, χωρίς όμως να καταφέρουν να πείσουν το δικαστήριο.
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: