Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Χάνουν την κυριαρχία τους στην ρωσική αγορά τα ελληνικά νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια εξαιτίας των χαμηλών τιμών της Ισπανίας

-Δηλώσεις δ/ντων ΕΑΣ Βέροιας, Νάουσας, Βελβεντού
Ως την χειρότερη χρονιά περιγράφουν οι άνθρωποι της αγοράς την φετινή, για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια όσον αφορά τις εξαγωγές μας προς την Ρωσία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, οι τελευταίες εξελίξεις με το «E. Coli» έχουν οδηγήσει τους Ισπανούς (μια χώρα με μεγάλη παραγωγή) να εξάγουν στην Ρωσία σε εξευτελιστικές τιμές με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάσει μετά από χρόνια την «κυριαρχία» στα δύο...αυτά προϊόντα στην αγορά της Μόσχας. Επίσης, όλα τα παραπάνω έχουν ως επακόλουθο την πτώση των τιμών. Ενώ, λοιπόν πέρσι οι τιμές στα συσκευασμένα προϊόντα κυμαίνονταν στα 70 λεπτά/κιλό σήμερα βρίσκεται στα 50 λεπτά, τόσο στα νωπά ροδάκινα όσο και στα νεκταρίνια.
«Στα 20 τελευταία χρόνια που δουλεύουμε με την Ρωσία η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη σε σχέση με τις πωλήσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Ορφανίδης, υπεύθυνος πωλήσεων της ΕΑΣ Βέροιας. Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κ. Νικόλαο Κουτλιάμπα, ο οποίος μας δήλωσε:

«Η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την χώρα. Αν εξαιρέσεις στην περιοχή της Πέλλας που είχε αρκετά χαλάζια, στις υπόλοιπες περιοχές η ποιότητα είναι κανονική, Παρατηρείται ωστόσο μια μικροκαρπία σχετικά με πέρσι. Επίσης η χρονιά είναι όψιμη γύρω στο δεκαήμερο πράγμα που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στις πωλήσεις. Για τις τιμές δεν μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο αφού αλλάζουν καθημερινά. Στην περιοχή μας ποιοτικά τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια συγκεκριμένα είναι μεν όψιμα αλλά έχουμε καλή ποιότητα. Είναι γενικά μια καλή χρονιά σε θέματα τονάζ αλλά στο θέμα των πωλήσεων είναι μια παράξενη χρονιά».

ΒέροιαΑπογοητευμένος για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα εμφανίζεται στον ΑγροΤυπο, ο υπεύθυνος πωλήσεων της ΕΑΣ Βέροιας, κ. Γιάννης Ορφανίδης: «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και 20 ημέρες. Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στο 40% της συγκομιδής. Οι τιμές φέτος δεν είναι καθόλου καλές. Αυτή την στιγμή για να καταλάβετε πουλάμε 50 λεπτά το κιλό συσκευασμένο προϊόν στην Μόσχα και αναφέρομαι και στα επιτραπέζια ροδάκινα αλλά και στα νεκταρίνια. Μια καλή τιμή για τον παραγωγό θα ήταν γύρω στα 70 λεπτά/κιλό όπως τουλάχιστον πωλούσαμε πέρσι».
Και προσθέτει: «Φέτος το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι στην αγορά της Μόσχας – αν και ήμασταν κυρίαρχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια – φέτος οι Ισπανοί λόγω των γνωστών προβλημάτων έδωσαν πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα αυτό να ρίχνει και τις τιμές στα δικά μας προϊόντα. Όταν λοιπόν οι Ισπανοί τα προσφέρουν 40 λεπτά/κιλο συσκευασμένα, καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για την αγορά».
Τέλος ο κ. Ορφανίδης συμπληρώνει: «Φέτος η παραγωγή μας είναι περίπου 20% μειωμένη σε σχέση με πέρσι ενώ όσον αφορά την ποιότητα είμαστε καλά. Τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια στην Ημαθία συνολικά αναμένεται να φθάσουν τους 300.000 τόνους. Αυτό που έχω να πω ολοκληρώνοντας είναι ότι στα 20 τελευταία χρόνια που δουλεύουμε με την Ρωσία η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη σε σχέση με τις πωλήσεις».

ΝάουσαΣτο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπεύθυνου πωλήσεων της ΕΑΣ Νάουσας, κ. Κωνσταντίνου Λογγινίδη: «Η χρονιά αυτή για τα ροδάκινα και νεκταρίνια δεν είναι πολύ καλή. Υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές μας στην Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία αφού σε αυτές τις αγορές έχουν μπει πολλά ισπανικά αλλά και Ιταλικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αποθηκευθεί και αρκετά προϊόντα στους ψυκτικούς χώρους στην Ελλάδα. Εκτός των άλλων και ο καιρός στην Ρωσία δεν μας έχει βοηθήσει πολύ αφού τα κρύα και οι βροχές ρίχνουν την ζήτηση. Όλα αυτά διαμορφώνουν την σημερινή κατάσταση. Όσον αφορά στις τιμές θα πρέπει να πούμε ότι είναι ανάλογα στην ποιότητα που υπάρχει και κυμαίνονται από 50 έως 70 λεπτά/κιλό. Τιμές οι οποίες δεν είναι σίγουρα ικανοποιητικές αφού υπάρχουν γύρω στα 25 λεπτά έξοδα ώστε να τυποποιηθούν.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: